Καλαμαράκια σε σάλτσα μαρινάρα με λιγκουίνι - OlaDeka

Καλαμαράκια σε σάλτσα μαρινάρα με λιγκουίνι

Πεντανόστιμα καλαμαράκια σε πλούσια σάλτσα μαρινάρα με λιγκουίνι. Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή (αρχική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα υγιεινό και νηστίσιμο αγαπημένο πιάτο ζυμαρικών ιδανικό για τις μέρες της νηστείας αλλά και στο καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Απλά δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 600-700 γρ. καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 400 γρ. ζυμαρικό λιγκουίνι
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μέτρια ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο γλυκό
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, θρυμματισμένο στο μούλτι
  • 200 γρ. ντοματίνια φρέσκα, αν είναι μικρά ολόκληρα, αλλιώς κομμένα στη μέση
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν τα καλαμαράκια σας είναι φρέσκα αφαιρείτε τα πλοκάμια από τα σώματα. Αφαιρείτε το σκληρό χόνδρο από το εσωτερικών των “σωλήνων” και κόβετε τα σώματα σε ροδέλες. Τα ξεπλένετε καλά, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
  2. Αν είναι κατεψυγμένα τα ξεπαγώνετε από βραδίς ή τα ξεπαγώνετε την ίδια μέρα σε κρύο νερό. Αν είναι σε ροδέλες τα ξεπαγώνετε και τα στεγνώνετε μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Αν είναι ολόκληρα κατεψυγμένα τα ξεπαγώνετε και ακολουθείτε τη διαδικασία της παραγράφου Νο.1.
  3. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κοχλαστό αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό, ρίχνετε το λιγκουίνι σας και το αφήνετε να βράσει, ανακατεύοντας συχνά, σύμφωνα με το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία του. Παράλληλα φτιάχνετε τη σάλτσα.
  4. Σε μια μεγάλη, ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και γίνει διάφανο. Προσθέτετε το σκόρδο και το μπούκοβο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά, για 1-2 λ ή μέχρι να βγάλει το σκόρδο το άρωμά του.
  5. Προσθέτετε τα πολτοποιημένα ντοματάκια κονκασέ, τα ντοματίνια, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας για 15-20 λ. Μετά δοκιμάζετε το αλάτι, διορθώνετε αν απαιτείται, προσθέτετε τα καλαμαράκια, ανακατεύετε και τα σιγοβράζετε για περίπου 3 λ. Μην τα βράσετε περισσότερο γιατί θα “σφίξουν” και θα σκληρίνουν. [*]
  6. Τέλος ρίχνετε και τα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού και ανακατεύετε. Αποσύρετε αμέσως τη κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε για να διατηρηθούν ζεστά τα καλαμαράκια με τη σάλτσα και την αφήνετε στην άκρη.
  7. Στραγγίζετε το λιγκουίνι σας και το σερβίρετε σε 4 βαθιά πιάτα. Ρίχνετε σε κάθε πιάτο, πάνω από τα λιγκουίνι, από 1-2 κ.σ. σάλτσα χωρίς τα καλαμαράκια και ανακατεύετε να καλυφθεί το λιγκουίνι από τη σάλτσα. Από πάνω μοιράζετε τα καλαμαράκι με την υπόλοιπη σάλτσα και σερβίρετε.

[*] Όπως προαναφέραμε στη παράγραφο 5, το “κλειδί” για μαλακά καλαμαράκια είναι ότι θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν θα μαγειρέψετε τα καλαμαράκια σας περισσότερο από το “σημείο” που αυτά θα είναι μαλακά και δεν θα χάσουν τη “ζελατινώδη” υφή τους. Ο χρόνος βρασίματος των 2,5-3 λ ανάλογα με το μέγεθός τους που σας προτείνουμε, είναι αρκετός.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria