6 λάθη που κάνουμε όταν διαβάζουμε μια συνταγή - OlaDeka

6 λάθη που κάνουμε όταν διαβάζουμε μια συνταγή

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να φτιάξουμε ένα καλό φαγητό είναι να ακολουθήσουμε και να εκτελέσουμε σωστά την όποια συνταγή έχουμε διαλέξει.

Ας δούμε τα πιο κοινά λάθη, που -δυστυχώς- όλοι κάνουμε κάποιες φορές και μετά προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί δεν πέτυχε το φαγητό…

1. Μη ολοκληρωμένη ανάγνωση της συνταγής
Βασική προϋπόθεση που την ξέρουν ακόμη και οι πιο αρχάριοι στην κουζίνα είναι πως πρέπει να έχουμε διαβάσει τη συνταγή πολύ καλά πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεσή της. Το να διαβάζουμε ολόκληρη τη διαδικασία της συνταγής πριν ακόμη πάρουμε τα υλικά είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα γι’ αυτό που θα φτιάξουμε.

Διαβάζοντας με προσοχή μια συνταγή έχουμε επίσης την ευκαιρία να αναζητήσουμε εκ των προτέρων διαφορετικές άγνωστες σε εμάς τεχνικές ή οδηγίες, που μπορεί με μια πρόχειρη ανάγνωση να μην καταλάβουμε. Το βασικότερο, είναι απαραίτητο να έχουμε καταλάβει τι θα μαγειρέψουμε πριν ξεκινήσουμε…

2. Απροσεξία στην ανάγνωση 
Αυτό συμβαίνει πιο συχνά από όσο νομίζoυμε. Ακόμη και η θέση του κόμματος είναι σημαντική. Για παράδειγμα, «ένα φλιτζάνι με καρύδια, ψιλοκομμένα» είναι διαφορετικό από το «ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια». Στην πρώτη περίπτωση εννοείται ένα φλιτζάνι με καρύδια, που θα ψιλοκοπούν στη συνέχεια, ενώ στη δεύτερη εννοείται ένα φλιτζάνι με, ήδη, ψιλοκομμένα καρύδια. Μικρές τέτοιες απροσεξίες στην ανάγνωση μπορεί να καταστρέψουν μια συνταγή, αφού δεν θα έχουν μετρηθεί σωστά οι αναλογίες. Προσοχή, λοιπόν, στο πώς δίνονται οι αναλογίες.

3. Ξεχνώντας ότι βρισκόμαστε στη δική μας κουζίνα
Κάποιος που ξέρει καλά από συνταγές θα μας δώσει ακριβείς χρόνους μαγειρέματος, ωστόσο η κάθε κουζίνα είναι διαφορετική και κανείς δεν ξέρει την ηλεκτρική μας κουζίνα καλύτερα από εμάς.

Κάθε φούρνος θερμαίνεται διαφορετικά και έχει τα δικά του ιδιαίτερα σημεία. Για παράδειγμα, μπορεί μια συνταγή να δίνει χρόνο ψησίματος από 8 έως 10 λεπτά, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί μόνο 8 λεπτά σε έναν άλλον φούρνο ή 12 σε κάποιον άλλο. Θα πρέπει πάντα να προσαρμόζουμε το χρόνο μαγειρέματος, ώστε να ταιριάζει με τη δική μας κουζίνα. Το καλύτερο είναι να βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρόνο, για σιγουριά. Δοκιμάζοντάς το ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πόσο χρόνο χρειάζεται.

Επίσης, η ποσότητα του φαγητού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ψήσιμο. Δεν μπορεί ένα κοτόπουλο 2 κιλών να χρειάζεται τον ίδιο χρόνο ψησίματος με ένα κοτόπουλο 4 κιλών.

4. Αντικαθιστώντας πάρα πολλά υλικά την πρώτη φορά
Αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα ανάγνωσης συνταγών, αλλά εξακολουθεί να είναι μια συνήθης πρακτική. Πολλοί σχολιάζουν πως αντικαθιστούν κάποια υλικά σε μια συνταγή από την πρώτη κιόλας φορά της εκτέλεσής της με το αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο.

Αν αντικαταστήσουμε περισσότερα από τρία υλικά σε μια συνταγή, τότε την έχουμε αλλάξει και «επισήμως». Καλό θα ήταν να εκτελούμε τη συνταγή ακριβώς όπως τη διαβάζουμε την πρώτη φορά, ώστε να γνωρίζουμε πως είναι η αναμενόμενη γεύση. Μετά από αυτό μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες.

5. Παρανόηση στη χρήση των υλικών
Μια λίστα με υλικά μπορεί πολλές φορές να παρερμηνευθεί. Για παράδειγμα, ένα υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μία φορές.

Αυτό μας φέρνει πίσω στην πρώτη συμβουλή στην καλή ανάγνωση της συνταγής, για να γίνει κατανοητό πόσες φορές και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα υλικό σε μια συνταγή. Για παράδειγμα, μπορεί μία συνταγή να χρειάζεται 2 λεμόνια στα υλικά της, όμως να χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά βήματα.

6. Δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες
Πολύ συχνά βλέπουμε φράσεις όπως «προσθέτετε αργά» ή «ρίχνετε γρήγορα» ή «γυρίστε προσεκτικά» και δεν δίνουμε την ανάλογη σημασία. Ωστόσο, αυτές οι φράσεις είναι σημαντικές συμβουλές.

Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις που λέει να προσθέσουμε το γάλα αργά στο μείγμα και δεν το κάνουμε θα μπορούσε να κινδυνεύσει να καταστραφεί ένα πιάτο. Αυτές, λοιπόν, οι εκφράσεις είναι ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας σε μια συνταγή.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria