Βρώμη: Γιατί το πρωϊνό σου πρέπει να ξεκινάει με αυτήν την «υπερτροφή» - OlaDeka

Βρώμη: Γιατί το πρωϊνό σου πρέπει να ξεκινάει με αυτήν την «υπερτροφή»

Η κατανάλωσης βρώμης στο πρωινό σας είναι μία εξαιρετική επιλογή, καθώς σας προσφέρει μία σειρά από διατροφικά οφέλη. 

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει μέχρι σήμερα ότι η βρώμη είναι μία εξαιρετική διατροφική επιλογή για το πρωϊνό σας. Μπορεί να αποτρέψει τη φλεγμονή, να ικανοποιήσει την όρεξή σας και να μειώσει τη χοληστερόλη. Το γεγονός ότι είναι και γευστική αποτελεί έναν ακόμη λόγο για την προσθέσετε στη διατροφή σας.

Προκειμένου να διερευνηθεί εις βάθος η διατροφική αξία της βρώμης, το eatthis μίλησε με τη διατροφολόγο και ιδρυτή του Laura Burak Nutrition, Laura Burak.

«Η βρώμη δεν είναι μόνο ένα εύκολο και ικανοποιητικό γεύμα. Περιέχει 3 οφέλη για την υγεία που δεν συμπεριλαμβάνουν πολλές άλλες τροφές του πρωϊνού» εξηγεί.

Δρα ως πρεβιοτικό

«Η βρώμη δρα ως πρεβιοτικό, κάτι που βοηθά το μικροβίωμα του εντέρου σου να παραμείνει ισορροπημένο. Σκεφτείτε τα πρεβιωτικά ως μία τροφή που θρέφει τα υγιεινά βακτήρια του εντέρου, που είναι αλλιώς γνωστά ως προβιοτικά» ανέφερε η Burak.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρεβιοτικές ίνες δεν χωνεύονται από το σώμα σου αλλά αντ΄αυτού κάνουν τη διαδρομή μέχρι το παχύ έντερο. Όταν τα πρεβιοτικά φτάσουν εκεί, ζυμώνονται και μετατρέπονται σε τρόφιμα που καταναλώνουν τα προβιοτικά. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη βελτίωση της πέψηςενισχύει το ανοσοποιητικό και αποτρέπει τη φλεγμονή.

Έχει διαλυτές ίνες και αδιάλυτες ίνες

H βρώμη είναι επίσης πηγή φυτικών ινών , οι οποίες αποτελούν κρίσιμο μέρος κάθε υγιεινής διατροφής.

«Οι φυτικές ίνες σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα σας, σας κρατούν χορτάτους, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και διατηρούν τα πάντα να ρέουν όμορφα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα σας, κάτι που φυσικά προάγει την κανονικότητα στο μπάνιο», λέει η Μπουράκ.

Πιο συγκεκριμένα, η βρώμη περιέχει και τους δύο τύπους ινών: διαλυτές και αδιάλυτες. Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους ινών εξυπηρετεί έναν μοναδικό σκοπό, αλλά είναι και οι δύο σημαντικοί για την υγεία σας.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ , οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό και μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη γλυκόζη σας μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διαλύονται αλλά βοηθούν την πεπτική σας οδό να παραμείνει κανονική και βοηθά τα τρόφιμα που τρώτε να κινούνται στο σώμα σας χωρίς πρόβλημα.

Μπορείτε να προσθέσετε ακόμη πιο υγιεινά συστατικά στη βρώμη

H βρώμη από μόνη της είναι αρκετά υγιεινής αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα υγιεινά συστατικά.

«Φροντίστε να τα κάνετε είτε γλυκά είτε αλμυρά με υγιεινές προσθήκες όπως φρούτα , ξηρούς καρπούς, σπόρους και μπαχαρικά και φροντίστε να προσθέσετε λίγη πρωτεΐνη και υγιή λίπη όπως βούτυρο καρυδιών, γιαούρτι ή ακόμα και αυγά στο πλάι για να ολοκληρώσετε ένα γεύμα που θα σας κρατήσει χορτάτο», λέει Μπουράκ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria