ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ HIIT ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ; - OlaDeka

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ HIIT ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ;

Η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (HIIT) είναι μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και στοχεύει στην καύση λίπους.

Η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά την περίοδο της πανδημίας με τα γυμναστήρια και τους χώρους άθλησης να παραμένουν κλειστά. Από την άλλη πλευρά, και η προπόνηση στο σπίτι δεν είναι πάντα εφικτή μεταξύ ατελείωτων κλήσεων Zoom, κούρασης ή απλώς έλλειψης διάθεσης προκειμένου να αφιερώσετε μια ώρα της ημέρας σας, στο τρέξιμο ή στην ποδηλασία. Στο πλαίσιο αυτό, μία δεκαπεντάλεπτη προπόνηση HIIT, ίσως είναι ό,τι αναζητούσατε ώστε να σηκωθείτε από την καρέκλα και να ξαναγυρίσετε σε αυτήν ανανεωμένοι.

15 λεπτά HIIT με την Pamela Reif. Το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε είναι λίγος χώρος και ένα χαλάκι!

VIDEO CREDIT: PAMELA REIF

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ HIIT

Η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (High-Intensity Interval Training), είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει σύντομες περιόδους έντονης άσκησης, εναλλασσόμενες με μικρά διαστήματα ανάκαμψης ή ελαφριάς δραστηριότητας. Βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι επιτυγχάνει τα μέγιστα οφέλη που έχει η άσκηση για την υγεία σας, σε ελάχιστο χρόνο, καθώς και την καύση περισσότερων θερμίδων σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Συνήθως, μια προπόνηση HIIT έχει διάρκεια από 10 έως 30 λεπτά, και μπορεί να γίνει ακόμη και στο σπίτι, με τη βοήθεια βασικού εξοπλισμού όπως βαράκια, λάστιχα κ.ά. ή και χωρίς καθόλου εξοπλισμό.

Το HIIT έγινε πολύ δημοφιλές την τελευταία δεκαετία, όταν αρκετές μελέτες κατέδειξαν ότι οι σύντομες προπονήσεις που εναλλάσσουν έντονες περιόδους αναερόβιας άσκησης (όπως ένα σπριντ) με περιόδους ανάκαμψης, μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τουλάχιστον το ίδιο με κλασικές προπονήσεις, όπως το τρέξιμο μεγάλης διάρκειας.

Παρότι αυτό το είδος άσκησης είναι ιδιαίτερα σύντομο χρονικά, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας:

ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΥΣΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΟΥΣ

Όπως προέκυψε από έρευνα, με το HIIT μπορείτε να κάψετε 25-30% περισσότερες θερμίδες από τις άλλες μορφές άσκησης, ενώ μελέτες έδειξαν ότι ως προπόνηση μειώνει σημαντικά το σωματικό λίπος, παρά τη σχετικά χαμηλή χρονική διάρκειά του.

ΧΤΙΖΕΙ ΑΝΤΟΧΗ

Οι «εκρήξεις» άσκησης αυξάνουν γρήγορα τον καρδιακό σας ρυθμό. Σύμφωνα με έρευνα, με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύετε την καρδιά σας προκειμένου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ενώ ενισχύετε ιδιαίτερα την αντοχή σας.

PHOTO BY ELLY FAIRYTALE FROM PEXELS

ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Όσο πιο αποτελεσματικά λειτουργεί η καρδιά, τόσο καλύτερα κυκλοφορεί το αίμα και το οξυγόνο στο σώμα.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Σύμφωνα με έρευνες, κάθε είδους άσκηση βοηθάει στην απελευθέρωση ενδορφινών που μειώνουν το άγχος και να ενισχύουν τη διάθεσή σας.

HIIT & ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αν σας πείσαμε, μέχρι να ξανανοίξουν τα γυμναστήρια, μπορείτε να βρείτε αρκετές ιδέες για προπόνηση HIIT στο διαδίκτυο. Ωστόσο προσοχή! Μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε κάποια καρδιακή πάθηση ή άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επιδεινωθούν από έντονες προπονήσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria