Καφές με μανιτάρια: Το νέο trend για εγρήγορση και υγεία - OlaDeka

Καφές με μανιτάρια: Το νέο trend για εγρήγορση και υγεία

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, αλλά ο καφές με μανιτάρια χρησιμοποιείται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτόν.

Έχουμε ακούσει για  καφέδες φίλτρου μια γεύση φουντούκι ή καραμέλα και υπάρχουν πασίγνωστες και πολύ παλιές εναλλακτικές καφέ, όπως ο καφές από ρεβίθια, αλλά ο καφές με μανιτάρια είναι σίγουρα κάτι που ξενίζει. Αν και στην Ελλάδα είναι άγνωστος έχει εμφανιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ακόμη κεντρίζει την περιέργεια.

Τι είναι ο καφές μανιταριών; Είναι ένα μείγμα καφέ και αλεσμένου μανιταριού που αποδίδει μια  σκούρα, απαλή και σκούρα σκόνη, συνήθως σε αναλογία καφέ-μανιταριού 1:1. Το ρόφημα έχει ακριβώς τη γεύση και τη μυρωδιά  του καφέ, καθώς επικαλύπτει κάθε άλλη γεύση από το αλεσμένο μανιτάρι. Παρασκευάζεται αρκετά γρήγορα και εύκολα, σε εκδοχή λάτε ή μόκα, και πωλείται σε πακέτα έτοιμα προς ανάμιξη. Δεν είναι εντελώς καινούργια ιδέα, καθώς το μανιτάρι χρησιμοποιήθηκε στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν υπήρχε σοβαρή έλλειψη κόκκων καφέ σε όλο τον κόσμο. Ο καφές με μανιτάρια αναβίωσε το 2017, χάρη στην Four Sigmatic, μια εταιρεία με έδρα τη Φινλανδία. Έκτοτε,  προστέθηκαν και άλλες επιχειρήσεις  που επενδύουν στα πλεονεκτήματα που υπόσχονται τα μανιτάρια για την υγεία.

Πόσο  υγιεινός είναι ο καφές με μανιτάρια;

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική  εδώ και αιώνες, άρα τα σχετικά προϊόντα απευθύνονται σε όσους έχουν εξοικειωθεί με αυτές τις παραδοσιακές θεραπείες. Πέραν αυτού, ο καφές με μανιτάρια έχει πολύ λιγότερη καφεΐνη, ενώ ανάλογα με την ποικιλία μανιταριού που περιέχει υπόσχεται ένα αντίστοιχο όφελος. Για παράδειγμα , το μανιτάρι «χαίτη λιονταριού» διεγείρει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων, ενισχύει τη συγκέντρωση και θεραπεύει τα έλκη. Το μανιτάρι Chaga είναι γνωστό για την τόνωση της ανάπτυξης αντισωμάτων και την αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Το Reishi  (γανόδερμα στα ελληνικά, χαρακτηριστικό κόκκινο μανιτάρι) μπορεί να μειώσει το στρες κα την αρτηριακή πίεση, αλλά και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Το μανιτάρι Cordyceps ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δίνει  ενέργεια, χωρίς την ταραχή που φέρνει η καφεΐνη. Η  «ουρά του διάνου» είναι γνωστό ότι ενισχύει  το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ  ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Έχει παρενέργειες;

Οι παρενέργειες του καφέ μανιταριών – φυσικά των κατάλληλων μανιταριών- είναι σπάνιες και σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση. Οσοι πάσχουν από νεφρικές παθήσεις πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν καφέ με μανιτάρια chaga, καθώς περιέχουν πολλά οξαλικά άλατα που μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά. Σε κάθε περίπτωση, όταν αγοράζετε καφέ μανιταριών ρίξτε μια ματιά στα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει κάποιο είδος μανιταριού στο οποίο μπορεί να έχετε αλλεργία.

Στην Ελλάδα ο καφές μανιταριών που είναι πιο διαδεδομένος είναι αυτός με γανόδερμα. Γενικώς, εισαγόμενα σκευάσματα αλλά και ελληνικής προέλευσης από μικρούς παραγωγούς πωλούνται σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria