Φτιάχνουμε εύκολα πεντανόστιμο βούτυρο μήλου - OlaDeka

Φτιάχνουμε εύκολα πεντανόστιμο βούτυρο μήλου

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και δοκιμάσει πολλά εναλλακτικά είδη βουτύρου, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από ξηρούς καρπούς. Καιρός να γνωρίσουμε και ένα… φρουτένιο.

Ο λόγος για το βούτυρο μήλου, που η ονομασία του μπορεί να μας μπερδέψει αρκετά και να μας κάνει να πιστέψουμε ότι πρόκειται για βούτυρο σαν αυτό που θα βάζαμε μέσα σε ένα κέικ. Ωστόσο, προς έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι παρά το όνομα του, το βούτυρο μήλου δεν είναι άλλο από μία ιδιαίτερα μαρμελάδα, αρκετά πιο παχύρρευστη στη σύνθεση της από τη σάλτσα μήλου. Μάλιστα, για την παρασκευή της χρησιμοποιείται σάλτσα μήλου (applesauce), που σιγομαγειρεύεται για ώρες μέχρι να γίνει πηχτή.

Το βούτυρο μήλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως οποιαδήποτε άλλη μαρμελάδα: να το αλείψεις πάνω στο ψωμί, να το προσθέσεις μέσα σε ένα μπολ με γιαούρτι για γλυκό πρωινό ή να το βάλεις δίπλα σε ένα πλατό τυριών αντί για chutney. Τώρα δε, που είναι και περίοδος συγκομιδής μήλων, είναι μια καλή ευκαιρία να το φτιάξεις, αξιοποιώντας και όλα εκείνα τα μήλα που αγοράζεις με τα καφάσια και ψάχνεις συνεχώς εναλλακτικούς τρόπους να τα καταναλώσεις.

Για να φτιάξεις το βούτυρο μήλου θα χρησιμοποιήσεις όποια ποικιλία θέλεις ή βρίσκεις πιο εύκολα στο μανάβη και μάλιστα, μπορείς να το φτιάξεις με δύο ή και περισσότερες διαφορετικές ποικιλίες μήλου. Βέβαια, θα συνιστούσαμε να παραλείψεις τα ξινόμηλα για να μην έχει περίεργη γεύση η μαρμελάδα, αλλά και τα μήλα fuji που είναι κάπως πιο ακριβά και αξίζει να τα τρως ως έχουν, σε φρουτοσαλάτες.

Ιδού και η συνταγή για βούτυρο μήλου:

Υλικά
3½ κιλά μήλα
1 φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου ή μελάσα (προαιρετικά)
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σκόνη (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας τζίτνζερ φρέσκο, τριμμένο (προαιρετικά)

Διαδικασία
Πλένουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα 4 χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε και αφαιρούμε τα σποράκια τους. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με το νερό και τα βάζουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, με κλειστό το καπάκι. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και βράζουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ραβδομπλέντερ (ή σε δόσεις στον πολυκόφτη) πολτοποιούμε τα βρασμένα μήλα. Βάζουμε τη σάλτσα μήλου στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, καλύπτουμε με διχτυωτό σκέπασμα τηγανιού και σιγοβράζουμε για 4-5 ώρες, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι η ποσότητα να μειωθεί στο μισό και να πήξει καλά.

Όταν αποκτήσει τη σωστή υφή, χτυπάτε ξανά τη σάλτσα με το ραβδομπλέντερ, για να γίνει τελείως λεία. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε καλά και μεταφέρετε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria