Φαβοκεφτέδες πεντανόστιμοι στο τηγάνι - OlaDeka

Φαβοκεφτέδες πεντανόστιμοι στο τηγάνι

Η ταπεινή φάβα, ανήκει στη κατηγορία των οσπρίων και προέρχεται από το φυτό λαθούρι. Είναι από τα πιο κλασικά, υγιεινά και αγαπημένα ορεκτικά στην ελληνική κουζίνα ιδανική για τις μέρες της νηστείας αλλά και σαν ένα εξαιρετικό ορεκτικό για όλη την οικογένεια και τους καλεσμένους σας όλες τις μέρες του χρόνου. Η φάβα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που τη καθιστούν τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, προκαλούν κορεσμό, μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης και τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Παράλληλα, είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη και λίγες θερμίδες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Η φάβα μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους και να βρίσκετε στο τραπέζι σας είτε ως ορεκτικό είτε ως κύριο πιάτο. Εδώ σας προτείνουμε μια συνταγή (αρχική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για να απολαύσετε με ένα διαφορετικό τρόπο τη φάβα σας…. Με υπέροχους φαβοκεφτέδες που απλά, χωρίς άλλα λόγια, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και η γεύση τους θα σας “μιλήσει” από μόνη της.

Υλικά συνταγής

  • Για τη φάβα:
  • 450 γρ. κίτρινη φάβα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρεδάκια
  • 1 σκόρδο, κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (½+½ φλ. χωριστά, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
  • 1 μεγάλου λεμονιού το χυμό
  • αλάτι
  • νερό ή ζωμό λαχανικών (1 κύβο)
  • Για τους κεφτέδες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. τσαγιού έτοιμη φάβα
  • ½-1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. τσαγιού άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κοφτό. κ.γ. κανέλα
  • αλεύρι για αλεύρωμα και ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη φάβα: Ρίχνετε τη φάβα σε ένα μπολ με καυτό νερό, ανακατεύετε και την αφήνετε μέχρι να σκουρύνει το νερό. Τη στραγγίζετε και τη ξαναβάζετε στο μπολ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά  ½ φλ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι (προαιρετικά και το σκόρδο) ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν και ξανθύνουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
  2. Προσθέτετε τη φάβα, ανακατεύετε να καλυφθεί από το λάδι, ρίχνετε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και αρκετό νερό ή ζωμό λαχανικών τόσο όσο να υπερκαλύπτει τη φάβα κατά 3 εκ. Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε τη φάβα ανακατεύοντας διαρκώς για περίπου 20-25 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά και εξατμισθεί το νερό.
  3. Αν κατά τη διάρκεια του βρασίματος το νερό εξατμίστηκε χωρίς να έχει μαλακώσει η φάβα προσθέστε λίγο ακόμα καυτό νερό. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά πετάτε τα φύλλα δάφνης και μεταφέρετε τη φάβα σε μίξερ με μαχαίρια ή μπλέντερ, και προσθέτετε λίγο αλάτι μετά από δοκιμή, το χυμό λεμονιού και χτυπώντας διαρκώς ρίχνετε σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ή όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα σαν πουρέ. Το αφήνετε στην άκρη.
  4. Για τους κεφτέδες: Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και πάρει ένα χρυσό χρώμα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζετε το κρεμμύδι με το λάδι του σε ένα μεγάλο μπολ.
  5. Προσθέτετε στο μπολ 1 φλ. από τη μαγειρεμένη φάβα, το ½ φλ. αλεύρι, τον άνηθο ή μάραθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη κανέλα. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχετε ένα μείγμα που να πλάθεται. Αν απαιτηθεί προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι για να πετύχετε την επιθυμητή υφή.
  6. Παίρνετε 1 μεγάλη κ.σ. από το μείγμα και το πλάθετε σε μικρούς κεφτέδες διαμέτρου 4 εκ. περίπου και προαιρετικά τις αλευρώνετε ελαφρώς και από τις 2 πλευρές. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο τόσο όσο να καλύπτει το τηγάνι σε ύψος 2 εκ.
  7. Τηγανίζετε σταδιακά, λίγους τη φορά τους κεφτέδες σας πρώτα από τη 1 πλευρά μέχρι να γίνουν τραγανές και πάρουν ένα χρυσό-ελαφρώς καφέ χρώμα στο εξωτερικό τους. Τους γυρίζετε από την άλλη πλευρά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία.
  8. Τους βγάζετε από το τηγάνι και τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί μέχρι να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι. Σερβίρετε ζεστούς τους φαβοκεφτέδες σας ως έχουν ή πάνω σε μια απλή σάλτσα ντομάτας (δείτε συνταγή εδώ) την οποία θα αφήσετε με το λαδάκι της ή με μια πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας (δείτε συνταγή εδώ) για να απολαύσετε τους φαβοκεφτέδες σας με το ουζάκι ή τη μπυρίτσα σας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria