Κομφούζιο στη Δανία με τα μινκ - Η μαζική θανάτωση των βιζόν είναι παράνομη - Η πρωθυπουργός ζητάει συγγνώμη αλλά ξαναφέρνει νέο νομοσχέδιο για απαγόρευση εκτροφής - OlaDeka

Κομφούζιο στη Δανία με τα μινκ – Η μαζική θανάτωση των βιζόν είναι παράνομη – Η πρωθυπουργός ζητάει συγγνώμη αλλά ξαναφέρνει νέο νομοσχέδιο για απαγόρευση εκτροφής

Η κυβέρνηση της Δανίας παραδέχθηκε σήμερα ότι η εκστρατεία μαζικής θανάτωσης, που διεξάγει για να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση μιας μετάλλαξης με την ονομασία Cluster-5 του νέου κορονοϊού στα βιζόν, δεν ήταν νομικά βάσιμη, ενώ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη διαταγή της για την εξόντωση όλων των μινκ που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας.

Ο αριθμός των ζώων που θανατώθηκαν μέχρι στιγμής είναι 2,5 εκατομμύρια και αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η σύγχυση για την εξάλειψη της μετάλλαξης της Covid μεταξύ των ζώων.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας παραδέχτηκε ότι η μαζική θανάτωση βιζόν που είχε εγκρίνει την περασμένη εβδομάδα ήταν παράνομη, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας που εποπτεύει τη συγκεκριμένη πολιτική.

Η Mette Frederiksen ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα βιζόν της χώρας θα έπρεπε να εξοντωθούν λόγω φόβων ότι μια μετάλλαξη Covid-19 που μεταφέρεται από τα μινκ στους ανθρώπους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα μελλοντικά εμβόλια.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, μετά την πολιτική αντίθεση για τη θανάτωση, η δανέζικη κυβέρνηση εγκατέλειψε μια προσπάθεια να εκδώσει τη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης (με χαρακτήρα του κατεπείγοντος) που θα στηριζόταν στη διαταγή σφαγής. Απαντώντας σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο την Τρίτη, η Frederiksen απέρριψε τις κατηγορίες για το ότι γνώριζε πως η εντολή σφαγής της περασμένης εβδομάδας ήταν παράνομη. «Ενημερωθήκαμε για την παρανομία [αυτό] το σαββατοκύριακο», είπε.

Η πρωθυπουργός Frederiksen προέτρεψε για ψυχραιμία και είπε ότι προτεραιότητα ήταν «να καθοδηγήσει τη Δανία όσο το δυνατόν καλύτερα αναφορικά με την πανδημία».

Η θανάτωση έχει ήδη αρχίσει και σύμφωνα με εκπρόσωπο του δανέζικου υπουργείου Τροφίμων και Περιβάλλοντος, συνεχίζεται στις μολυσμένες ζώνες. Εκτός των μολυσμένων ζωνών, είπε, η σφαγή συνεχίζεται με τους αγρότες που επιθυμούν να συνεργαστούν. Το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη της διαδικασίας.

Ο επίσημος αριθμός των σφαγμένων βιζόν ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια ζώα, αν και ένας εκπρόσωπος της δανέζικης αστυνομίας, που επιβλέπει τη σφαγή, δήλωσε ότι ο αριθμός ήταν πιθανώς υψηλότερος.

Ο υπουργός Γεωργίας της Δανίας, Mogens Jensen, είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη για το χειρισμό της θανάτωσης τη Δευτέρα. «Έχουμε κάνει λάθος. Δεν υπήρχαν νομικοί λόγοι να ζητήσουμε από τους αγρότες να αφανίσουν τον πληθυσμό βιζόν τους έξω από τις μολυσμένες ζώνες », είπε στο δανέζικο πρακτορείο Ritzau.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του δανέζικου λαϊκού κόμματος, Kristian Thulesen Dahl, ζήτησαν την παραίτηση του Jensen.

Ωστόσο, η υποστήριξη για τη συνέχιση της θανάτωσης προήλθε από άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού τομέα και των υπευθύνων για την ευημερία (welfare).

Ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός οργανισμός της χώρας, η Συνομοσπονδία Δανέζικης Βιομηχανίας, δήλωσε ότι η αποζημίωση ήταν πλέον το βασικό ζήτημα.

Σε δήλωση προς τον Guardian, ο διευθυντής διεθνούς πολιτικής της συνομοσπονδίας, Peter Thagesen, δήλωσε ότι η σφαγή ήταν οδυνηρή και δύσκολη, αλλά «η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις συνεργάζονται για να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid-19, και μέχρι τώρα [για τον περιορισμό του ιού] η στρατηγική έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική ».

Πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι βιζόν «εργάστηκαν για αιώνες για να χτίσουν τις επιχειρήσεις τους… [και είναι σημαντικό] να αποζημιωθούν ανάλογα με την απώλεια τους»

Προειδοποιήσεις για περαιτέρω μεταλλάξεις, καθώς και υποστήριξη για τις συμβάσεις επαρκούς αποζημίωσης, προήλθαν επίσης από το κρατικό ινστιτούτο Denmark’s State Serum Institute, το όργανο δημόσιας υγείας που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

«Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες μεταλλάξεις», δήλωσε εκπρόσωπος της SSI. «Είχαμε ήδη πέντε. O [μεταλλαγμένος] ιός Cluster-5 δεν είναι η ανησυχία, δεν είναι πιο επιβλαβής όσον αφορά σε διαφορετικά συμπτώματα για τον άνθρωπο συγκριτικά με τον γνωστό κορονοϊό. Είναι ο κίνδυνος που εγκυμονούν οι μεταλλάξεις για εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων. “

Ο εκπρόσωπος είπε ότι από την Τρίτη, 11 άτομα ήταν γνωστό ότι έχουν την μετάλλαξη κορονοϊού των βιζόν, γνωστή ως Cluster-5. «Υπήρχαν 12 και ένας αποσύρθηκε. Ο Σεπτέμβριος ήταν η τελευταία υπόθεση [προσδιορίστηκε από το SSI] », δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Για τους κτηνοτρόφους εκτός των μολυσμένων ζωνών, όπως ο Nicki Løbner, η σύγχυση επιδεινώνει μια δύσκολη κατάσταση. Σε συνέντευξή του σε Δανέζικο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο Løbner είπε ότι η όλη διαδικασία ήταν «βόλτα με τρενάκι rollercoaster και δεν είναι ωραίο μέρος».

«Τη μια στιγμή έχουμε ελπίδες ότι μπορούμε να κρατήσουμε μερικά ζώα επειδή βρισκόμαστε στη μη μολυσμένη ζώνη. Το επόμενο λεπτό μας λένε ότι δεν μπορούμε. Πρέπει απλώς να μάθουμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε επιτέλους!», είπε.

Ο Birgitte Damm, σύμβουλος πολιτικής και κτηνίατρος της ΜΚΟ Animal Protection Denmark, δήλωσε ότι χωρίς τη θανάτωση θα υπάρχει «συνεχής καθημερινή εξάπλωση του ιού Covid-19 μεταξύ των εκμεταλλεύσεων βιζόν και μιας συνεχώς αυξανόμενης δεξαμενής ιών, εφόσον τα βιζόν δεν θανατώνονται».

Η B. Damm είπε ότι το αέριο ήταν μια εξαιρετικά προβληματική μέθοδος θανάτωσης και προέτρεψε τους αγρότες και τις αρχές να κάνουν ό, τι μπορούσαν για να ακολουθήσουν τις σωστές διαδικασίες, παρά την «κλίμακα και βιασύνη».

Πληροφορίες The Guardian

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΠΕ

Την 4η Νοεμβρίου, η Δανία διέταξε την εξουδετέρωση όλων των βιζόν στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά κι η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Ωστόσο, ορισμένοι εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τη θανάτωση των υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή της διαδικασίας θανάτωσης σε ζώα που δεν ασθενούν.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Γεωργίας Μόγκενς Γένσεν παραδέχθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, την απουσία «νομικής βάσης προκειμένου να ζητηθεί από τους εκτροφείς των βιζόν να σκοτώσουν τα ζώα τους εκτός των ζωνών», όπου είχαν καταγραφεί μολύνσεις ζώων.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι αγνοούσε την έλλειψη νομιμότητας της κυβερνητικής εντολής, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις την 4η Νοεμβρίου, κάτι που και η πρωθυπουργός της χώρας παραδέχθηκε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών προς την κυβέρνηση. Την εκδοχή αυτή αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

«Η πρωθυπουργός έδωσε μια παράνομη εντολή», κατήγγειλε ο Γιάκομπ Έλεμαν Γένσεν, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Venstre (φιλελεύθερο-συντηρητικό).

«Δεν μπορώ απλά να φανταστώ ότι δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος σε εκείνη την αίθουσα συνεδριάσεων, όπου συζητήθηκε η εντολή αυτή, που δεν υπογράμμισε ότι “ίσως θα πρέπει να έχουμε νομική εξουσιοδότηση”», είπε σε δημοσιογράφους.

Έκτοτε ο υπουργός κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για τη «θανάτωση και προσωρινή απαγόρευση της εκτροφής βιζόν» έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Το κείμενο, που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να παρουσιάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ελλείψει πλειοψηφίας, θα συζητηθεί σε τρεις αναγνώσεις, όπως ένα κανονικό νομοσχέδιο.

Από την ανακοίνωση την 4η Νοεμβρίου, 2,4 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη θανατωθεί στη Δανία, την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria