Και εγένετο jackfruit! - OlaDeka

Και εγένετο jackfruit!

Εξωτερικά μοιάζει με αγκαθωτό πεπόνι αλλά το jackfruit μέσα κρύβει τη χάρη. Στα πέταλα και τους σπόρους. Ένα τροπικό φρούτο από την Ινδία και τα δάση βροχής της Μαλαισίας που εξασφαλίζει την επιβίωση σε περιοχές όπου και το παραμικρό γίνεται φαγητό για να ηρεμήσει την πείνα.

Ανάλογα, μάλιστα, με το στάδιο ανάπτυξής του αλλάζει άρωμα και γεύση. Άγουρο είναι άγευστο και έχει σχεδόν δυσάρεστη μυρωδιά αλλά όσο ωριμάζει η γεύση του θυμίζει περισσότερο μάνγκο-μήλο και πολύ ώριμο, ανανά-μπανάνα. Το ίδιο και οι σπόροι που ψήνονται και παραπέμπουν σε macadamia-κάστανα.

Εξαιτίας, μάλιστα, της ευκολίας τους, τόσο τα πέταλα όσο και οι σπόροι, χρησιμοποιούνται παντού στην τοπική κουζίνα. Από μαγειρευτά με φακές και κάρυ μέχρι κρέμες, ρυζόγαλα, φρουτοσαλάτες, παγωτά ακόμα και τσιπς. Όσο για τους σπόρους είναι κάτι σαν τον δικό μας πασατέμπο αφού αλατίζονται, ψήνονται και τρώγονται σαν σνακ όλη τη μέρα. Ακόμα και τα πολύ τρυφερά φύλλα τρώγονται σαν λαχανικά.

Το jackfruit, όμως, δεν έγινε γνωστό εξαιτίας της γεύσης του ούτε εξαιτίας των ιδιοτήτων του παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β6 και C, ποτάσιο και φυτικές ίνες, αλλά επειδή όταν καρυκεύεται, θυμίζει χοιρινό -τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς των vegans που αναζητούν πάντα εναλλακτικές για να ενισχύσουν το διαιτολόγιο τους!

Κάπως έτσι κατέληξε στα μπακάλικα της Νέας Υόρκης και από εκεί έγινε τάση σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα όπου μπορεί να το βρει κανείς συσκευασμένο σε καταστήματα βιολογικών ή ασιατικά delis σε σιρόπι, άλμη ή ακόμα  ψιλοκομμένο και μαριναρισμένο με μπαχαρικά για μπέργκερ.

Ναι, για μπέργκερ, γιατί με τα ανάλογα μπαχάρια το jackfruit δεν διαφέρει –στη γεύση, πάντα κατά τους vegans!– από το pulled pork, το ψιλοκομμένο χοιρινό που μπαίνει σε μπέργκερ και τάκος.

Tα αμερικάνικα sites, μάλιστα, ορκίζονται στο όνομά του παρουσιάζοντας διάφορες συνταγές ακόμα και jackfruit gyros με jackfruit που σιγοψήνεται για ώρες όπως ο γύρος, και μπαίνει σε πίτες.

Και δεν χρειάζεται να είστε vegan για να του δώσετε του μια ευκαιρία. Είναι σίγουρο ότι θα σας εκπλήξει!

Jackfruit μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα βιολογικών και τα ασιατικά μπακάλικα. Συγκεκριμένα:

4 Seasons-Organic Food Market, Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229.078, www.4seasons.bio (διαθέτει κομμάτια σε άλμη και ψιλοκομμένο σε έτοιμα μπέργκερ)

Wokshop-Asian Food Market, Σκούφου 2-4, πλ. Συντάγματος, τηλ. 215 5003849 και Τατοιου 73 και Χαρ. Τρικούπη, Κηφισιά, τηλ. 210 6206008, www.wokshop.gr (διαθέτει πράσινο σε άλμη, σε σιρόπι και παγωτό ξυλάκι με γάλα καρύδας)

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria