Συνάντηση με τον δήμαρχο Νεστορίου (ΦΩΤΟ) - OlaDeka

Συνάντηση με τον δήμαρχο Νεστορίου (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή του Γράμμου για τα εγκαίνια του Μνημείου – Μουσείου στο Νεστόριο Καστοριάς την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τον δήμαρχο Νεστορίου, Χρήστο Γκοσλιόπουλο.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα συμμετείχαν επίσης ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η αντιδήμαρχος Νεστορίου και δημοτικοί σύμβουλοι.

Υποδεχόμενος τον Δ. Κουτσούμπα, ο δήμαρχος τόνισε ότι είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που επισκέπτεται το δημαρχείο Νεστορίου, ενώ ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη δημιουργία του Μνημείου – Μουσείου, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι νέοι και όλος ο κόσμος της περιοχής να μαθαίνουν τη σύγχρονη ιστορία της. Το Μουσείο, πρόσθεσε, θα βοηθήσει και στην άνοδο της επισκεψιμότητας της περιοχής. Ο δήμαρχος επισήμανε την καθολική συμμετοχή του λαού της περιοχής στο ΕΑΜ και την Αντίσταση, ενώ καταθέτοντας και ένα προσωπικό παράδειγμα, αναφέρθηκε στη θεία του, Ευγενία Κυριακού, μαχήτρια του ΔΣΕ η οποία φονεύθηκε με βάναυσο τρόπο από παραστρατιωτικό το 1949.

Ο Χρ. Γκοσλιόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος -όπως και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας- δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Αναδεικνύοντας τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τις αναδιαρθρώσεις στην τοπική διοίκηση, επισήμανε ότι ο Δήμος Νεστορίου περιλαμβάνει 25 χωριά: Προ «Καλλικράτη» το Νεστόριο και τα χωριά αυτά λάμβαναν κρατική χρηματοδότηση 249 χιλιάδων ευρώ, ενώ τώρα ο Δήμος λαμβάνει μόνο 79 χιλιάδες ευρώ. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με την υπαγωγή σε χρηματοδότηση από ευρωενωσιακά προγράμματα, στα οποία βασικό κριτήριο είναι ο πληθυσμός, παραγνωρίζοντας τις ανάγκες ορεινών δήμων, με πολλές κοινότητες. Χαρακτηριστικά, ανέφερε, ο Δήμος Νεστορίου έχει 700 χιλιόμετρα οδικού δικτύου που πρέπει να συντηρούνται. Σε αυτές τις συνθήκες, πρόσθεσε, αποτελεί πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού, όπως και η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για να προσλάβουν και να πληρώνουν προσωπικό.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμα στην έλλειψη υποδομών που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων της. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο φράγμα του Γράμμου που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2011 με ιδιωτικά κεφάλαια και σταμάτησε, έχοντας φτάσει μόνο στο 25% της κατασκευής του, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την άρδευση 72 χιλιάδων στρεμμάτων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει πρόταση για την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού.

Ο Χρ. Γκοσλιόπουλος ζήτησε από το ΚΚΕ να συμβάλει στην προβολή των παραπάνω θεμάτων, για τα οποία θα παραδώσει και σχετικό υπόμνημα στο Κόμμα.

Ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την πρόσκληση, όπως και για τη βοήθεια του Δήμου Νεστορίου στη δημιουργία του Μουσείου – Μνημείου. Επισήμανε ότι το ΚΚΕ όπως πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναδεικνύει όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο Δήμος Νεστορίου και όλοι οι δήμοι.

Υπογράμμισε ότι το νέο Μουσείο στο Νεστόριο δίνει αφορμή για να γνωρίσει ο ντόπιος πληθυσμός αλλά και ο λαός και η νεολαία από άλλες περιοχές το ρόλο της περιοχής του Νεστορίου, ως ένα βασικό κέντρο της Αντίστασης και στη συνέχεια ως κέντρο του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ. Αντίστοιχα, πρόσθεσε και η ΚΝΕ με τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα που οργάνωσε τα προηγούμενα χρόνια στο Νεστόριο έχει συμβάλει και θα συνεχίσει να το κάνει, στην προβολή των παραπάνω.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο δήμαρχος Νεστορίου έδωσε ως αναμνηστικά στον Δ. Κουτσούμπα λευκώματα από κατοίκους της περιοχής, σχετικά με την ιστορία του τόπου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria