Οι 8 πιο αποδοτικές δίαιτες για απώλεια βάρους - OlaDeka

Οι 8 πιο αποδοτικές δίαιτες για απώλεια βάρους

Οι 8 πιο αποδοτικές δίαιτες για απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια κατάταξη ειδικών του US News.

Για κάποιον που θέλει να κάνει μια αρχή και να χάσει βάρος, υπάρχουν πολλές διαφορετικές δίαιτες εκεί έξω και μπορεί κανείς να επιλέξει από μια σειρά διαφορετικών συνδυασμών τροφών και ρουτινών φαγητού που τον βολεύουν ανάλογα με τις προτιμήσεις και την καθημερινότητά του. Ο ιστότοπος ενημέρωσης US News έκανε μια λίστα με τις πιο αποτελεσματικές δίαιτες στο κομμάτι της απώλειας βάρους και εμείς θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά 8 από αυτές.

1. Ευέλικτη δίαιτα 

Η ευέλικτη δίαιτα (flexitarian) επινοήθηκε για πρώτη φορά ως όρος από την εγγεγραμμένη διαιτολόγο, την Dawn Jackson Blatner στο βιβλίο της “The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease and Add Years to Your Life”. Ονομάζεται διαφορετικά ημι-χορτοφαγική δίαιτα, καθώς δεν αποκλείει εντελώς το κρέας, αλλά βασίζεται ως επί τω πλείστω στα φυτά. Προτείνεται ότι τα άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα όχι μόνο θα χάσουν βάρος αλλά μπορούν να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία, μειώνοντας το ποσοστό των καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου.

2. Ογκομετρική δίαιτα:

Η ογκομετρική δίαιτα δίνει έμφαση στην κατανάλωση τροφών με χαμηλότερες θερμίδες, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως  φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Η λογική πίσω από τη δίαιτα είναι πως τα τρόφιμα με χαμηλότερη θερμιδική πυκνότητα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο προσθέτει όγκο στα τρόφιμα και βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται κορεσμό. Αυτά είναι κυρίως τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως φρούτα και μη αμυλούχα λαχανικά ή σούπες με βάση το ζωμό

Η δίαιτα ενθαρρύνει τον περιορισμό των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων με υψηλή αναλογία ανθυγιεινών λιπαρών και πρόσθετης ζάχαρης.

3. Δίαιτα Ornish:

Η δίαιτα Ornish που αναπτύχθηκε το 1977 από τον Δρ. Dean Ornish, αφορά την κατανάλωση τροφίμων με χαμηλά λιπαρά. Αυτός ο τρόπος διατροφής ενθαρρύνει την κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Η δίαιτα δεν υποστηρίζει την κατανάλωση κρέατος, ψαριού ή πουλερικών, αλλά επιτρέπει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Επιπλέον, η δίαιτα δεν περιλαμβάνει καθόλου αλκοόλ.

4. Ωμοφαγική Δίαιτα

Η ωμοφαγική δίαιτα, όπως προδίδει και το όνομα, περιλαμβάνει την κατανάλωση ωμών τροφών. Όπως αναφέρει το US News, η δίαιτα δημιουργήθηκε στα τέλη του 1800 από έναν γιατρό που θεράπευσε τον ίκτερο του τρώγοντας ωμά μήλα. Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της δίαιτας με ωμές τροφές σήμερα, συνήθως περιλαμβάνει τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί, επεξεργασθεί με οποιοδήποτε τρόπο και δεν έχουν εκτεθεί σε χημικά ή ζιζανιοκτόνα. 

Περίπου το 75% έως το 80% των τροφών σε μια ωμοφαγική δίαιτα είναι τρόφιμα φυτικής προέλευσης που δεν έχουν θερμανθεί σε πάνω από 46 βαθμούς Κελσίου. Πολύ λίγοι άνθρωποι ακολουθούν μια 100% ωμή διατροφή. Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι δεν περιορίζονται μόνο σε φυτικές τροφές και επιλέγουν να καταναλώνουν και ωμά ζωικά προϊόντα, όπως μη παστεριωμένο γάλα, ωμό ψάρι και ορισμένα είδη ωμού κρέατος. 

Οι υποστηρικτές της ωμοφαγίας ισχυρίζονται ότι το μαγείρεμα εξαφανίζει τις περισσότερες από τις βιταμίνες στα τρόφιμα και σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά των φυτών που τονώνουν το ανοσοποιητικό, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει υποστηριχθεί επιστημονικά.

5. Δίαιτα DASH

Η δίαιτα DASH είναι ένα είδος διατροφικού στυλ που συμβάλλει στο να μειώσει κανείς την αρτηριακή του πίεση, άρα και να μειώσει τους κινδύνους που αυτή επιφέρει, όπως αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

 Οι βασικές αρχές της δίαιτας DASH περιλαμβάνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, την αύξηση δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών, πουλερικών και ξηρών καρπών και, φυσικά, λιγότερο αλάτι, γλυκά και κόκκινα κρέατα. Διαβάστε περισσότερα για τη δίαιτα DASH εδώ.

6. Δίαιτα Plantstrong

Η δίαιτα Plantstrong επικεντρώνεται στη χρήση ολόκληρων φυτικών τροφών ως κύρια πηγή ενέργειας για να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών και στην προστασία του οικοσυστήματος. Γεύματα 100% χωρίς λάδι, φυτικής προέλευσης και χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο είναι η κύρια βάση της δίαιτας.

Επιπλέον, η δίαιτα είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης , τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και τη διατήρηση της χοληστερόλης υπό έλεγχο. Οι υποστηρικτές λένε επίσης ότι η δίαιτα βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

7. Δίαιτα Atkins:

Η δίαιτα Atkins δημιουργήθηκε αρχικά από τον Dr. Robert Atkins και έγινε διάσημη με τη δημοσίευση του επιστημονικού άρθρου του γιατρού, με τίτλο “Dr. Atkins Diet Revolution”, το 1972. Ξεκινώντας με σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες, όσοι κάνουν τη δίαιτα προχωρούν σε διάφορες διατροφικές φάσεις για να επιτύχουν το επιθυμητό τους βάρος. Οι υποστηρικτές της αυστηρής δίαιτας πιστεύουν ότι η Atkins και η στέρηση του οργανισμού από υδατάνθρακες θα τον αναγκάσει να κάψει το αποθηκευμένο λίπος. Η δίαιτα βασίζεται ως επί τω πλείστω σε πρωτεΐνες, λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες και μόνο μία μερίδα λίπους σε κάθε γεύμα, όπως βούτυρο, ντρέσινγκ σαλάτας ή ελαιόλαδο . 

8. Μεσογειακή Δίαιτα:

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά τι εστί Μεσογειακή Διατροφή. Αλλά ας πούμε μερικά πράγματα για τους λίγους που ίσως δεν την ξέρουν καλά. Είναι μια διατροφή βασισμένη στις υγιείς πρωτεΐνες, όπως ψάρια, στα ακόρεστα λιπαρά οξέα και στα φυτά.  Η μεσογειακή δίαιτα εστιάζει στην ποικιλία για την εξασφάλιση της ποιότητας της διατροφής και όχι σε μια μεμονωμένη θρεπτική ουσία ή ομάδα τροφίμων.

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία, πέρα από την απώλεια βάρους είναι πάρα πολλά. Έρευνες έχουν δείξει πως η μεσογειακή διατροφή εξασφαλίζει καλύτερη υγεία της καρδιάς, συμβάλλει θετικά στον έλεγχο του διαβήτη, αλλά και στη θεραπεία του μελανώματος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria