Καστοριά: Η αρμιά τ’ Άι-Φιλίππου - OlaDeka

Καστοριά: Η αρμιά τ’ Άι-Φιλίππου

Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι νοικοκυρές του Γέρμα Καστοριάς, τέτοια μέρα, του Αγίου Φιλίππου (αποκριά μικρά, όπως ονομάζεται, αφού από αύριο ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων, έτσι τρώνε το τελευταίο γεύμα κρέατος) παίρνουν τα φυλαγμένα λάχανα από τον μπαχτσέ τους και τα τοποθετούν μέσα σε δοχεία με νερό, αλάτι και άλλα μπαχαρικά!

Θα τα αφήσουν να ψηθούν τα λάχανα στο αλάτι και να πάρουν την επίγευση των μπαχαρικών για περίπου 40 μέρες, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η νηστεία!

Τις παραμονές των Χριστουγέννων θα βγάλουν την αρμιά και θα τυλίξουν τους σαρμάδες ( ή σαρμάδια) με ρύζι , κιμά και μπαχαρικά, οι οποίοι αποτελούν το επίσημο φαγητών των Χριστουγέννων για όλη την Καστοριά!

Η αρμιά που θα μπει σήμερα θα είναι αρκετή , έτσι οι γυναίκες θα μπορούν να κάνουν πολύ καιρό σαρμάδες!Ο κιμάς που χρησιμοποιείται ( ή τα κομματάκια χοιρινού κρέατος παλαιότερα , κοφτό) είναι χοιρινό και προέρχεται από το γουρούνι της οικογένειας που σφάχτηκε την γουρνοχαρά της (χοιροσφάγια , η σφαγή του χοιρινού που ανατράφηκε έξι μήνες από την οικογένεια ώστε να σφαχτεί τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Αποτελεί μεγάλη γιορτή για κάθε σπίτι, όπου καλούν κόσμο και γλεντούν και τρώνε κυρίως τις παραδοσιακές τσιγαρίδες, τον τσιγαριστό λίπος του χοιρινού πριν) από λίγες μέρες!Χρόνια πολλά και καλή νηστεία !

Δημήτρης Παπατζίμος

Η αρμιά τ' Άι-Φιλίππου 14 Νοεμβρίου! Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι νοικοκυρές του Γέρμα Καστοριάς, τέτοια μέρα, του…

Δημοσιεύτηκε από Dimitrios Papatzimos Georgios στις Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria