Από την Μ. Δευτέρα και με εισοδηματικά κριτήρια το βοήθημα των 200 ευρώ - OlaDeka

Από την Μ. Δευτέρα και με εισοδηματικά κριτήρια το βοήθημα των 200 ευρώ

Χριστίνα Κοψίνη

Λιγότεροι από ένας στους τρεις δικαιούχους χαμηλών συντάξεων (περίπου το 27%) θα λάβει μέχρι την 21η Απριλίου την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 200 ευρώ για να αντιμετωπίσει ” τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης των τιμών”, σύμφωνα με την τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Από τις κατηγορίες των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης των 200 ευρώ εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι και φυσικά όλοι όσοι δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Οι περίπου 680 χιλιάδες συνταξιούχοι που εμπίπτουν στις προϋποθέσεις χορήγησης της έκτακτης ενίσχυσης πρέπει να λαμβάνουν συντάξεις όχι υψηλότερες από 600 ευρώ (κύρια και επικουρική), το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα τους για το έτος 2020 να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.200.000 ευρώ ενώ για το ετήσιο οικογενειακό το ανώτατο όριο δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 14.400 ευρώ.

Επίσης η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που αναγράφεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ’20 , δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Άρα, μεγαλύτερη πιθανότητα να δουν την πίστωση των 200 ευρώ στους λογαριασμούς τους είναι οι εξής κατηγορίες:
-Συνταξιούχοι αγρότες του πρ. ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρική και χαμηλοσυνταξιούχοι
-Δικαιούχοι συντάξεων του πρώην ΙΚΑ με 15ετία και χαμηλές συντάξεις κύριες και επικουρικές οι οποίες αθροιστικά δεν υπερβαίνουν τα 600 ευρώ
-Χαμηλοσυνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ με χαμηλές συντάξεις που δεν εισπράττουν επικουρική σύνταξη
– Ζευγάρι συνταξιούχων των οποίων η σύνταξη δεν υπερβαίνει το 600 ευρώ για καθένα/κάθε μία, θα λάβει 400 ευρώ αθροιστικά.
Εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους, αποδέκτες της έκτακτης ενίσχυσης των 200 ευρώ θα είναι , σύμφωνα με την τροπολογία και εξής κατηγορίες :
-Ατομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων α. όλων όσοι δικαιούνται αναδρομικά την καταβολή την προνοιακής παροχής τον Απρίλιο του 2022 και β. ανάδοχων γονέων οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε γενικά ή ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα
-Ανασφάλιστοι υπερήλικες (υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ανασταλεί η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων χορήγησης της σύνταξης )
Επίσης
Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) Θα λάβουν διπλάσιο ποσό της χορηγούμενης μηνιαίας ενίσχυσης
-Οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα λάβουν προσαύξηση του μηνιαίου επιδόματος κατά το ήμισυ
Επίσης, οι εργαζόμενοι σε αναστολή τον Ιανουάριο του 22 θα λάβουν μέχρι τις 21/4 το τμήμα του επιδόματος Πάσχα που αντιστοιχεί στο ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Το έκτακτο βοήθημα για όλες τις κατηγορίες θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Η δαπάνη που προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού είναι ύψους 325 εκατ, ευρώ (136 εκατ.ευρώ για ευάλωτους συνταξιούχους και 189 εκατ. ευρώ για τις άλλες κατηγορίες) .Επίσης, δαπάνη ύψους 3,015 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί για χορήγηση του επιδόματος παιδιών.
Χριστίνα Κοψίνη


Την Δευτέρα 4 Απριλίου θα ξεκινήσει από τον ΟΑΕΔ η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, του βοηθήματος ανεργίας αυταπασχολούμενων καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους και σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής άδειας

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria