Ομαδική δηλητηρίαση στη Ροδόπη: Το γεύμα για τα 700 άτομα έμεινε σε αυτοκίνητα για 7 ώρες! - OlaDeka

Ομαδική δηλητηρίαση στη Ροδόπη: Το γεύμα για τα 700 άτομα έμεινε σε αυτοκίνητα για 7 ώρες!

Το γεύμα λέγεται πως ετοίμασε μαγείρισσα συγγενής του Δημάρχου Αρριανών Αμέτ Ριτβάν – Ομαδικές προσφυγές κατά του Δημάρχου ετοιμάζουν τα θύματα, εκ των οποίων το μικρότερο είναι 7 μηνών!

Πανελλαδικό σοκ προκάλεσε το περιστατικό ομαδικής δηλητηρίασης στα Αρριανά Ροδόπης 200 ατόμων. Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μουσουλμανικής γιορτής, όπου λαμβάνει χώρα περιτομή παιδιών, η οποία είναι υποχρεωτική για τα αγόρια ηλικίας 7-10 ετών. Σύμφωνα με πηγές του Cibum, οι ασθενείς συνολικά έφτασαν τους 400, όμως αρκετοί μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα πιο ελαφριά συμπτώματα που είχαν στο σπίτι τους και, δε χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Μη τήρηση πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων

Σύμφωνα με δηλώσεις του Abdulhalim Dede, ιδρυτή του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΑΛΑΛ «HALAL GREECE» και  Υπεύθυνο του Χαλάλ στην Επίσημη Μουφτεία Κομοτηνής για 20 χρόνια «Ο Δήμος Αρριανών πραγματοποίησε ομαδική περιτομή σε 101 παιδιά, η οποία είναι υποχρεωτική στους μουσουλμάνους σε ηλικία 7-10 ετών. Αφού έψαλαν οι χοτζάδες, προσφέρθηκε γεύμα με κοτόπουλο και πιλάφι, ως είθισται». Όπως ανέφερε ο κ. Dede, το γεύμα δεν ανατέθηκε σε κάποιο catering, αλλά σε μάγειρα του χωριού. Μάλιστα, σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Φωνή Ροδόπης γίνεται λόγος για κάποια μαγείρισσα-συγγενή του Δημάρχου Αρριανών, Αμέτ Ριτβάν που δεν «τήρησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχει, επίσης, αναφορά πως τα γεύματα έμειναν για αρκετές ώρες, τουλάχιστον 6-7, μέσα σε αυτοκίνητο μέχρι να δοθούν στον κόσμο.

Σε 15-20 λεπτά τα πρώτα συμπτώματα

«Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, σε 15-20 λεπτά, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα στους παρευρισκόμενους. Έντονο κοιλιακό άλγος, έμετοι, διάρροια» προσθέτει ο κ. Dede. «Από τους 600-700 παρευρισκόμενους, περίπου 230 εμφάνισαν συμπτώματα. Οι πρώτοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σαπών. Η εισροή ασθενών ήταν πολύ μεγάλη, το Κ.Υ. δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει και γρήγορα σήμανε συναγερμός στο νοσοκομείο Ξάνθης, στο νοσοκομείο Κομοτηνής και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Σήμερα, μόνο 35-40 άτομα είναι ακόμα στο νοσοκομείο, κάπως πιο βαριά από τους υπόλοιπους, και τους παρέχεται ορός», συνεχίζει.

Νοσηλεία σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία των πλησίον περιοχών

Από το σύνολο των 200 και άνω περιστατικών, περίπου 47 περιστατικά, 10 ετών και άνω, προσήλθαν και αντιμετωπίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Σαπών. Το Cibum επικοινώνησε με το γιατρό της βάρδιας Αφισόπουλο Γκελάκη, ο οποίος ανέφερε πως οι ώρες προσέλευσης των περιστατικών ήταν μεταξύ 10 και μισή το βράδυ της Κυριακής ως 4μιση τα ξημερώματα Δευτέρας 1 Αυγούστου. «Από όλους αυτούς, μόνο 1 ενήλικας και ελάχιστα παιδιά παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο και για προληπτικούς λόγους, κυρίως. Τα συμπτώματα των ασθενών, δηλαδή επίμονο κοιλιακό άλγος, εμετοί και διάρροιες σε ορισμένους, αντιμετωπίστηκαν ως γαστρεντερίτιδας, με ορούς σε περίπου 20 άτομα, αλλά και ενέσιμα ενδομυϊκά». Όπως δήλωσε ο γιατρός, ο οποίος ήταν στη βάρδια με άλλους δύο νοσηλευτές μόνο, όλα τα περιστατικά του Κέντρου Υγείας αντιμετωπίστηκαν αισίως, παρά τις δυσκολίες. Η υποψία του γιατρού είναι πως επρόκειτο για κάποιας μορφής τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλαπιθανώς από το κοτόπουλο.

 Οι υπόλοιποι ασθενείς, δηλαδή η πλειοψηφία τους, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Κομοτηνής αρχικά, και εν συνεχεία και της Ξάνθης. Λόγω της μαζικότητας των παθόντων, ετέθησαν σε «συναγερμό», με την επικουρική συνδρομή και εξωτερικών ιατρών, προκειμένου να περιθάλψουν τα περιστατικά που παρουσίαζαν συμπτώματα διάρροιας και εμετού, και να χορηγήσουν τα ενδεδειγμένα αντίδοτα για σαλμονέλα.

 Το Cibum επικοινώνησε και με την διοικήτρια του νοσοκομείου Κομοτηνής, κα Μάγδα Γιαμουστάρη για πιο ακριβείς πληροφορίες, η οποία κάνει λόγο για προσέλευση «90-100 ενηλίκων και 80-100 παιδιών το βράδυ της Κυριακής ως τις 6 ξημερώματα Δευτέρας». Κατά τη διοικήτρια, κανένας δεν χρειάστηκε νοσηλεία, αλλά παρέμειναν στα ΤΕΠ. Ακόμα και σε περιστατικά που αφορούσαν παιδιά, ηλικίας 7 μηνών ως και 15 ετών, χορηγήθηκαν συνολικά 34 οροί, ενώ η παιδιατρική κλινική φιλοξένησε 6 παιδιά, 2 πιο σοβαρά και 4 υπό παρακολούθηση. «Το τελευταίο εξιτήριο δόθηκε στις 7 το πρωί». Όσον αφορά στους ενήλικες, «Εξαιτίας της μαζικής προσέλευσης κατεγράφησαν οι 30 που έλαβαν ορούς. Οι ενήλικες που δεν έλαβαν ορούς, αντιμετωπίσθηκαν με ενδομυϊκές ενέσεις, αντιεμετικά φάρμακα και γαστροπροστασία». Σύμφωνα με την κα Γιαμουστάρη, όλα εξελίχθηκαν καλά, κάτι που η ίδια αποδίδει στον «άψογο συντονισμό όλου του προσωπικού ανεξαιρέτως, ακόμα και σε προσωπικό εκτός της ειδικότητας που έσπευσε να βοηθήσει σε αυτή τη στιγμή έκτακτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τον κ. Dede, δεν έχει υπάρξει κάποια αναφορά σε κάποιο αστυνομικό τμήμα για το αν θα κινηθούν νομικά οι παρευρισκόμενοι που εμφάνισαν συμπτώματα. Ωστόσο, από ρεπορτάζ του ιστοτόπου Φωνή Ροδόπης γίνεται αναφορά ότι «ορισμένοι από αυτούς που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση σκέφτονται να κινηθούν νομικά κατά του Δημάρχου Αμέτ Ριτβά», εξαιτίας της μη ανάθεσης παρασκευής του γεύματος σε κάποιο πιστοποιημένο catering.

Όπως επιβεβαιώνει και η κα Γιαμουστάρη,  έχει γίνει δειγματοληψία από τις αρμόδιες αρχές στο γεύμα που προσφέρθηκε, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της μαζικής δηλητηρίασης, αλλά δεν είναι γνωστά ακόμα τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν αυτή την έκρηξη. Ωστόσο, η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων σχετικά με το περιστατικό αποδίδει την υπαιτιότητα τόσο στο κοτόπουλο (άρα πιθανώς πρόκειται για σαλμονέλα), όσο και στην απουσία επαρκών μέτρων για την ασφάλεια των τροφίμων. Τουλάχιστον, δημιουργεί αισιοδοξία πως οι ασθενείς φαίνεται να αναρρώνουν και να επανακτούν την υγεία τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria