Γίγαντες με κοτόπουλο στο φούρνο - OlaDeka

Γίγαντες με κοτόπουλο στο φούρνο

Πεντανόστιμοι γίγαντες στο φούρνο με κοτόπουλο, φρέσκες ντομάτες και μυρωδικά που ανεβάζουν τη γεύση του πιάτου με τους ταπεινούς γίγαντες σε άλλη διάσταση. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα υγιεινό, θρεπτικό και νοστιμότατο φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Απολαύστε το ζεστό ή χλιαρό πασπαλισμένο με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τυρί φέτα, χωριάτικη σαλάτα και φρέσκο ψωμί. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;;

Υλικά συνταγής

  • 300 γρ. γίγαντες
  • 4 μπούτια κοτόπουλο (μόνο το επάνω μέρος) με τη πέτσα του
  • 4 ώριμες, ζουμερές ντομάτες, ξεφλουδισμένες κομμένες στα 4
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. τσαγιού ντοματοχυμό Passata
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες ή ροδέλες
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι πιπέρι
  • φέτα τριμμένη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε από βραδίς τους γίγαντες να μουλιάσουν σε μπόλικο κρύο νερό. Την επομένη τους στραγγίζετε, τους βάζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που να τους σκεπάζει καλά και τους βράζετε για 10 λ από την ώρα που θα πάρουν βράση.
  2. Στη συνέχεια τους στραγγίζετε πάλι και τους ξεπλένετε. Τους ξαναβάζετε σε μπόλικο νερό και τους αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 35-40 λ ανάλογα με το πόσο “βραστεροί” είναι.
  3. Φροντίζετε να έχουν μεν μαλακώσει καλά οι γίγαντες, αλλά να μην παραβράσουν και ΄λιώσουν΄. Κρατάτε 1/2 φλ. από το νερό που τους βράσατε και τους στραγγίζετε. Εν τω μεταξύ, όσο βράζουν οι γίγαντες φτιάχνετε το κοτόπουλο και τη σάλτσα.
  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνετε τα μπούτια κοτόπουλου τα πασπαλίζετε με τη ρίγανη και τα σοτάρετε στο ζεστό ελαιόλαδο πρώτα από την επάνω πλευρά με το δέρμα και μετά από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρουν ένα χρυσο-κάστανο χρώμα.
  5. Ρίχνετε τις ντομάτες, το σκόρδο, το μαϊντανό και τον άνηθο σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και έχετε μια λεία ΄πάστα”. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 170 βαθμούς. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και στη βάση του στρώνετε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες ή ροδέλες και τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς.
  6. Πάνω από τα κρεμμύδια τοποθετείτε τα σοταρισμένα μπούτια κοτόπουλο και ενδιάμεσα τους στραγγισμένους γίγαντες τους οποίους αλατίζετε ελαφρώς. Περιχύνετε το φαγητό σας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτετε το μείγμα ντομάτας από το μπλέντερ, το χυμό passata και 1 φλ. νερό (το 1/2 φλ. νερό που κρατήσατε από τους βρασμένους γίγαντες και άλλο 1/2 φλ. νερό).
  7. Ανακινείτε το ταψί για να απλωθούν οι χυμοί ομοιόμορφα σε όλο το φαγητό. Το ψήνετε για 50-60 λ μέχρι το κοτόπουλο και οι γίγαντες πάρουν ένα ωραίο καφετί χρώμα. Λίγα λεπτά πριν το βγάλετε από το φούρνο το πασπαλίζετε με λίγη ψιλο-θρυμματισμένη φέτα. Το σερβίρετε περιχυμένο με λίγο ελαιόλαδο, λίγη πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  8. Σημείωση: Eλέγχετε το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος και αν τα υγρά έχουν “σωθεί” και το φαγητό δεν έχει ψηθεί προσθέτετε σταδιακά λίγο βραστό νερό. Επίσης αν έχει πάρει χρώμα και δεν έχει ψηθεί το σκεπάζετε με λίγο αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθεί καλά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria