Τι κάνουν οι καυτερές πιπεριές στο σώμα σου; - OlaDeka

Τι κάνουν οι καυτερές πιπεριές στο σώμα σου;

Οι καυτερές πιπεριές είναι από τα τρόφιμα, που είτε τα λατρεύεις είτε δεν θέλεις να τα δοκιμάσεις καν.

Στο «VICE en Español» βρήκαμε, λοιπόν, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Η Αλεχάντρα Σάντσες, δημοσιογράφος από το Μεξικό, μάς μεταφέρει τη σημασία που έχουν καυτερές πιπεριές στη χώρα της, αλλά και τι μπορεί να κάνουν στο ανθρώπινο σώμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μεγαλώνοντας στο Μεξικό, τα μέλη της οικογένειάς μου ανταγωνίζονταν για το ποιος θα μπορούσε να φάει το πιο καυτερό φαγητό. Αυτό το κάνουν όλοι οι συμπατριώτες μου, καθώς η αδρεναλίνη που αισθανόμαστε όταν τρώμε καψαϊκίνη (το συστατικό των καυτερών πιπεριών) αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας. Στο Μεξικό τρώμε καυτερό φαγητό μέχρι να κλάψουμε. Αυτός ο κοινός μας «μαζοχισμός» είναι ίσως ένα από τα ελάχιστα πράγματα που ενώνουν τους Μεξικανούς σε όλο τον κόσμο».

Η μεξικάνικη διατροφή βασίζεται σε κάποιες βασικές τροφές όπως: φασόλια, καλαμπόκι, γλυκοπατάτες και αβοκάντο. Αλλά περισσότερο από το οτιδήποτε άλλο, είμαστε γνωστοί για τα τσίλι μας. Τουλάχιστον 100 τύποι πιπεριάς του είδους Capsicum annuum φύονται και καλλιεργούνται στο Μεξικό.

H χρήση της πιπεριάς τσίλι
Υπάρχει λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το να τρώνε πιπεριές τσίλι είναι αρκετά επώδυνο. Σε αντίθεση με άλλες παραδοσιακές γεύσεις – πικρή, γλυκιά, αλμυρή και όξινη – η πικάντικη γεύση δεν γίνεται αντιληπτή από τους γευστικούς κάλυκες, αλλά από τους υποδοχείς πόνου. Γι ‘αυτό κιόλας δεν θεωρείται γεύση, όπως θεωρείται το umami (η 5η γεύση).

Mπορεί να φαίνεται παράδοξο το να τρώμε κάτι που… πονάει, αλλά οι επιστήμονες έχουν βρει ότι το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες όταν τρώμε πιπεριά. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής δημιουργεί συναισθήματα ευτυχίας και γίνεται αντιληπτός από τον εγκέφαλό μας με παρόμοιο τρόπο όπως γίνεται και με τις εθιστικές ουσίες.

Oι άνθρωποι αγαπούσαν το έντονο κάψιμο της πιπεριάς τσίλι από την αρχαιότητα. Ενδεικτικά, τα φυτά πιπεριάς τσίλι, που προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο, καλλιεργούνται και αποτελούν αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών για πάνω από 6.000 χρόνια.

Η βοτανολογος Αγκιλάρ Μελέντεζ, που άρχισε να ερευνά τις πιπεριές τσίλι πριν από 20 χρόνια, υποστηρίζει ότι πολλές αυτόχθονες κοινότητες στο Μεξικό δεν χρησιμοποιούν το τσίλι ως καρύκευμα, το καπνίζουν στα τελετουργικά κηδειών ή το χρησιμοποιούν για να διώξουν από το σπίτι τους την κακή ενέργεια ή τα φίδια και τα ποντίκια.

Η παράδοση της χρήσης των πιπεριών τσίλι ως πνευματική προστασία συνεχίζει έως σήμερα στη μεξικανική κοινωνία, καθώς στο μαγείρεμα, όταν φτιάχνουν το πιάτο ταμάλες με βάση το καλαμπόκι, συχνά τοποθετούν μια πιπεριά τσίλι σε σχήμα σταυρού στη βάση του σκεύους για να προστατεύουν τους αγαπημένους τους από το κακό μάτι.

Καυτερές πιπεριές και ανθρώπινο σώμα
«Στο Μεξικό, λέμε ότι οι πιπεριές τσίλι θεραπεύουν τα πάντα – από τον πονοκέφαλο εώς και δερματικά προβλήματα», επισημαίνει η βοτανολόγος Αγκιλάρ Μελέντεζ και συνεχίζει: «Λένε ότι έχουν αντι-καρκινογόνες, αναλγητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να τρώνε τσίλι επειδή είναι καλό για την υγεία τους».

Οι πιπεριές τσίλι μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της όρεξής μας και έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνουν τα βακτήρια που βρίσκονται στα τρόφιμα. Αυτός είναι ο λόγος που οι πιπεριές τσίλι τρώγονται σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε θερμότερα κλίματα, όπου τα παθογόνα μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στο φαγητό πολλαπλασιάζονται. Ακόμη, μερικές έρευνες υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές τσίλι μπορεί να βοηθήσουν στο να ζήσουμε περισσότερο.

Σύμφωνα με τον σεφ Σαντακρουζ, το καυτερό στοιχείο είναι σημαντικό για το μεξικανικό φαγητό, καθώς η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στη χώνεψη του λίπους που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στη μεξικανική κουζίνα. «Υπάρχει μια συνεργασία ανάμεσα στο τσίλι και στο υπόλοιπο πιάτο, ένα τέλειο πάντρεμα», όπως επισημαίνει.

Αλλά το να τρως πιπεριές τσίλι δεν είναι απλώς μια γαστρονομική επιλογή θεωρείται μια πράξη δύναμης και γενναιότητας. Για παράδειγμα, σε κάποιες πόλεις στο Μεξικό είναι παράδοση η οικογένεια της μέλλουσας νύφης να ετοιμάζει μια πολύ καυτερή σάλτσα για τον γαμπρό, ώστε να δουν αν μπορεί να τη φάει χωρίς να κλάψει. Σύμφωνα με την Αγκιλάρ Μελέντεζ και τον Σαντακρουζ, το να μπορείς να αντέξεις καυτερό φαγητό επίσης σχετίζεται με μια αίσθηση εθνικής περηφάνειας, μια στομαχική ανωτερότητα σε σχέση με άλλα έθνη.

Γι’ αυτό, μόλις ο κόσμος είναι λίγο πιο φυσιολογικός, την επόμενη φορά που θα δείτε έναν Μεξικάνo στο τραπέζι του εστιατορίου δίπλα σας, μην αισθανθείτε άσχημα αν κλαίει. Θα είναι από δάκρυα χαράς!…

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria