Αφήστε την Donatella να κάνει τη δουλειά της! - OlaDeka

Αφήστε την Donatella να κάνει τη δουλειά της!

Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ

Κάθε φορά που υπήρχε κινητικότητα με «ακτιβιστές» antifurs,  η Ελληνική γουνοποιία «αγρόν ηγόραζε». Από τη δεκαετία του 1990 το antifur κίνημα οργίαζε αλλά η Ελληνική γουνοποιία από τότε παραμένει «μαλωμένη» με το marketing και την επικοινωνία. Και όχι μόνο με αυτά, αλλά και με την εγρήγορση, την συνεννόηση, την ανταλλαγή απόψεων – γνώσης και τη λήψη αποφάσεων για συντονισμένες δράσεις.

Το μόνο που συνεχίζει να…ηδονίζει τους περισσότερους του κλάδου είναι οι τιμές των δερμάτων, οι μεγάλες παραγωγές που καταλήγουν στοκ ή παρακαταθήκες, τα καμάκια, η κατάληψη οφιτσίων στα συνδικαλιστικά όργανα και βέβαια, το ιερό δισκοπότηρο: Οι εκθέσεις! Αυτό μάθαμε κατά τη περίοδο της χούντας και μάλιστα με τον βούρδουλα, αυτό μας έμεινε και μετά από αυτήν. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο της γούνας, μόνο οι εκθέσεις με ότι είδους πανήγυρη συνεπάγονται αυτές.

Χθες ένας φίλος γουνοποιός μου είπε τα εξής:

«Αν δεις το πραγματικό πρόσωπο όλων μας, θα διακρίνεις μόνο θλίψη. Είμαστε όλοι στοιχισμένοι και ο πρώτος κοιτά τον τοίχο. Όταν γίνει το μπαμ με τα δάνεια, ο πρώτος θα σκάσει με θόρυβο τα μούτρα του στον τοίχο. Και μετά σαν καραμπόλα θα χτυπά ο ένας μετά τον άλλον με τη σειρά. Έτσι όπως στο λέω, σαν τροχαίο – καραμπόλα! Μου μετέφερε ένας συνάδελφος μια συζήτηση που είχε με τον φοιτητή γιο του. Το παιδί μου, λέει, σπουδάζει πρωτοετής marketing και business σε Αγγλικό πανεπιστήμιο. Ξέρεις τι μου είπε κάποια στιγμή; Τι; του λέω…Μπαμπά, (μου μιλούσε και λίγο φοβισμένο για την αντίδραση μου σε αυτό που ήθελε να μου πει), …μέσα σε αυτόν τον πρώτο χρόνο μάθαμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα…Σε ένα χρόνο όμως όπως καταλαβαίνεις, αποκτάς κάποιες βασικές γνώσεις, αλλά αυτά τα λίγα που διδάχτηκα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, προσπάθησα να τα αντιπαραβάλλω με αυτά που ζω και μαθαίνω τόσα χρόνια στην Καστοριά σε ότι έχει να κάνει με το πως δουλεύει ο κλάδος της γούνας. Και ξέρεις τι συμπέρασμα έβγαλα; – Τι; Τον ρωτάω… Ότι ρε μπαμπά, οι γουναράδες δεν κάνετε λάθος σε κάτι μεμονωμένα…κάνετε λάθος τα πάντα! Όλα λάθος!»

Το σοκ του πατέρα βέβαια γρήγορα θα ξεπεραστεί με την τιτάνια ισχύ της αμείλικτης καθημερινότητας. (τι να μας πει τώρα το παιδί, αν δεν ήταν ο μπαμπάς να πλερώνει, θα μπορούσε τώρα να πουλάει επιστημονικές εξυπνάδες;)

Με αυτή την καθησυχαστική σκέψη, ο πατέρας θα επέστρεφε στο ντεζιάκι, ή θα σήκωνε το κινητό και θα μιλούσε με κάποιον Ρώσο πελάτη που θα του ζητούσε ακόμη πιο χαμηλές τιμές, φασόν και παρακαταθήκες (πόσο σου είπε ο τάδε; Πιο κάτω εγώ!). Έτσι το πιο πιθανό θα είναι να κάνει πίσω ο φοιτητής και ή θα το παιρνε απόφαση ότι η γούνα είναι εξωγήινο προϊόν που δεν υπόκειται σε κανένα μάρκετινγκ (ποιος είναι αυτός ο μάρκετινγκ, τον ξέρει η μάνα του;) με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και αυτός τις παραδοσιακές λογικές του γκουρού μπαμπά, ή με βαριά καρδιά θα το παιρνε απόφαση ότι ο κλάδος αυτός δεν είναι για εκείνον. Άρα, θα έψαχνε με την πρώτη ευκαιρία να γίνει κάτι άλλο όταν θα αποφοιτούσε και να βρει την τύχη του σε κάποιο άλλο επαγγελματικό πεδίο.

Άρα, άλλος ένας λιγότερος στη γούνα. Κάπως έτσι συνεχίζουμε εδώ και χρόνια. Το δείχνουν και οι στατιστικές:

Διαχρονική εξέλιξη και πορεία των Μ.Μ. επιχειρήσεων Γουνοποιίας – Απασχόληση

statistika
Πηγή: πρωτογενή στοιχεία  Επιμελητήριο Καστοριάς. Επεξεργασία στοιχείων Νίκος Ρίζος ΜΒΑ

 

Το 1990 οι εργαζόμενοι ήταν 20.886 ενώ το 2015 απέμειναν μόνο 707!

Όλα αλλάζουν, εκτός από την νοοτροπία μας! Κόντρες, μικροπολιτική, ιδιοτέλεια, κλίκες, πληρωμένα ρεπορτάζ σε παπαγαλάκια για να μοιράζουν ηρεμιστικά διθυραμβικά άρθρα για τις επιτυχίες του τάδε προέδρου ή του δείνα παράγοντα και «όπιο» στο λαό για να μην μπορεί να αντιδράσει…Έρευνα – Τι είναι αυτό;  Συνεργασία; – Εμείς με αυτούς; Σε μια περιοχή λίγων δεκάδων χιλιάδων κατοίκων! Συμπόρευση; – Ο καθένας τον κ@λο του!  Κοινές δράσεις; – Ο καθένας το ταμείο του! Ποιο ταμείο βρε που να σας πει ο παπάς στο αυτί κι διάκος στο κεφάλι!!! Ποιο ταμείο που σε λίγο θα ψάχνουμε όλοι μαζί το…φιλόπτωχο ταμείο! Δεν βλέπετε ότι το τέλος είναι εδώ; Δεν βλέπετε τον τοίχο που ξεπροβάλλει μπρος στη μούρη σας; Πότε θα ξυπνήσετε; Όταν τα δάνεια σας θα δοθούν σε ξένα funds και ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρίας σας θα έρθει ένα πρωί και θα σας πει: Μη αγχώνεστε κύριοι, θα συνεχίσετε να δουλεύετε σε αυτό το μαγαζί, αλλά όχι σαν μαγαζάτορες, σαν εργαζόμενοι δικοί μου. Γιατί το μαγαζί το πήρα ΕΓΩ απ τις τράπεζες! Και αφού δεν σας έκοβε τόσα χρόνια ως μέτοχοι, δουλέψτε τώρα σαν εργάτες να πάμε μπροστά! Σας φαίνεται αστείο; Οκ….

Και εντωμεταξύ, o Marco Bizzarri (CEO της Gucci) η  Donatella Versace, η Stella McCartney, ο Armani, ο Hugo Boss, ο Tommy Hilfiger ο Calvin Klein, ο Michael kors κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. 

Και ποια είναι η δουλειά τους; Να πουλάν περισσότερο. Και πως θα το πετύχουν; Με κάθε τρόπο. Ακόμη και με τακτικές που στηρίζονται σε εκείνη τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έλεγε ότι «υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται» Ακριβώς όμως! Αυτό που λένε αλλά δεν κάνουν οι προαναφερθέντες οίκοι, είναι να δρουν οικολογικά. Και αυτό που κάνουν αλλά δεν λένε είναι ότι φέρονται εντόνως αντιοικολογικά και καταστροφικά στο οικοσύστημα και στην ανθρωπότητα συμβάλοντας στην καταστροφή τους!

Δείτε αυτό το video και θα καταλάβετε  (βάλτε από τις ρυθμίσεις, Ελληνικούς υπότιτλους:

Οι μικροϊνες είναι μια υποκατηγορία μικροπλαστικών αποτελούμενων από πλαστικές ίνες που ρίχνονται από συνθετικό ύφασμα κατά την κανονική πλύση.

Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι οι συνθετικές μικροΐνες αποτελούν, κατά μέτρο, τις μεγαλύτερες συνεισφορές στη μόλυνση από τη λεκάνη απορροής στις αναπτυγμένες χώρες και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των πλαστικών απορριμμάτων που εισέρχονται στον ωκεανό.

Τα συνθετικά υλικά είναι πανταχού παρόντα στη βιομηχανία ένδυσης, καθώς ο πολυεστέρας είναι η μοναδική συνθετική ίνα που χρησιμοποιείται περισσότερο παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της συνολικής αγοράς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Davis, το οποίο προέβη σε δειγματοληψία ψαριών και οστρακοειδών που πωλούνται σε τοπικές αγορές ψαριών στην Καλιφόρνια, το ένα τέταρτο των ψαριών και ένα τρίτο των οστρακοειδών περιείχαν πλαστικά απορρίμματα, με την πλειοψηφία των πλαστικών συντριμμάτων να είναι μικροΐνες.

Σε μια έρευνα που συνέκρινε 150 δείγματα νερού βρύσης από τοποθεσίες σε πέντε ηπείρους, βρέθηκαν μικροσκοπικές πλαστικές ίνες σχεδόν σε κάθε δείγμα, με το 94% των δειγμάτων νερού των Ηνωμένων Πολιτειών να περιέχουν πλαστικές μικροϊνες.

Αυτό εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με τις συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία που μπορούν να έχουν οι πλαστικές μικροΐνες για τους ανθρώπους που τα καταναλώνουν εν αγνοία τους.

Πόση υποκρισία πια; Σε έναν κόσμο που επιβάλλεται η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, προσπαθούν να εδραιώσουν και να προωθήσουν τα πλαστικά ενδύματα!

ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Ότι πρέπει να φύγουν ΤΩΡΑ όλοι οι γουναράδες από τα συνδικαλιστικά όργανα! Τώρα όμως! Πριν να είναι πολύ αργά! Αφού ξέρουν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους γιατί δεν γίνονται και πιλότοι, γιατροί και πυρηνικοί επιστήμονες; 

Οι γουναράδες να μείνουν στη δουλειά τους και να έρθουν οι επιστήμονες, οι τεχνοκράτες, οι ειδικοί στην έρευνα, στο lobbying, στην επικοινωνία, στα υπουργεία, στα ΜΜΕ, στα φόρουμ, στις εκθέσεις, στο design, στην αντιπροσώπευση, στον σχεδιασμό στρατηγικών, στην εκπαίδευση, στα νέα μέσα και σε τόσους άλλους βασικούς και νευραλγικούς τομείς που η Ελληνική γουνοποιία έχει αγνοήσει και εξευτελίσει πρόστυχα μέχρι τώρα! 

Αντικαθιστώντας όλους του ειδικούς, με μαθητευόμενους μάγους, κομπογιαννίτες εκτός και εντός περιοχής που δίνουν μίζες και επιλέγονται σκανδαλωδώς, γκόμενες που παίρνουν δουλειές με…πίσω κίνηση, κολλημένα μυαλά που ανταγωνίζονται και τον πιο πηχτό μουχλιασμένο πολτό, με ηλίθιες κόντρες που καλά κρατούν ακόμη και λίγο πριν τον γενικό όλεθρο!

Και μην βγάλει άχνα κανείς για το πως θα πληρωθούν όλοι αυτοί. Μην ανοίξουμε το κεφάλαιο του πως ξόδεψαν τα λεφτά τους στο ένδοξο παρελθόν τους…Επίσης θα πρέπει να μάθουν να διεκδικούν περισσότερα και από τα διεθνή όργανα. Να σταματήσουν να γελάνε μαζί μας, Ευρωπαίοι και άλλοι…

Και αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει να δημιουργήσουν άμεση σύνδεση με την IFF και τα υπόλοιπα διεθνή όργανα. Να πάρουν και να δώσουν γραμμή και ιδέες! Ποιος είναι το τελευταίο δυτικό κέντρο παραγωγής γούνας; Η Ελλάδα. Και ποιος είναι 100% απομονωμένος από τα διεθνή όργανα- κονδύλια- think tank- που μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία διάσωσης και υποστήριξης του κλάδου; Μα φυσικά η Ελλάδα!

Ο CEO της IFF έχει αντιμετωπίσει το θηρίο της προκλητικής και υποκριτικής θεωρίας περί οικολογικού ξυπνήματος των περιβόητων «οίκων» (πηγαίνει κάπου το μυαλό σας όταν ακούτε αυτή τη λέξη; «Οίκος» «Σπίτι» κλπ; Μήπως θέλετε να ανάψουμε και το φωτάκι στην εξώπορτα; Γιατί το μέγεθος αυτών των «οίκων» δεν τους κάνει κατ΄ανάγκην και τόσο ηθικούς όσο θέλουν τώρα τελευταία οι ίδιοι να παρουσιάζονται).

Ο Mark Oaten λοιπόν από την περίπτωση του Gucci ακόμη είπε όλη την αλήθεια: Μήπως η Gucci θέλει στην πραγματικότητα να πλημμυρίσει τον κόσμο με πλαστική γούνα; Μήπως; Μα φυσικά και ΝΑΙ!

Η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Το ίδιο ραγδαία εξελίσσεται και η τεχνολογία της συνθετικής γούνας. Αυτό το βλέπουν οι τεχνοκράτες των «οίκων» (ναι αυτοί οι τεχνοκράτες και ειδικοί που οι γουναράδες ΔΕΝ έχουνε) και λένε στα «αφεντικά» τους:

«Τα πλέτερ συνθετικής γούνας είναι φθηνά και έχουν εξελιχθεί τόσο που πολλές φορές δεν τα ξεχωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι γουναράδες, χαζοί είστε; Εμείς brand έχουμε, αγοράζουμε φθηνά τόπια, τα πουλάμε σαν τελικό έτοιμο προϊόν, πάλι ακριβά(τηρουμένων των αναλογιών) !

Άλλο ένα no name sable που οι Καστοριανοί και Σιατιστινοί εκεί στο ελάντα το πουλάν 10 φορές κάτω της δυνητικής αξίας του, και άλλο ένα συνθετικό γουναρικό GUCCI που μόνο από το όνομα του μπορούμε να το πουλάμε και πιο πάνω από το sable των κορόιδων που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους και το ξευτελίζουν!»

Εμείς πουλάμε και τα νεφρά μας να ψωνίσουμε δέρματα, παλεύουμε με το κόστος της παραγωγής, την κρίση, τη φορολογία, την αγνωσία μας και μετά καθόμαστε και τα κοιτάμε στις στάγκες. Και τα μιλάμε…και τα ρωτάμε…Πότε θα ρθει καλό μου παλτό ο двоюродный брат να μας δώσει κάνα φράγκο; Αλλά το παλτό σε παλτά δεν μιλάει!

Εκεί βρίσκεται η αλήθεια λοιπόν και όλα πρέπει να ξεκινήσουν απ΄ την αρχή. ΟΛΑ! Αφήστε την Donatella ήσυχη! Δεν μας φταίει ούτε η καταρρέουσα μούτσκα της ούτε και τα συνθετικά που θα πουλήσει. Τη δουλειά του δημόσιου αντίλογου μπορούν να την κάνουν οι ειδικοί και έχουν και γνώσεις και όπλα για να το καταφέρουν. Η συνθετική γούνα καταστρέφει το οικοσύστημα, καταστρέφει τον κόσμο, σπέρνει αρρώστια σε αυτόν και τα πλάσματα που κατοικούν πάνω σε αυτόν!

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ και με τη βούλα διεθνών πανεπιστημιακών φορέων ! Αν δεν καταλάβατε, δείτε ξανά το video με ελληνικούς υπότιτλους.

Και αφήστε τα μασλάτια με κατάρες και χωριάτικες κορώνες – κομπορρημοσύνες στην τοπική γειτονιά του Facebook που αντί να ιδρώσουν το αυτί καταναλωτών και Donatellas το μόνο που καταφέρνουν είναι ένα στρουθοκαμηλικό, ψυχολογικό ντόπινγκ για εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Γράφουμε στο facebook πόσο οικολογική είναι η γούνα και πόσο καλά περνάνε τα μινκ με το welfure (που ακόμη δεν εφαρμόζεται και στην εντέλεια από εμάς τουλάχιστον) και πόσο κ@ριολ@ είναι η Donatella και, και , και…ΚΑΙ;;; Και κουνήθηκαν τα μπότοξ της!

Αντίθετα με μία οπισθοκρουσία της συγκεκριμένης κυρίας, μαζεύονται όλες οι κάμερες και τα μικρόφωνα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη του πλανήτη και σκύβουν να πάρουν λίγη…ευωδιά για να τη μεταδώσουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη ακαριαία και ενισχυμένα!

Ας σοβαρευτούμε και ας ξεκινήσουμε όπως προανέφερα απ την αρχή: Ενωθείτε, οργανωθείτε και προσλάβετε ειδικούς να σας σώσουν. Είστε καλοί παίκτες αλλά δεν έχετε ομόνοια, συνεργατικό πνεύμα και το κυριότερο: Προπονητές! Γι΄αυτό η ομάδα πάει απ΄ το κακό στο χειρότερο. 

Αφήστε τη Donatella να κάνει τη δουλειά της και κάντε επιτέλους και εσείς τη δική σας!

Πέτρος Σμιξιώτης

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria