Πλαφόν σε καύσιμα, προϊόντα υγείας και διατροφής έως 30 Ιουνίου - Η τροπολογία - OlaDeka

Πλαφόν σε καύσιμα, προϊόντα υγείας και διατροφής έως 30 Ιουνίου – Η τροπολογία

Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή για το πλαφόν σε διάφορα προϊόντα. Αναλυτικά όσα αναφέρει.

Στη Βουλή η τροπολογία για πλαφόν στο κέρδος σε καύσιμα και προϊόντα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Την τροπολογία για την επιβολή πλαφόν κέρδους στην τιμή των καυσίμων καθώς και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που παίρνουν δραματικά την ανηφόρα εξαιτίας των ισχυρών κλυδωνισμών που έχει επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

«Για την χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος εως και την 30η.6.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανα μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανα μονάδα προ της 1.9.2021» προβλέπει η διάταξη.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

-Εισάγονται ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας και πάντως όχι πέραν της 30.6.2022.

-Ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και διαπίστωση των οικείων παραβάσεων, τη διενέργεια ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων.

-Παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με υπουργική απόφαση της διαδικασίας του ελέγχου και της επιβολής των αναφερόμενων κυρώσεων της κλιμάκωσης των προστίμων καθώς και ανώτατης τιμή πώλησης στους καταναλωτές για τα προαναφερόμενα αγαθά και υπηρεσίες.

«Έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα η πρόθεση της κυβέρνηση να νομοθετήσει μηχανισμό πλαφόν οροφής, κόφτη του περιθωρίου κέρδους, που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες για τους πολίτες σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδη στην Ολομέλεια για την τροπολογία που κατέθεσε.

«Δεν υπόσχομαι ότι δεν θα αυξάνονται οι τιμές, θα αυξάνονται αναπόφευκτα λόγω της αύξησης των πρώτων υλών» σημείωσε δηλώνοντας πως με την ρύθμιση «θέλουμε να εμποδίσουμε όσους προσπαθήσουν στην αναμπουμπούλα του πολέμου να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους για να κάνουν μια αρπαχτή».

Αναλυτικά η τροπολογία ΕΔΩ

Η ρύθμιση για το πλαφόν αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria