Μελιτζάνες στο φούρνο - OlaDeka

Μελιτζάνες στο φούρνο

Μελιτζάνες στο φούρνο. Μια εύκολη απλή και γρήγορη συνταγή (βασική ιδέα προσαρμοσμένο  από εδώ) για ένα εύκολο και πάντα ευπρόσδεκτο πιάτο. Αν δεν νηστεύετε, απολαύστε τες με τυρί φέτα και ζεστό ψωμί.

Υλικά συνταγής

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 μεγάλες ντομάτες
  • 1 κοφτή κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια 1 εκ.
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο θυμάρι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα. Πλένετε τις μελιτζάνες και τις ψήνετε ολόκληρες στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου για 30-40 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Εν τω μεταξύ, κόβετε τις ντομάτες στα τέσσερα, αφαιρείτε τα σπόρια τους και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια. Ψιλοκόβετε το θυμάρι και το βασιλικό ή μαϊντανό και τα αφήνετε στην άκρη.
  3. Επίσης σε κυβάκια κόβετε και τα κρεμμύδια τα οποία σοτάρετε σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε το πελτέ, ανακατεύετε, τις ντομάτες, το σκόρδο, το θυμάρι, το μισό βασιλικό ή μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν για 5 λ περίπου και τις κόβετε οριζόντια στη μέση. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς. Αφαιρείτε προσεκτικά τη ψίχα από τις μελιτζάνες εσωτερικά, αφήνοντας περιθώριο 1/2 εκ. περίπου περιμετρικά μέσα από τη φλούδα. Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς εσωτερικά τις μελιτζάνες.
  5. Κόβετε τη ψίχα που βγάλατε από τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια, τα προσθέτετε στη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Γεμίζετε τις μελιτζάνες ισομερώς με το μείγμα, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο βασιλικό ή μαϊντανό και τις ψήνετε για άλλα 20 λ περίπου.

Αν δεν βρείτε αρκετά μεγάλες μελιτζάνες παίρνετε 4 μικρές και αφού τις ψήσετε ολόκληρες (λιγότερη ώρα στο φούρνο) τις χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι στην επάνω πλευρά τους οριζόντια (θα έχετε πάλι 4 τεμάχια) και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία ως προαναφέρεται.

Επίσης προαιρετικά, αν δεν νηστεύετε, 5 λ πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο προσθέστε λίγη θρυμματισμένη φέτα.

baked_eggplant_boat_2

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria