Φτιάχνουμε σπιτικό κορν μπιφ - OlaDeka

Φτιάχνουμε σπιτικό κορν μπιφ

Ακούγοντας για κορν μπιφ, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα γρήγορα πιάτα με τηγανητά αυγά, πατάτες και κονσέρβες βραστού βοδινού. Το κορν μπιφ, όμως, μπορεί να γίνει ένα ευχάριστα ζουμερό, με πλούσια και μεστή γεύση πιάτο, που θα σερβίραμε ακόμα και σε επίσημο γεύμα. Αρκεί να το φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι…

Το κορν μπιφ είναι στην ουσία βοδινό κρέας σε άλμη, που συχνά εμπλουτίζεται με διάφορα μπαχαρικά, τα οποία χαρίζουν στο κρέας μοναδική γεύση και άρωμα. Το όνομα του προέρχεται από τους μεγάλους, σαν σπυράκια καλαμποκιού (corn), κρυστάλλους αλατιού που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή του.

Φτιάχνοντας το δικό μας κορν μπιφ, το σίγουρο είναι ότι θα πάρουμε ένα πιάτο με γεύση πολύ διαφορετική από τα έτοιμα προϊόντα που βρίσκουμε στο εμπόριο. Η διαδικασία δε, είναι τόσο εύκολη ώστε αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουμε. Θα χρειαστούμε σίγουρα αρκετό αλάτι για το πάστωμα του κρέατος και διάφορα μπαχαρικά για να το αρωματίσουμε. Παρακάτω έχουμε μία βασική συνταγή για κορν μπιφ, με σπόρους κόλιανδρου, κόκκους από μαύρο πιπέρι και σκόρδο, αλλά μην διστάσετε να πειραματιστείτε, προσθέτοντας και άλλα μπαχαρικά της επιλογής σας.

Σπιτικό κορν μπιφ

Υλικά
2 φλιτζάνια αλάτι χοντρό
½ φλιτζάνι ζάχαρη
5 σκελίδες σκόρδο σπασμένο
5 κ.σ. μπαχαρικά για την άλμη (όπως σπόρους κόλιανδρου και κόκκους από μαύρο πιπέρι)
1 κ.σ. + 1 κ.γ. νιτρώδες νάτριο*
1.8 – 2.2 κιλά μοσχαρίσιο brisket
2 μπουκάλια μπίρα καλής ποιότητας
2 μπουκάλια τζιτζιμπίρα

Διαδικασία
Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά βάζουμε περίπου 4 λίτρα νερό, το χοντρό αλάτι, τη ζάχαρη, το σκόρδο, 3 κ.σ. από τα μπαχαρικά και το νιτρώδες νάτριο. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι και στη συνέχεια μεταφέρουμε την άλμη σε αρκετά μεγάλο μπολ που να χωράει όλη την ποσότητα του υγρού και το κρέας που θα βάλουμε μέσα στη συνέχεια. Βάζουμε το σκεύος με την άλμη στο ψυγείο, να παγώσει.

Όταν παγώσει η άλμη, βγάζουμε από το ψυγείο, βάζουμε μέσα το κρέας και επάνω του βάζουμε ένα πιάτο που θα λειτουργεί σαν βαράκι, ώστε όλο το κρέας να καλύπτεται από την άλμη. Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για 5-7 ημέρες, φροντίζοντας καθημερινά να γυρίζουμε το κρέας μέσα στην άλμη.

Για να μαγειρέψουμε το κρέας, το βγάζουμε από την άλμη και το ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό. Βάζουμε το κρέας σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το ένα μπουκάλι μπίρα και το ένα μπουκάλι τζιτζιμπίρα. Εάν το κρέας δεν καλύπτεται πλήρως από τα υγρά, συμπληρώνουμε με μπίρα και τζιτζιμπίρα από τα δεύτερα μπουκάλια.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις 2 κ.σ. μπαχαρικών που έχουμε κρατήσει και δίνουμε μία βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας και να μαλακώσει. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος και συμπληρώνουμε με νερό όποτε χρειάζεται, ώστε το κρέας να καλύπτεται πάντα από υγρά.

Σερβίρουμε το κορν μπιφ ζεστό, συνοδεύοντας με βραστά λαχανικά, όπως ¼ άσπρο λάχανο, ολόκληρα καρότα καθαρισμένα και baby πατάτες, που μπορούμε να βράσουμε μαζί με το κρέας, προσθέτοντας τα στην κατσαρόλα το τελευταίο μισάωρο του ψησίματος. Εναλλακτικά μπορούμε να αφήσουμε το κορν μπιφ να κρυώσει τελείως, να το κόψουμε σε λεπτές φέτες και να το προσθέσουμε σε σάντουιτς.

Tip
* Το έτοιμο κορν μπιφ μπορεί να διατηρηθεί μέσα στον ζωμό της κατσαρόλας για 3-4 μέρες. Απλά το αφήνουμε να κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο και το ξαναζεστένουμε όποτε θέλουμε να το σερβίρουμε.

* Νιτρώδες νάτριο μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε σε όλα τα καταστήματα με μπαχαρικά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria