Την Κυριακή τα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ - OlaDeka

Την Κυριακή τα εγκαίνια του Μνημείου – Μουσείου των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ

Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος απαιτητικής δουλειάς, κατά τον οποίο δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος αλλά και νεολαίοι της ΚΝΕ δούλεψαν ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, προκειμένου το Μνημείο – Μουσείο των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους εκατοντάδες επισκέπτες που προγραμματίζεται να φτάσουν την Κυριακή για την εκδήλωση των εγκαινίων, από τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.

Η εκδήλωση των εγκαινίων οργανώνεται από την ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η ολοκλήρωση του Μνημείου – Μουσείου στο Νεστόριο αποτελεί γεγονός χάρη και στην προσφορά του κτιρίου από τον σύντροφο Χάρη Τουτούνη, στη μνήμη των αγωνιστών γονιών του, Μάρκου και Ελένης Τουτούνη.

Με το μεγάλο αυτό εγχείρημα, τμήμα του δικτύου ιστορικών χώρων και μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο είναι ιδιαίτερα πυκνό στις κορυφές και τις πλαγιές των – ποτισμένων με το αίμα αναρίθμητων αγωνιστών – βουνών της Δυτικής Μακεδονίας, δίνεται συνέχεια στη μεγάλη προσπάθεια του Κόμματος να τιμήσει την υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του, τις κορυφαίες στιγμές και τους χιλιάδες αλύγιστους της ταξικής πάλης, συμβάλλοντας να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη.

Η έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει πλήθος ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ, που αφορούν την περίοδο 1940 – 1949, φωτογραφιών, χαρτών και μαρτυριών, αναδεικνύοντας και παράλληλα αποδίδοντας φόρο τιμής στην τεράστια συμβολή του λαού της περιοχής στις ηρωικές μάχες που έδωσαν ο ΕΑΜ και το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ, ενάντια στους φασίστες κατακτητές, αλλά και στην εποποιία του ΔΣΕ, πολλές σελίδες της οποίας γράφτηκαν στις πλαγιές του Γράμμου.

Ο ηρωικός Γράμμος

Στην ενότητα που αναφέρεται στη μεγάλη μάχη του Γράμμου διαβάζουμε στην εισαγωγή:

«Ο Γράμμος. Με τ’ ατέλειωτα τσουγκάρια και τις βαθιές χαράδρες. Με τις ήρεμες πλαγιές και τ’ απόκρημνα βράχια. Με τα πυκνά δάση και τα γυμνά υψώματα. Με την πλούσια πρασινάδα και τα γάργαρα νερά. Περήφανο βουνό. Και θαρρείς πως ψηλώνει πιο πολύ τις απάτητες κορφές του, καμαρώνοντας το θάρρος, την παλικαριά και το άφθαστο μεγαλείο των μαχητών του ΔΣΕ» (από το διήγημα «Μέσα από πύρινο κλοιό» του Μενέλαου Μούστου – Δάφνη, στη συλλογή «Αφηγήσεις για τον Δημοκρατικό Στρατό» το οποίο αναφέρεται στις μάχες που έγιναν στον ανατολικό Γράμμο).

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας έλαβε χώρα εκεί, στη Μεγάλη Μάχη του Γράμμου το 1948, όπου οι μαχητές της 14ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ αντιμετώπισαν 3 μεραρχίες του εθνικού στρατού και κράτησαν για 78 μέρες τις θέσεις τους, ενώ παράλληλα στις δυτικές πλαγιές του Γράμμου οι μαχητές του ΔΣΕ είχαν κρατήσει για 42 μέρες τον «Κλέφτη».

Περιοδείες της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Οι περιοδείες από κλιμάκια της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζονται όλες αυτές τις μέρες στην περιοχή, μπροστά στην εκδήλωση των εγκαινίων του Μουσείου – Μνημείου στο Νεστόριο, όπου συναντούν θερμή υποδοχή από τον λαό.

Αύριο, Παρασκευή 29 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γιάννη Κανάτσιο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, θα περιοδεύσει στο δημαρχείο και στις 11.30 π.μ. στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Κοζάνης, ενώ στις 7.30 μ.μ. κλιμάκιο με επικεφαλής την Ευδοξία Μωυσιάδου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, θα περιοδεύσει στο αμαξοστάσιο και στις 10 π.μ. στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ.

Παράλληλα, μπροστά στα εγκαίνια του Μνημείου – Μουσείου το ΚΚΕ οργανώνει δράσεις ανάδειξης του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στην τοποθεσία Λιανοτόπι, αύριο Παρασκευή.

Λεωφορεία από Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Οι Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ στα εγκαίνια του Μνημείου – Μουσείου. Λεωφορεία για το Νεστόριο προγραμματίζεται να δρομολογηθούν το πρωί της Κυριακής 31 Οκτώβρη από: Γρεβενά (αναχώρηση από τη λαχαναγορά στις 9 π.μ.), Καστοριά (από τον «Μασούτη» στις 9.30 π.μ.), Αμύνταιο (από την πλατεία στις 8.30 π.μ.), Φλώρινα (από τα ΚΤΕΛ στις 8 π.μ.), Πτολεμαΐδα (από το δημαρχείο στις 8.30 π.μ.), Σέρβια (από το 1ο Δημοτικό Σχολείο στις 8.30 π.μ.), Κοζάνη (από την κεντρική πλατεία στις 8.30 π.μ.), Σιάτιστα (από την Μπάρα στις 9.30 π.μ.).

Μαζικό θα είναι το «παρών» που θα δώσουν στην εκδήλωση και οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, στις 7 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria