Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αντέστρεψαν τη διαδικασία γήρανσης - OlaDeka

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αντέστρεψαν τη διαδικασία γήρανσης

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης, με τη χρήση υπερβαρικού θαλάμου οξυγόνου. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Aging», οι επιστήμονες διερεύνησαν εάν αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της γήρανσης σε άτομα άνω των 64 ετών.

Η επιστημονική ομάδα έθεσε τους 35 εθελοντές ηλικίας 64 ετών και άνω, σε έναν υπερβαρικό θάλαμο για 90 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα επί τρεις μήνες, και μελέτησε την επίδρασή του στα γηρασμένα κύτταρα, τα οποία σχετίζονται με την αλλοίωση των ιστών και των οργάνων. Μέτρησε επίσης το μήκος των τελομερών, των καλυμμάτων δηλαδή που βρίσκονται στο τέλος κάθε χρωμοσώματος μας και που συνδέονται με την πρόωρη κυτταρική γήρανση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα τελομερή των εθελοντών είχαν επεκταθεί κατά 20% (μέσος όρος), ενώ τα γηρασμένα κύτταρα μειώθηκαν έως και 37% μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής.

Σύμφωνα με τον Σαίρ Εφράτι, επικεφαλή γιατρό από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Νευροεπιστημών Σαγκόλ στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, η κατανόηση της επέκτασης των τελομερών είναι «το Άγιο Δισκοπότηρο» της βιολογίας της γήρανσης.

«Η σημαντική αυτή ανακάλυψη αποδεικνύει ότι η γήρανση μπορεί να αντιστραφεί σε βασικό κυτταρικό βιολογικό επίπεδο», δήλωσε ο Εφράτι. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, οι συμμετέχοντες δεν άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους, τη δίαιτα ή τα φάρμακά τους, παράγοντες οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο θάλαμος προκάλεσε σύντομες ελλείψεις οξυγόνου, οι οποίες με τη σειρά τους προκάλεσαν την αναγέννηση των κυττάρων.

«Μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η έντονη άσκηση έχουν κάποια ανασταλτική επίδραση στην αναμενόμενη μείωση του μήκους των τελομερών», δήλωσε ο Amir Hadanny, συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στη μελέτη μας είναι ότι μέσα σε τρεις μήνες θεραπείας, καταφέραμε να επιτύχουμε μια τόσο σημαντική επιμήκυνση των τελομερών, με ρυθμούς ταχύτερους ​από οποιαδήποτε παρέμβαση ή τροποποίηση στον τρόπο ζωής μας».

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους έχει βασιστεί σε ένα μικρό μέγεθος δείγματος και η τεχνική έχει δοκιμαστεί κατά το παρελθόν χωρίς επιτυχία.

Πηγή: NYPostSlashgear

Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria