Ρεβύθια με πράσα στη γάστρα - OlaDeka

Ρεβύθια με πράσα στη γάστρα

Πεντανόστιμα ρεβύθια με πράσα στη  γάστρα. Τα ρεβύθια είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο αλλά και υγιεινό όσπριο μιας και το ρεβύθι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Περιέχει αρκετά αμινοξέα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, είναι πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ, πολλές βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο. Προστατεύει τον άνθρωπο από τη στεφανιαία νόσο, την αρτηριοσκλήρωση, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις. Όλα αυτά το καθιστούν ένα ιδιαίτερα θρεπτικό όσπριο, το οποίο καταναλώνουμε με άπειρους τρόπους. Από την παραδοσιακή σούπα, τα μαγειρευτά πιάτα, τις σαλάτες και τα γνωστά σε όλους στραγάλια, έως τα ανατολίτικα φαλάφελ και το χούμους. Εδώ σας δίνουμε μια εξαιρετική, οικονομική συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ρεβίθια που με τη προσθήκη πράσου, με τα γνωστά διατροφικά του στοιχεία, και την υπέροχη γεύση του, το καθιστά το τέλειο και υγιεινό φαγητό για το καθημερινό τραπέζι όλης της οικογένειας.

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό ρεβύθια μουλιασμένα από βραδίς
  • 1 κ.σ. σόδα μαγειρική
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 πράσα κομμένα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. κάρυ
  • 2 κ.γ. αποξηραμένο κόλιανδρο
  • 1 λίτρο (4 φλ. τσαγιού) νερό
  • 1 κύβο λαχανικών (διαλυμένο σε 1/2 φλ. από τα 4 φλ. βραστό νερό)
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα:
  • έξτρα ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και φρέσκα φύλλα κόλιανδρου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Μουλιάζετε, σε μπόλικο νερό, από βραδίς τα ρεβύθια. Πριν τα μαγειρέψετε, τα στραγγίζετε τα ξεπλένετε καλά μέσα στο σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με 1 κ.σ. σόδα μαγειρική, τα ανακατεύετε να πάει παντού η σόδα και τα αφήνετε για 10 λ. Στη συνέχεια τα ξεπλένετε πολύ καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό για να φύγει η σόδα και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια με τα πράσα, ανακατεύοντας συχνά για 4-5 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν και μαλακώσουν. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κάρυ και το κόλιανδρο, συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ να βγάλουν τα αρώματά τους.
  3. Αδειάζετε το μείγμα του τηγανιού σε μια γάστρα (ή σε πυρίμαχο σκεύος που αργότερα θα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο), προσθέτετε τα στραγγισμένα, ξεπλυμένα ρεβύθια, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε πολύ καλά. Ρίχνετε το νερό, το ζωμό λαχανικών και ανακατεύετε.
  4. Σκεπάζετε τη γάστρα (ή το πυρέξ, πολύ καλά, με αλουμινόχαρτο) και ψήνετε τα ρεβύθια σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα και 10 λ. Στη συνέχεια ξεσκεπάζετε το σκεύος σας και το ψήνετε για 20-25 λ περίπου ή μέχρι μετά από δοκιμή διαπιστώσετε ότι έχουν ψηθεί τα ρεβύθια σας.
  5. Το βγάζετε από το φούρνο, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτηθεί, διορθώνετε, ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό σας να σταθεί για 10 λ. Μετά το σερβίρετε ραντισμένο με λίγο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και λίγα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria