21.000 ευρώ για Έρευνα Πιστοποίησης του Καστοριανού Μελιού ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) από την Π.Ε. Καστοριάς - OlaDeka

21.000 ευρώ για Έρευνα Πιστοποίησης του Καστοριανού Μελιού ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) από την Π.Ε. Καστοριάς

Οι ιδιαιτερότητες του καστοριανού μελιού είναι το αντικείμενο μελέτης της προγραμματικής σύμβασης που ενέκρινε με ομόφωνη απόφασή της κατά την σημερινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και θα υλοποιηθεί μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

Στόχος της επιστημονικής έρευνας είναι η αναζήτηση και η τεκμηρίωση της ύπαρξης αιτιώδους δεσμού μεταξύ των ποιοτικών χαρακτηριστικών του μελιού Καστοριάς και της γεωγραφικής προέλευσής του. Η γνώση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί μια ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάδειξη τοπικών χαρακτηριστικών, για τη διασφάλιση ποιότητας και την προστασία του καταναλωτή. Η μελέτη των αποτελεσμάτων θα αναδείξει τυχόν σημεία διαφοροποίησης και μοναδικότητας του προϊόντος σε σχέση με τα υπόλοιπα ομοειδή.

Η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση θα είναι διετής και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 21.280 ευρώ. 

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει: την εγκατάσταση πειραματικού σταθμού στο Γράμμο από όπου θα προέρχονται τα δείγματα του μελιού, δημιουργία   αναλύσεων των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του μελιού, μοριακές αναλύσεις γύρης για τον προσδιορισμό των διατροφικών προτιμήσεων και τέλος συγκεντρωτική ανάλυση των αποτελεσμάτων και αξιολόγηση της δυνατότητας διεκδίκησης της πιστοποίησης προϊόντος ‘Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ΠΓΕ’ για το μέλι Καστοριάς.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria