Παγκόσμια Ημέρα κατά της σπατάλης τροφίμων: Τα “σοκαριστικά” στοιχεία και οι λύσεις - OlaDeka

Παγκόσμια Ημέρα κατά της σπατάλης τροφίμων: Τα “σοκαριστικά” στοιχεία και οι λύσεις

Δεδομένα και λύσεις για την σωστή διαχείριση του φαγητού μας.

Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται κάθε χρόνο στην ΕΕ, με περισσότερους από τους μισούς να προέρχονται από νοικοκυριά. Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ψωνίζουμε, μαγειρεύουμε και προγραμματίζουμε τα γεύματά μας μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά για να αποτρέψουμε τη σπατάλη φαγητού, χρημάτων και πόρων.

Καθώς σήμερα 29 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να γνωρίζουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το πώς απλές ενέργειες μπορούν να αλλάξουν θετικά το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στα πλαίσια, λοιπόν, της καμπάνιας του για την ενημέρωση σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα (EUFIC) παρουσιάζει ορισμένα “σοκαριστικά” δεδομένα. Γνωρίζατε ότι:

  • Το 1/3 όλων των τροφίμων 
    (1,3 δισεκατομμύρια τόνοι ετησίως) που παράγονται στον κόσμο για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται ή σπαταλάται
  • Το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
    σχετίζεται με τρόφιμα που δεν καταναλώνονται
  • Εάν η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων ήταν μια χώρα, θα ήταν η 3η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
  • 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων απορρίπτονται κάθε χρόνο στην ΕΕ
  • Ένας μέσος πολίτης της ΕΕ σπαταλά περίπου 173 κιλά τροφίμων ετησίως
  • Τα λαχανικά και τα δημητριακά είναι οι πιο σπαταλημένες ομάδες τροφίμων ( ~50% της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων)

Πώς να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι σας

Προγραμματίστε τα γεύματά σας : τόσο όταν ψωνίζετε όσο και όταν μαγειρεύετε, ο σωστός προγραμματισμός των γευμάτων σας είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Μάθετε πώς να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας : η οργάνωση του ψυγείου (και του ντουλαπιού) και η εφαρμογή του κανόνα «πρώτος-σε-πρώτα-έξω» μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τα τρόφιμα που έχετε πριν λήξουν.

Κατανοήστε τις ημερομηνίες «χρήσης έως» έναντι «καλύτερης πριν» : δεν πρέπει να πετιούνται όλα τα τρόφιμα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους. Κατανοώντας τις ετικέτες των ημερομηνιών, μπορείτε να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση και να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων.

Χρησιμοποιήστε αυτό που έχετε : είτε σχεδιάζετε ένα γεύμα που περίσσεψε είτε γίνετε δημιουργικοί με νέες συνταγές, η χρήση όσων έχετε μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δοκιμάσετε νέες συνταγές και να αποφύγετε τη σπατάλη φαγητού. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα μέσα στις επόμενες 3 ημέρες.

Αποφύγετε να σερβίρετε μεγάλες ποσότητες: το φαγητό συχνά καταλήγει να πετιέται επειδή σερβίραμε πάρα πολύ για αυτό που μπορούσε να αντέξει το στομάχι μας. Αποφύγετε αυτό να συμβεί σερβίροντας μικρότερες μερίδες και επιστρέφοντας για δευτερόλεπτα.

Γνωρίστε τα καλούπια σας : δεν είναι απαραίτητο όλα τα μουχλιασμένα τρόφιμα να πάνε χαμένα! Ανάλογα με το είδος του φαγητού, μερικά μπορούν ακόμα να διασωθούν, ενώ άλλα δεν πρέπει να καταναλωθούν.

Μοιραστείτε επιπλέον φαγητό με άλλους : εάν το φαγητό εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά ξέρετε ότι δεν θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σύντομα, το να το μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή όσους το έχουν ανάγκη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε τη σπατάλη τροφής.

Αξιοποιήστε τα απορρίμματα όσο είναι δυνατόν : χρησιμοποιώντας τους μίσχους μπρόκολου, τα φύλλα κουνουπιδιού ή άλλα υπολείμματα τροφών είναι ένας έξυπνος τρόπος για να είστε δημιουργικοί στην κουζίνα, αποτρέποντας ταυτόχρονα τη σπατάλη των τροφίμων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria