Σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα - OlaDeka

Σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα

Σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα. Μια μοναστηριακή συνταγή για ένα νόστιμο, υγιεινό, νηστίσιμο πιάτο, με τη νοστιμιά της σουπιάς και των άγριων χόρτων. Σε αυτή τη συνταγή οι σουπιές τις μαγειρεύονται, από τον πατέρα Επιφάνειο, χωριστά και μετά στο ζουμί τους μαγειρεύονται τα τα χόρτα, προσθέτοντας με αυτό το τρόπο αρκετούς πόντους νοστιμιάς στο φαγητό. Χρησιμοποιήστε ότι χόρτα θέλετε και όσα περισσότερα βάλετε τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό σας.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 μεγάλο πράσο, ψιλοκομμένο
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 κιλό ζοχούς καθαρισμένους, κομμένους σε μεγάλα κομμάτια
  • 1/2 κιλό ραδίκια καθαρισμένα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 λεμονιού ο χυμός
  • αλάτι, φρεσκοτριμμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τις σουπιές σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε 3 φλ. τσαγιού νερό και τις βράζετε, σε μέτρια φωτιά, για 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα 25-30 λ βρασίματος ελέγχετε συχνά αν μαλάκωσαν οι σουπιές σας, λαμβάνοντας υπ” όψη ότι δεν πρέπει να παραβράσουν γιατί θα σκληρύνουν και θα γίνουν σαν “σχοινί”. Κρατάτε 1 ποτήρι ζωμό από αυτόν που τις βράσατε, σουρώνετε τις σουπιές και τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.
  2. Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσουν οι σουπιές, καθαρίζετε, πλένετε όλα τα λαχανικά σας και τα κόβετε σε κομμάτια σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να “μαραθούν” και ροδίσουν ελαφρώς.
  3. Ρίχνετε τα ψιλοκομμένα σκόρδα, συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για λίγο ακόμα. Προσθέτετε τους ζοχούς και τα ραδίκια, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να λαδωθούν καλά τα χόρτα και αρχίσουν να μαραίνονται.
  4. Μετά προσθέτετε το 1 ποτήρι ζωμό από τις σουπιές που κρατήσετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Ο ακριβής χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το πόσο σκληρά είναι τα χόρτα σας και πόσο αλ τέντε τα προτιμάτε.
  5. Σημείωση: To 1 ποτήρι ζωμός από τις σουπιές που θα ρίξετε στα χόρτα είναι αρκετό και δεν θα βάλετε άλλα υγρά από την αρχή του μαγειρέματος γιατί τα χόρτα θα βγάλουν τα δικά τους υγρά. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο νερό αργότερα κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Αντίθετα όταν αρχίσουν να μαλακώνουν καλά τα χόρτα και έχετε παραπανίσια υγρά ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και μείνει το φαγητό σας, σχεδόν, με το λαδάκι του.
  6. Τα τελευταία 3 λ βρασίματος, ρίχνετε στη κατσαρόλα με τα χόρτα τις σουπιές, το χυμό λεμονιού και το μάραθο, ανακατεύετε δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτείται συμπληρώνετε επιπλέον και συνεχίζετε το μαγείρεμα για τα τελευταία 2-3 λ. Τρώγεται ζεστό, χλιαρό ή και σε θερμοκρασία δωματίου.

soupies-xorta

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria