Επιστήμονας στη Δανία για τον κορονοϊό στα μινκ: Δοκιμάσαμε εμβόλιο και αποδείχθηκε αποτελεσματικό εναντίον του μεταλλαγμένου στελέχους Cluster 5 - OlaDeka

Επιστήμονας στη Δανία για τον κορονοϊό στα μινκ: Δοκιμάσαμε εμβόλιο και αποδείχθηκε αποτελεσματικό εναντίον του μεταλλαγμένου στελέχους Cluster 5

Μετά τις ανακοινώσεις των Ρώσων που μόνο το oladeka.com δημοσίευσε στην Ελλάδα, σήμερα ένας δανός επιστήμονας δηλώνει στο πρακτορείο REUTERS ότι δοκίμασε με επιτυχία ένα εμβόλιο στα μινκ που έχουν νοσήσει από το μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού με την ονομασία CLUSTER 5.

Ένα πιθανό υποψήφιο εμβόλιο που αναπτύσσεται στη Δανία έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στις πρώτες δοκιμές σε ζώα ενάντια στο μεταλλαγμένο νέο στέλεχος κορονοϊού από βιζόν που ανακαλύφθηκε στη χώρα CLUSTER 5, δήλωσε την Πέμπτη ένας επιστήμονας που εργάζεται για το εμβόλιο.

Οι αρχές την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν ένα σχέδιο να εξοντώσουν τα 17 εκατομμύρια βιζόν της Δανίας, έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς του κόσμου, λέγοντας ότι ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν στέλεχος που βρέθηκε σε εκτροφεία βιζόν και σε εργαζόμενους σε αυτά, θα μπορούσε να καταστήσει αναποτελεσματικά μελλοντικά εμβόλια COVID-19.

Οι πρώτες μελέτες για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, γνωστό ως Cluster 5, έδειξαν ότι ο ιός έχει μειωμένη ευαισθησία έναντι των αντισωμάτων και πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των μελλοντικών εμβολίων, ανέφεραν οι αρχές την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, τα αντισώματα από κουνέλια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με υποψήφιο εμβόλιο πρώτου σταδίου από το State Serum Institute (SSI) της Δανίας νίκησαν με επιτυχία την παραλλαγή Cluster 5, σύμφωνα με τον Anders Fomsgaard, κορυφαίο επιστήμονα στο SSI, το οποίο ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες.

«Δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε στη δοκιμή των αντισωμάτων κουνελιού που έχουμε εναντίον του Cluster 5 και λειτουργεί», δήλωσε ο επιστήμονας την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

Το υποψήφιο εμβόλιο, που βρίσκεται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, σύντομα θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους, στις οποίες δεν είναι σίγουρο εάν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

«Αν αυτό ισχύει και για άλλα εμβόλια και αν ισχύει για ανθρώπινα αντισώματα, δεν το γνωρίζουμε», δήλωσε ο Fomsgaard.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control) δήλωσε σε μια εκτίμηση κινδύνου σήμερα Πέμπτη ότι υπάρχει «επί του παρόντος υψηλή αβεβαιότητα» σχετικά με την πιθανή απειλή που δημιουργεί η εξάπλωση του ιού στα βιζόν, τις μεταλλάξεις του και την επακόλουθη εξάπλωσή του σε ανθρώπους.

REUTERS

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria