Μέλι: Λανθασμένα τα συμπεράσματα για τη νοθεία – Ασύμβατες οι μέθοδοι εντοπισμού προσμίξεων - OlaDeka

Μέλι: Λανθασμένα τα συμπεράσματα για τη νοθεία – Ασύμβατες οι μέθοδοι εντοπισμού προσμίξεων

Βιργινία Κιμπουρόπουλου

Οι αναφορές για νοθευμένο μέλι με σιρόπια ζάχαρης είναι ευρέως διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια, αλλά μπορεί να βασίζονται σε λανθασμένες μεθόδους και να οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα, σύμφωνα με ερευνητές.

Δύο ερευνητικές εργασίες που δημοσιεύθηκαν στο Nature από επιστήμονες του UK Government Chemist (Kρατικό Χημείο της Μεγάλης Βρετανίας) και του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων (IGFS) στο Queen’s University του Belfast  αναφέρουν, ότι η πολυπλοκότητα  στις τωρινές αναλυτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για ανάλυση του μελιού, όπως η φασματοσκοπία NMR, μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένα ευρήματα.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε ένα άρθρο στην Daily Mail το 2020, το οποίο ισχυριζόταν, ότι στα μέλια ιδιόκτητης μάρκας σε κορυφαία σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου εντοπίστηκαν φθηνά σιρόπια από ρύζι και καλαμπόκι, εν αγνοία των λιανοπωλητών. Η έκθεση ώθησε την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) να ζητήσει από το Χημείο του Κράτους να διερευνήσει τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στην εν λόγω έρευνα. Το εργαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα δείγματα ήταν ασύμβατα, καθώς και στο ότι δεν θα μπορούσαν να εξαχθούν από αυτήν την έρευνα και μόνο καθοριστικά συμπεράσματα.

Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά,  ότι δεν υπάρχει απάτη. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις «εξελιγμένης νοθείας» από απατεώνες που προσπαθούν να κρύψουν τη δραστηριότητά τους από προσεγγίσεις εργαστηριακών δοκιμών. Ελλείψει καθολικά αποδεκτών εργαστηριακών τεχνικών για τον έλεγχο της αυθεντικότητας του μελιού, οι συγγραφείς της έρευνας προτείνουν μια ιατροδικαστική προσέγγιση για τη δοκιμή δειγμάτων μελιού, η οποία θα δώσει μια καλύτερη βάση για να εξακριβωθεί κάποια απάτη, αφού με τις ιατροδικαστικές μεθόδους λαμβάνονται υπόψιν επιπρόσθετοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα το επίπεδο της καραμέλας στο μέλι.

Αυτή η προσέγγιση είναι σαφώς πολύ πιο περίπλοκη, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή λανθασμένων αποτελεσμάτων και αναφοράς από τα μέσα ενημέρωσης. Θα μπορούσε, ακόμη, μια τέτοια προσέγγιση να εφαρμοστεί και σε άλλα τρόφιμα που θεωρούνται ευάλωτα στην απάτη, όπως το ελαιόλαδο. «Η νόθευση μελιού είναι δύσκολο να εντοπιστεί σωστά. Έχουν προκύψει πολλές διαφωνίες σχετικά με το τι είναι ψεύτικο και τι είναι πραγματικά αυθεντικό», λέει ο Chris Elliott, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο IGFS. «Αυτή η τελευταία έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της αυστηρότητας της απίστευτα λεπτομερούς επιστήμης πίσω από τη σωστή αναγνώριση της νοθείας του μελιού, υιοθετώντας μια μεθοδολογία που βασίζεται σε μια ιατροδικαστική-επιστημονική προσέγγιση», συνεχίζει ο καθηγητής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria