Εγνατία οδός: Επιπλέον μέτρα μετά από τροχαίο με αρκούδα στον κάθετο άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή - OlaDeka

Εγνατία οδός: Επιπλέον μέτρα μετά από τροχαίο με αρκούδα στον κάθετο άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή

Καλλιστώ – Εγνατία: Να κινείστε πιο αργά από το επιτρεπτό όριο

Επιπλέον μέτρα θα ληφθούν στον κάθετο άξονα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή της Εγνατίας οδού, μετά και το τελευταίο ατύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της αρκούδα και προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε όχημα. “Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το ατύχημα συνέβη λίγο μετά από το σημείο που έχει τοποθετηθεί μία από τις ενημερωτικές πινακίδες του LIFE ARCTOS KASTORIA” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, η οποία από κοινού με την εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, απευθύνουν έκκληση προς τους οδηγούς να δίνουν σημασία στις ενημερωτικές πινακίδες και να οδηγούν πιο αργά από το επιτρεπτό όριο ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες”.

Η πρώτη φάση της αυτοψίας που διενήργησαν τα μέλη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. στον τόπο του ατυχήματος, δείχνει ότι, το άτυχο ζώο θέλοντας να περάσει στην άλλη πλευρά του δρόμου, εισήλθε στο οδόστρωμα και μη βρίσκοντας διέξοδο κινήθηκε επί αυτού, μέχρι που χτυπήθηκε από το διερχόμενο αυτοκίνητο. Η αρκούδα  εισήλθε στον αυτοκινητόδρομο από μία επιφανειακή τάφρο για όμβρια ύδατα, την οποία, όπως διαπιστώθηκε, δεν κάλυπτε η περίφραξη ή  από κάποιο σημείο των κλάδων του κόμβου Νεαπόλεως – Μικροκάστρου, τις εισόδους των οποίων η περίφραξη δεν μπορεί να καλύψει.

Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσει τη βελτίωση της περίφραξης σε τέτοια σημεία στην οδό, αξιοποιώντας την συμμετοχή της στο έργο LIFE SAFE CROSSING το οποίο έρχεται να συνεχίσει αλλά και να βελτιώσει το έργο του LIFE ARCTOS KASTORIA.

Mε πόρους του LIFE SAFE CROSSING θα βελτιωθεί η περίφραξη στο σημείο της επιφανειακής τάφρου με τρόπο που δεν θα επιτρέπει ούτε σε κάποιο μικρόσωμο ζώο να εισέλθει, ενώ ταυτόχρονα κατά το δυνατόν δεν θα εμποδίζει τη λειτουργία της τάφρου, σε περίπτωση που τα όμβρια ύδατα φέρουν φερτά υλικά (λάσπη, φύλλα, κλαδιά κλπ). Θα γίνουν επίσης έλεγχοι της περίφραξης γύρω από τους κόμβους, για τη βελτίωσή της, όπου αυτό είναι εφικτό. Τέλος, έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία διατάξεων διαφυγής για την περίπτωση που κάποιο ζώο καταφέρει και εισέλθει εντός του δρόμου.

Ο κάθετος άξονας Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ περνάει μέσα από έναν από τους σημαντικότερους οικοτόπους για την καφέ αρκούδα. Η κατασκευή του είχε οδηγήσει στο να συμβαίνουν κατά μέσο όρο 5 ατυχήματα με αρκούδα ανά χρόνο. Βάσει των αποτελεσμάτων του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. τοποθέτησε νέα ενισχυμένη περίφραξη κατά μήκος του άξονα, ενώ με το έργο LIFE τοποθετήθηκε ειδική σήμανση για την ενημέρωση των οδηγών και ειδικοί ανακλαστήρες, ώστε τα φώτα των οχημάτων να αποτρέπουν τα ζώα από την οδό.  Με την περίφραξη του αυτοκινητοδρόμου, τα άγρια ζώα έχουν σαν μόνη επιλογή τη διάβαση από υπόγεια περάσματα, στα οποία δεν έχουν καμία επαφή με οχήματα. Με αυτό τον τρόπο, ο μέσος όρος των ατυχημάτων μειώθηκε σε 0-1 ανά χρόνο και το LIFE ARCTOS KASTORIA βραβεύτηκε με τα πανευρωπαϊκά βραβεία Natura 2000 Awards (2018) και Best of the Best Life Projects (2018).

Αρχική φωτο – Ν. Παναγιωτόπουλος

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria