Τα 12 φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα - OlaDeka

Τα 12 φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Η Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον (EWG) κυκλοφόρησε πρόσφατα τη λίστα Dirty Dozen (τα «Βρώμικα Δώδεκα») του 2021, με τα λαχανικά και τα φρούτα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα.

Και φέτος οι φράουλες, το σπανάκι και το κέιλ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Η φετινή κατάταξη είναι παρόμοια με τη λίστα Dirty Dozen του 2020, με τις λίγες διαφορές να είναι ότι οι λαχανίδες και τα ινδική μουστάρδα (το φυτό) έχουν βρεθεί μαζί με το κέιλ στην τρίτη θέση της λίστας.

Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν τα ροδάκινα και τα κεράσια, ενώ για πρώτη φορά μπήκα στη λίστα και οι καυτερές πιπεριές. Παράλληλα, βγήκαν εκτός λίστας οι πατάτες.

Η λίστα με τα 12 φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

  1. Φράουλες
  2. Σπανάκι
  3. Κέιλ, λαχανίδες και ινδική μουστάρδα
  4. Νεκταρίνια
  5. Μήλα
  6. Σταφύλια
  7. Κεράσια
  8. Ροδάκινα
  9. Αχλάδια
  10. Καυτερές πιπεριές
  11. Σέλινο
  12. Ντομάτες

Η λίστα Clean Fifteen με τα δεκαπέντε πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά του 2021

  1. Αβοκάντο
  2. Γλυκό καλαμπόκι
  3. Ανανάς
  4. Κρεμμύδια
  5. Παπάγια
  6. Γλυκά μπιζέλια (κατεψυγμένα)
  7. Μελιτζάνα
  8. Σπαράγγι
  9. Μπρόκολο
  10. Λάχανο
  11. Ακτινίδια
  12. Κουνουπίδι
  13. Μανιτάρια
  14. Μελοπέπονο
  15. Πεπόνι κανταλούπε

Ποια είναι η EWG

Η Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον (EWG) είναι ένας ευρέως γνωστός οργανισμός που εκδίδει έναν διακεκριμένο οδηγό για φυτοφάρμακα και προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα λαμβάνει δεδομένα από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και στη συνέχεια κατηγοριοποιεί τα προϊόντα σε μια λίστα με τίτλο «Dirty Dozen», η οποία κατατάσσει τα δώδεκα κορυφαία προϊόντα παραγωγής που περιέχουν τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά και  «Clean Fifteen», το οποίο κατατάσσει δεκαπέντε προϊόντ, που είναι μολυσμένα με τη μικρότερη ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Το USDA διενεργεί δοκιμές σε δείγματα προϊόντων για να δει το επίπεδο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μετά το πλύσιμο και – εάν υπάρχει – το ξεφλούδισμα. Παρά την προετοιμασία αυτών των λαχανικών και φρούτων, υπάρχουν ακόμα ίχνη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι αν τα λαχανικά και τα φρούτα πλυθούν και ξεφλουδιστούν, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων θα εξαφανιστούν από την αποχέτευση μαζί με το νερό. Η EWG αποδεικνύει ότι αυτό δεν συμβαίνει και ότι στην πραγματικότητα η προετοιμασία των προϊόντων μας δεν κάνει πολλά στην εξάλειψη των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria