Ο λωτός είναι φρούτο του ομώνυμου γένους φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών . Περιλαμβάνει περίπου 200 είδη των τροπικών περιοχών, κυρίως των ανατολικών αλλά και των εύκρατων, ευδοκιμούν σε πολλά εδάφη αλλά κυρίως προτιμούν ζεστά και ηλιόλουστα μέρη. Στην ελληνική χλωρίδα συναντώνται 20 είδη.
Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο. Αν αφεθεί μερικές μέρες, γίνεται γλυκός και ζουμερός. Ο λωτός, αν και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής καρπός στους Έλληνες από τους μυθικούς χρόνους του Ομήρου, δεν αποτελεί ένα από τα κύρια καταναλωτικά προϊόντα της σύγχρονης ελληνικής αγοράς. Έτσι, η ελληνική παραγωγή φρέσκου λωτού δεν ξεπερνά τους 2.000 τόνους ετησίως.
Ποια η Διατροφική αξία του λωτού;
Ένας μέτριος λωτός (168γρ.) περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Οι θερμίδες του κυμαίνονται ανάλογα με το μέγεθος του καρπού. Για παράδειγμα ένας φρέσκος λωτός 100 γραμμαρίων έχει μόλις 70 θερμίδες ενώ ένας μέτριος λωτός που ζυγίζει 168γρ. περιέχει 118 θερμίδες.
Έχει επίσης πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι πολυακόρεστα, ενώ αντίθετα είναι υψηλός σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Επιπλέον, ο φρέσκος λωτός είναι καλή πηγή καλίου, βασικού ηλεκτρολύτη του οργανισμού μας μαζί με το νάτριο, εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Α, κυρίως β-καροτίνης και ζεαξανθίνης. Τέλος, ο λωτός δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
Πώς καταναλώνεται ο λωτός;
Ο λωτός μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους. Καταρχήν, μπορεί να τον καταναλώσει κάποιος στην φρέσκια του εκδοχή ως φρούτο μεταξύ των κυρίως γευμάτων (δεκατιανό-απογευματινό). Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε μαρμελάδα λωτού, λικέρ, κέικ και τάρτα με λωτό ή ακόμα και σαλάτες.
Ποικιλίες του λωτού
Στο εμπόριο, σε παγκόσμια κλίμακα, συναντάμε δύο κατηγορίες καρπών:
– λωτούς με γλυκιά και λωτούς με στυφή γεύση. Οι καρποί των στυφών ποικιλιών περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά σε διαλυτές τανίνες και δεν είναι δυνατόν να καταναλωθούν πριν την υπερωρίμανση τους λόγω τις δυσάρεστης γεύσης τους. Η στυφάδα της κατηγορίας αυτής μπορεί να απομακρυνθεί με φυσικούς και χημικούς τρόπους κατεργασίας των καρπών.
– Οι καρποί των μη στυφών ποικιλιών έχουν σχήμα που μοιάζει με ντομάτα και εμφανίζονται στην παγκόσμια αγορά με το όνομα της πιο κοινής ποικιλίας της κατηγορίας αυτής της “Fuyu”. Οι καρποί της κατηγορίας αυτής έχουν μικρότερη στυφάδα κατά την ωρίμανση τους σε σχέση με της προηγούμενης κατηγορίας, ενώ χάνουν και την στυφάδα αυτή με τα κατάλληλα μέσα σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι καρποί αυτής της κατηγορίας είναι δυνατόν να καταναλωθούν είτε με σκληρή είτε με μαλακή σάρκα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του λωτού. Μερικές από τις κυριότερες θα βρείτε παρακάτω.
Λωτός, ένας άγνωστος καρπός με αντιγηραντικές ιδιότητες!
Το ξέρατε ότι:
- Είναι γνωστός από την αρχαιότητα, γνωστός ως «η τροφή των θεών».
- Ωριμάζει αυτή την εποχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.
- Έχει γλυκιά και ζουμερή γεύση.
- Είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου.
- Δίνει μεγάλα ποσοστά ενέργειας -τα 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν 70 θερμίδες – και φυτικές ίνες.
- Έχει διουρητική και αντιφλεγμονώδη δράση.
- Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση.
- Περιέχει άφθονο ασβέστιο και κάλιο.
- Έχει πλήθος αντιοξειδωτικών στοιχείων, όπως είναι τα καροτινοειδή και οι πολυφαινόλες.
- Ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών.
- Ρίχνει την αρτηριακή πίεση.
- Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο θρομβώσεων.
- Κατεβάζει το ποσοστό της κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
- Έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει το ποσοστό της τοξικότητας του αλκοόλ στο αίμα.