Κομοτηνή: 200 άτομα στο νοσοκομείο με σαλμονέλα – 400 συνολικά οι δηλητηριάσεις! - OlaDeka

Κομοτηνή: 200 άτομα στο νοσοκομείο με σαλμονέλα – 400 συνολικά οι δηλητηριάσεις!

Πιθανή αιτία το κοτόπουλο που σερβιρίστηκε σε μουσουλμανική γιορτή όπου έγινε περιτομή σε αγόρια ηλικίας 7-10 ετών

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές στα Αρριανά Ροδόπης στην περιοχή της Κομοτηνής χθες για ομαδική δηλητηρίαση 200 ατόμων από σαλμονέλα οι οποίοι κατέληξαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πηγές του cibum, οι ασθενείς συνολικά έφτασαν τους 400, όμως αρκετοί μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα πιο ελαφριά συμπτώματα που είχαν στο σπίτι τους και δε χρειάστηκε να νοσηλευθούν. To Περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μουσουλμανικής γιορτής όπου λαμβάνει χώρα περιτομή παιδιών η οποία είναι υποχρεωτική για τα αγόρια ηλικίας 7-10 ετών γι αυτό και τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά αυτής της ηλικίας.

Το cibum επικοινώνησε με τον κ. Abdulhalim Dede, ιδρυτή του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΑΛΑΛ “HALAL GREECE”, Υπεύθυνο του Χαλάλ στην Επίσημη Μουφτεία Κομοτηνής για 20 χρόνια, Μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χαλάλ (World Halal Council), Μέλος του ΔΣ του AHAC (Ένωση Πιστοποιητών Χαλάλ), ο οποίος δήλωσε σχετικά με το γεγονός:

“Ο Δήμος Αρριανών πραγματοποίησε ομαδική περιτομή σε 101 παιδιά, η οποία είναι υποχρεωτική στους μουσουλμάνους σε ηλικία 7-10 ετών. Αφού έψαλαν οι χοτζάδες, προσφέρθηκε γεύμα με κοτόπουλο και πιλάφι, ως είθισται. Το γεύμα αυτό δεν ανατέθηκε σε κάποιο catering, αλλά σε μάγειρα του χωριού. Εδώ όλα τα χωριά έχουν το μάγειρά τους. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, σε 15-20 λεπτά, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα στους παρευρισκόμενους. Έντονο κοιλιακό άλγος, έμετοι, διάρροια.

Το νοσοκομείο Κομοτηνής αρχικά, και εν συνεχεία και της Ξάνθης, λόγω της μαζικότητας των παθόντων, ετέθησαν σε «συναγερμό», με την επικουρική συνδρομή και εξωτερικών ιατρών, προκειμένου να περιθάλψουν τα περιστατικά που παρουσίαζαν συμπτώματα διάρροιας και εμετού, και να χορηγήσουν τα ενδεδειγμένα αντίδοτα για σαλμονέλα.

Από τους 600-700 παρευρισκόμενους, περίπου 230 εμφάνισαν συμπτώματα. Μεγάλος αριθμός ασθενών. Οι πρώτοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σαπών. Η εισροή ασθενών ήταν πολύ μεγάλη, το Κ.Υ. δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει και γρήγορα σήμανε συναγερμός στο νοσοκομείο Ξάνθης, στο νοσοκομείο Κομοτηνής και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Σήμερα, μόνο 35-40 άτομα είναι ακόμα στο νοσοκομείο, κάπως πιο βαριά από τους υπόλοιπους, και τους παρέχεται ορός.

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν έχει γίνει δειγματοληψία από τις αρμόδιες αρχές στο γεύμα που προσφέρθηκε, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της μαζικής δηλητηρίασης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria