Οι χρωστικές τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε εντερικές δυσλειτουργίες - OlaDeka

Οι χρωστικές τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε εντερικές δυσλειτουργίες

Η χρήση νανοσωματιδίων οξειδίου μετάλλου ως χρωστικές στα τρόφιμα μπορεί να βλάψει μέρη του ανθρώπινου εντέρου, σύμφωνα με έρευνα.

Τα νανοσωματίδια οξειδίου μετάλλου χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, συνήθως ως χρωστικές και αντισυσσωματωτικές ουσίες για διάφορα συστατικά.

Αλλά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell και του Binghamton, ε το διοξείδιο του τιτανίου και το διοξείδιο του πυριτίου – νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται για να δώσουν χρώμα σε τρόφιμα- μπορούν να είναι επιβλαβή για τη λειτουργία του εντέρου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δόσεις διοξειδίου του τιτανίου και διοξειδίου του πυριτίου που μπορεί να λάβει ένας άνθρωπος στο in vivo σύστημα του εργαστηρίου τους, που αντιδρά παρόμοια με το ανθρώπινο σώμα. Διαπίστωσαν πως τα νανοσωματίδια, επιδρούν αρνητικά στις βασικές πεπτικές και απορροφητικές πρωτεΐνες του εντέρου.

 Έπειτα, έγχυσαν τα νανοσωματίδια σε αυγά κοτόπουλου. Όταν τα κοτόπουλα εκκολάφθηκαν, οι επιστήμονες εντόπισαν αλλαγές στους λειτουργικούς, μορφολογικούς και μικροβιακούς βιοδείκτες στο αίμα, στο δωδεκαδάκτυλο και στο τυφλό έντερο (ένα σακουλάκι που συνδέεται με το έντερο), αναφέρει το New Food Magazine.

«Καταναλώνουμε τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια σε καθημερινή βάση», σχολίασε ο Ανώτερος Συγγραφέας Elad Tako, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο Cornell. «Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσα καταναλώνουμε και δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της κατανάλωσης. Δείξαμε, όμως, μερικές από αυτές, που αποτελούν το κλειδί για την κατανόηση της υγείας και της ανάπτυξης του γαστρεντερικού συστήματος».

Αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα φτάσει στο σημείο να ζητήσουν την απαγόρευση της χρήσης των νανοσωματιδίων στο χρωματισμό των τροφίμων, μιας και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria