IFF: Δεν απαγορεύτηκε η γούνα στο LONDON FASHION WEEK - OlaDeka

IFF: Δεν απαγορεύτηκε η γούνα στο LONDON FASHION WEEK

Δήλωση του IFF ceo Mark Oaten

Την Πέμπτη ο βρετανικός οίκος μόδας Burberry ανακοίνωσε πως σταματά τη χρήση αληθινής γούνας, λίγο πριν την παρουσίαση της πρώτης του συλλογής υπό τον νέο σχεδιαστή και δημιουργικού διευθυντή Ρικάρντο Τίσι.

Λίγες ώρες μετά, το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας ανακοίνωσε πως η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου καταργεί επίσης στο σύνολό της το αμφιλεγόμενο αυτό υλικό, αποκλείοντας με την σειρά της την αληθινή γούνα:

«Το BFC υποστηρίζει την δημιουργικότητα των σχεδιαστών και διατηρεί ανοιχτό διάλογο με την βιομηχανία, από designers μέχρι μέσα ενημέρωσης, εμπορικά καταστήματα, επιχειρηματίες, κυβέρνηση και παγκόσμια brands, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους σχεδιαστές να κάνουν ηθικές επιλογές όταν πρόκειται για υλικά», ανέφερε σε ανακοίνωση το British Fashion Council. Η υπεύθυνη του βρετανικού συμβουλίου, Caroline Rush, δήλωσε ότι το LFW είναι πλέον ένα γεγονός 100% χωρίς γούνα και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια τάση που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, δηλαδή όλο και περισσότερα σήματα αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά υλικά αντί  γούνα.

Όλα αυτά δημοσιεύτηκαν σε πολλά και μεγάλα διεθνή ΜΜΕ όπως ο Guardian και άλλα και τα διαβάσατε και στο oladeka.com

Σήμερα όμως έχουμε την αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της IFF κ. Mark Oaten ο οποίος δήλωσε:

Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το συμβούλιο μόδας του Λονδίνου δεν απαγόρευσε τη γούνα στην εβδομάδα μόδας. Δεν έχουν προβεί σε τέτοια δήλωση και δεν έχουν πολιτική κατά της γούνας.

Δυστυχώς πέρυσι, τα brands που είχαν γούνα στην πασαρέλα, αντιμετώπισαν επιθετικούς διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν, έφτυναν και γενικώς παρουσίασαν απαράδεκτη συμπεριφορά.

Με αυτό κατα νου, οι εταιρίες αποφάσισαν να αποφύγουν την εμφάνιση της γούνας για μια ειρηνική διαδικασία στα shows του London Fashion Week.

Είναι μια θλιβερή μέρα όταν οι ταραχές και ο εκφοβισμός μπορούν να δώσουν τέλος στην ελευθερία επιλογής για τους σχεδιαστές με αυτόν τον τρόπο.

Με λίγα λόγια ο εκπρόσωπος της IFF εξηγεί ότι δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης γούνας στο LFW από το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας, αλλά μόνοι τους οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να μην παρουσιάσουν γούνα εξ αιτίας των περσινών επιθετικών ενεργειών διαμαρτυρίας των anti fur.

Αυτό όμως, – πέραν της διάψευσης για την ανακοίνωση του Βρετανικού Συμβουλίου που χωράει μεγάλη συζήτηση – σημαίνει τι; Ότι κάθε φορά που θα υπάρχει επιθετική πολιτική κάποιων, θα ακολουθεί μήπως και ανάλογη οπισθοχώρηση εταιριών και ολόκληρου του κλάδου παγκοσμίως; Μήπως αυτό πρέπει να μας προετοιμάσει για κλιμακούμενη πορεία συρρίκνωσης και εν τέλει εξαφάνισης της γούνας; Γιατί αν είναι έτσι μπορεί άνετα να αναρωτηθεί κανείς πως μπορούμε εμείς οι υπόλοιποι που πιστεύουμε ότι ο πλανήτης πνίγεται από πλαστικά, συνθετικά και μικρoΐνες να αντιδράσουμε σε όλους αυτούς που ορμάνε σαν ταλιμπάν στις πασαρέλες για να υποστηρίξουν έστω και επαγωγικά την συνθετική γούνα και γενικότερα τα συνθετικά ρούχα και προϊόντα; Μήπως πρέπει να αρχίσουμε και εμείς να «αρματωνόμαστε» και να ορμάμε σε κάθε βιτρίνα και πασαρέλα που περιέχει αυτά τα φονικά για τον πλανήτη και τον άνθρωπο υλικά; Ή να υπενθυμίσουμε την…αγγελικά πλασμένη πολιτική της PETA;

Ελπίζουμε να μην έχουμε ολική επαναφορά των άξιας λύπησης πρακτικών της παλιάς IFTF πριν αρκετά χρόνια, η οποία κάθε φορά που πετούσε τα ρούχα της μια πληρωμένη της πασαρέλας, στριμώχνονταν στη γωνία και έκανε σαν φοβισμένο αγοράκι που επισκέπτονταν πρώτη φορά οίκο ανοχής. Ελπίζουμε να μην γυρίσουμε στο «αφήστε τους, μην τους απαντάτε…» κλπ ριψάσπιδες αηδίες;

Όπως και να χει το πράμα, η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή και το μέλλον προβλέπεται άκρως συναρπαστικό. Μην ξεχνάμε ότι η πιθανότητα να δημιουργήσει ντόμινο το τετελεσμένο (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) του Λονδίνου, δεν είναι διόλου απίθανη. Ο επόμενος σοβαρός και στρατηγικός στόχος των anti fur είναι το New York Fashion Week και ανυπομονούμε να δούμε το αποτέλεσμα του αγώνα ανάμεσα σε IFF και anti fur…

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria