Οι Καστοριείς αναβίωσαν τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης και προσέφεραν τον οβολό τους για το ασθενοφόρο (βίντεο) - OlaDeka

Οι Καστοριείς αναβίωσαν τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης και προσέφεραν τον οβολό τους για το ασθενοφόρο (βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Το Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» στο Γουάιτστόουν το βράδυ της Πέμπτης, 24 Φεβρουαρίου 2022, είχε πλημμυρίσει από τα μέλη του Συλλόγου και τους φίλους τους, που προσήλθαν για να αναβιώσουν τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης και να προσφέρουν τον οβολό τους για την αγορά νέου ασθενοφόρου για τον Ερυθρό Σταυρό της Καστοριάς.

Ο πρόεδρος Δήμος Σιώκης και τα άλλα στελέχη και εθελοντές είχαν ζώσει τις ποδιές τους και προετοίμασαν τα πλούσια εδέσματά τους. Ο Κώστας Πάτσιος και ο Θανάσης Καϊρακτίδης βοηθούμενοι και από άλλους εθελοντές έστησαν τις ψησταριές στον χώρο στάθμευσης του Κέντρου και η τσίκνα δημιουργούσε από μόνη της μια αίσθηση ευφορίας.

Στο Πνευματικό Κέντρο τα πάντα ήταν έτοιμα για το παραδοσιακό γλέντι και όλοι οι συνδαιτυμόνες προσεύχονταν όπως η εν λόγω εκδήλωση να είναι η τελευταία με περιορισμένη χωρητικότητα.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου καλωσόρισε τους Καστοριείς και τους φίλους τους και μεταξύ άλλων τόνισε: «Περάσαμε μια διετία δύσκολη ως Σύλλογος και ως ομογένεια. Θρηνήσαμε αρκετά μέλη και προσευχόμαστε όπως απαλλαγούμε από την πανδημία και όπως επιστρέψουν οι ζωές μας στην κανονικότητα.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον έρανο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Όλα τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για την αγορά ενός ασθενοφόρο για τον Ερυθρό Σταυρό Καστοριάς. Τα τρία τελευταία χρόνια ο Ερυθρός Σταυρός ζητά επίμονα την βοήθειά μας. Το διοικητικό συμβούλιο ξεκίνησε την εκστρατεία για την συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων. Το ασθενοφόρο θα στοιχίζει 54.000 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ, ο οποίος είναι 22 με 24%. Αγωνιζόμαστε να απαλλαγούμε από τον ΦΠΑ, διότι με τον ΦΠΑ και με την αναλογία ευρώ – δολαρίου θα χρειαστούμε πάνω από $75.000», επεσήμανε ο κ. Σιώκης, ο οποίος μαζί με τα άλλα στελέχη έχουν υποβάλλει στον Υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη το αίτημα απαλλαγής από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την απόδοση του ΦΠΑ, ο κ. Σιώκης επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει την πολυπόθητη φοροαπαλλαγή και ότι για όλες τις δωρεές που έχουν κάνει στο Νοσοκομείο Καστοριάς υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν τον ΦΠΑ.

Ο Κώστας Πάτσιος, αριστερά και ο Θανάσης Καϊρακτίδης, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το τσίκνισμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις: Δημήτρης Τσάκας.

«Αυτή την φορά θα αγωνιστούμε διότι είναι παράδοξο να φορολογείται η δωρεά ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, όπως ο Σύλλογος μας», επεσήμανε ο κ. Σιώκης υπενθυμίζοντας ότι μέχρι στιγμής τα αιτήματά τους δεν έχουν βρει ευήκοα ώτα.  

Αναφερόμενος στον Σύλλογο επεσήμανε ότι διανύει το 112 έτος και ότι έχει ένδοξο παρελθόν και το πιο σημαντικό λαμπρό παρόν και ευοίωνο μέλλον.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 και ώρα 1.00 μ.μ. θα συγκαλέσουν στο εν λόγω Πνευματικό Κέντρο την γενική συνέλευση στο πλαίσιο της οποίας θα διεξάγουν και τις αρχαιρεσίες.

«Θέλουμε να φέρομε τους νέους κοντά μας και για πρώτη φορά στον Συμβούλιο θα συμμετάσχει και μια γυναίκα», επεσήμανε ο κ. Σιώκης υπενθυμίζοντας ότι οι εν λόγω εκλογές θα αλλάξουν τα δεδομένα. Αναφερόμενος στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς επεσήμανε ότι το 2020 επρόκειτο να γιορτάσουν τα 100 χρόνια της ιδρύσεώς της και ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων Δήμος Σιώκης με τους εθελοντές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις: Δημήτρης Τσάκας.

Στις 27 Μαρτίου 2022 η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς θα διοργανώσουν το καθιερωμένο νηστίσιμο γεύμα με την παραδοσιακή φασολάδα.

Μαθήματα Γλώσσας, Χορού και Γιόγκα

Ο Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια», αν και έχει διανύει το 112ο έτος προσφοράς και δράσης, εν τούτοις παραμένει νεανικός, διότι έχει προγράμματα για όλες τις ηλικίες.

Οι Καστοριείς ενώ απολαμβάνουν τα πλούσια εδέσματα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις: Δημήτρης Τσάκας.

Παρά την πανδημία από τον Σεπτέμβριο λειτουργεί κανονικά το Σαββατιανό Σχολείο στο οποίο η νεότερη γενιά των Καστοριέων διδάσκεται την Ελληνική Γλώσσα, τον πολιτισμό και τον χορό. Τα μαθήματα των ελληνικών τα παραδίδει η Λώρα Ζιώγα – Ζυγούρα (Laura Ziogas) και του χορού η Ράνια Κυριάζου-Πάτσιου (Rania Patsios) και παρέχονται δωρεάν για τα παιδιά και εγγόνια των εγγεγραμμένων μελών του Συλλόγου.

Και ο Σύλλογος έχει μεριμνήσει και για τι μανάδες και την ώρα που τα παιδιά διδάσκονται την γλώσσα οι μανάδες παρακολουθούν τα μαθήματα Yoga που παραδίδει η Έλενα Μιχάλτση έναντι $10 ανά μάθημα. 

Στιγμιότυπο από την Τσικνοπέμπτη του Συλλόγηου Καστοριέων “Ομόνοια”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις: Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria