Η αρκούδα σε πολλά κινούμενα σχέδια ταυτίστηκε με ένα καλοκάγαθο ζωάκι. Και βέβαια όσοι μεγαλώσαμε με αυτά έχουμε αυτή την άποψη μέχρι να την δούμε σε δράση.
Τους τελευταίους 3 μήνες μετά από πολύ καιρό ξανάρθαν στην περιοχή της ‘’Πέτρας’’ Μια αρκούδα με 2 αρκουδάκια σχεδόν στο μέγεθος της, μια αρκούδα με τρία αρκουδάκια μικρά στο μέγεθος σκύλου περίπου, και ένας μοναχικός μάλλον ‘αρκούδος’. Σύνολο του ζωικού πληθυσμού των αρκούδων της περιοχής οκτώ (8).
Οι καφέ αρκούδες, αυτά τα παμφάγα θηλαστικά με το πελώριο σώμα και τις εξαιρετικές δυνατότητες, πάντοτε προκαλούσαν το θαυμασμό και ενέπνευσαν διαχρονικά έργα τέχνης, ποιήματα και λογοτεχνικά έργα. Ενέπνευσαν και εμάς που ξυπνούσαμε καθημερινά 2-3 φορές από τους θορύβους από την ένταση που προκαλούνταν στο αντάμωμα τους με τους σκύλους της περιοχής και παραβλέπαμε τις ζημιές που προκαλούσαν σε φράχτες, δένδρα, κατασκευές μικρά οικόσιτα ζώα,και λαχανόκηπους. Μάθαμε να θαυμάζουμε τα «χαριτωμένα αρκουδάκια» του κήπου μας και την «καλοκάγαθη αρκουδίτσα» που έμαθε να συνυπάρχει με τους κατοίκους της περιοχής, το άλλο μέλος της οικογένειας… για ορισμένους.
Η αρκούδα είναι ένα ιδιαίτερα δυνατό ζώο, με τη δύναμή της να εντοπίζεται στα μπροστινά της πόδια και τα γαμψά της νύχια που ξεσκίζουν με δύναμη το θήραμά τους.
Σήμερα 30-6-2020 στις 5.40 πμ είχαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας, μια εμπειρία σαν σκηνή από ταινία θρίλερ. Όρθια η αρκούδα με ύψος περίπου 2 μέτρων όρμησε με καταπληκτική ταχύτητα στον Διά τον σκύλο μας που προσπαθούσε να την διώξει από τον κήπο χωρίς να υπολογίζει την παρουσία μας σε απόσταση 5 περίπου μέτρων από εμάς που βλέπαμε με κομμένη ανάσα από τα παράθυρα. Και βέβαια θα μπορούσε να είχε στραφεί και εναντίον μας αφού βλέποντας την εικόνα αρχίσαμε να φωνάζουμε υστερικά για να την αποθαρρύνουμε. Παρόλα αυτά η αρκούδα επανέλαβε 2 φορές ακόμα τις επιθέσεις της αλλά ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή πήδηξε στην λίμνη ακολουθούμενη από τα 3 αρκουδάκια της και έφυγε…
Η Ελληνική νομοθεσία έχει θεσπίσει νόμους με τους οποίους απαγορεύεται ο φόνος, η κακομεταχείριση και η έκθεση του συγκεκριμένου ζώου, σε μία προσπάθεια να δοθεί περισσότερη ευαισθησία σε ένα είδος που τείνει προς εξαφάνιση. Αυτό είναι θεωρώ αντιληπτό και σεβαστό από όλους τους κατοίκους της περιοχής… αλλά ποιος θα προστατεύσει τους κατοίκους και θα υπερασπιστεί την ανθρώπινη παρουσία ; ; ;…