Ανανάς: To “δώρο” της Νοτίου Αμερικής στην ανθρωπότητα - OlaDeka

Ανανάς: To “δώρο” της Νοτίου Αμερικής στην ανθρωπότητα

Ποιες οι ευεργετικές ιδιότητες του ανανά και της βρομελινης στον ανθρώπινο οργανισμό;

Ο ανανάς, ο οποίος έχει τις ρίζες του στη Νότιο Αμερική, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα και τραβά την προσοχή σε κάθε βιτρίνα ή κατάστημα που διατίθεται.

Aυτο το εξωτικό φρούτο, όμως, εκτός από εντυπωσιακή εμφάνιση, διαθέτει και μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μαγγάνιο. Ωστόσο, ο ακρογωνιαίος λίθος της θρεπτικής του αξίας βρίσκεται στη βρομελίνη, ένζυμο που έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

  Αρχικά, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτή την ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση του φρούτου, θα πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα επίπεδα ωρίμανσης. Για να διαπιστώσουμε αν είναι ώριμος ένας ανανάς, μπορούμε να κοιτάξουμε για ορισμένα χαρακτηριστικά του. Το ανοιχτό πράσινο χρώμα, η διαφορά στο βάρος, η έντονη μυρωδιά, αλλά και δοκιμές όπως το τράβηγμα των φύλλων (όταν βγαίνουν εύκολα είναι ένδειξη ότι είναι ώριμος) και δοκιμή πίεσης (θα πρέπει να πιέζεται ελαφρώς όταν είναι ώριμος), είναι βασικές ενδείξεις για την κατάσταση του ανανά.

Να σημειωθεί ότι αν ο ανανάς δεν είναι ώριμος, μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή και ερεθισμό της στοματικής κοιλότητας μετά την κατανάλωση.

    Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένου ανανά μπορεί να καλύψει την ημερήσια δόση μαγγανίου και βιταμίνης C. Έτσι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς η βιταμίνη C βοηθά στην ανάπλαση των ιστών ολόκληρου του σώματος. Σε συνδυασμό δε με το μαγγάνιο, κάνουν θαύματα και στο δέρμα, καθώς αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για το σχηματισμό κολλαγόνου, ενισχύοντας την ελαστικότητα του.

    Όσο για τη βρομελίνη, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο στον καρπό του ανανά, διαθέτει ένα ευρύ φάσμα από ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, γι’ αυτό και χορηγείται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Βοηθάει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος, στην αντιμετώπιση του καρκίνου και της οστεοαρθρίτιδας, ενώ βοηθά παράλληλα το πεπτικό σύστημα αλλά και το δέρμα μετά από εγκαύματα.

   Η βρόμελίνη είναι μια ομάδα ενζύμων που διασπούν την πρωτεΐνη. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν εξετάσει την χρήση της και διαπιστώθηκε πως βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος μετά από εγκαύματα. Ωστόσο, προς το παρόν τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα ως προς τη χρήση της για την οστεοαρθρίτιδα ή για το μυϊκό πόνο μετά την άσκηση, όμως θα πρέπει να γίνουν περεταίρω μελέτες, λένε οι επιστήμονες.

   Είτε φρέσκος, είτε σε χυμό, είτε ακόμα και σε κονσέρβα, ο ανανάς είναι μια ευεργετική προσθήκη στη διατροφή. Αλλά πρέπει, όπως όλα, να καταναλώνεται σε ισορροπημένες ποσότητες, καθώς η υπερκατανάλωση βρομελίνης μπορεί να δημιουργήσει γαστρεντερική ανισορροπία καθώς και δερματικά εξανθήματα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria