Ριγκατόνι με μελιτζάνες και ξύγαλο Σητείας (ή κατίκι) - OlaDeka

Ριγκατόνι με μελιτζάνες και ξύγαλο Σητείας (ή κατίκι)

Μια μακαρονάδα με τη γλυκιά μελιτζάνα και το υπόξινο ξύγαλο είναι ιδανική για σήμερα!

Υλικά

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, φλάσκες, σε μπαστουνάκια πάχους περίπου 0,5 εκ.
  • 500 γρ. ριγκατόνι ή πένες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 600 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 3 – 4 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. ξύγαλο Σητείας (ή κατίκι) *
  • 4 κουτ. σούπας πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

*Το ξύγαλο είναι ελαφρύ, αλοιφώδες τυρί ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα, με γεύση ευχάριστα υπόξινη. Παράγεται στη Σητεία. Το βρίσκουμε σε επιλεγμένα μπακάλικα και στα μαγαζιά με κρητικά τρόφιμα. Εναλλακτικά, βάζουμε κατίκι, με λίγο διαφορετικό αποτέλεσμα.

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (2 εκ. από τον πυθμένα του) σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα μπαστουνάκια μελιτζάνας για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Αφήνουμε ελάχιστο λάδι (1 – 2 κουτ. σούπας) στο σκεύος και σοτάρουμε το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε ξανά τις μελιτζάνες, την ντομάτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.

Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη σάλτσα με τις μελιτζάνες, σκορπίζουμε το μυρωδικό της επιλογής μας και ανακατεύουμε απαλά. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά με τις μελιτζάνες σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζουμε με το πεκορίνο, βάζουμε στο καθένα από 1 κουτ. σούπας ξύγαλο και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας: Οι μελιτζάνες αγαπούν τα κόκκινα κρασιά. Με όλα όμως αυτά τα αρωματικά, τις ντομάτες, το τυρί, εμείς θα στρέφαμε την προσοχή μας σε ένα ροζέ, και μάλιστα από Tempranillo.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria