ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧH ΣΕ CROSS-VISIT ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ECOWASTE4FOOD - OlaDeka

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧH ΣΕ CROSS-VISIT ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ECOWASTE4FOOD

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΣΤΡΟΒΟΘΝΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας/Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (stakeholders) από τη Δυτική Μακεδονία του έργου ECOWASTE4FOOD, που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe, συμμετείχαν σε cross-visit επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νότιας Οστροβοθνίας, μεταξύ 16 και 18 Ιανουαρίου 2018.

ECOWASTE4FOOD

Ο στόχος της οργανωμένης αυτής επίσκεψης ήταν η παρουσίαση από τοπικούς φορείς (stakeholders) σχετικούς με το αντικείμενο του έργου, σε εκπροσώπους επιλεγμένων φορέων και επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες περιοχές του έργου ECOWASTE4FOOD, καλών πρακτικών οικολογικής καινοτομίας για τη μείωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων. Από τη Δυτική Μακεδονία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών,  ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ και ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ΙΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να  αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με την εφαρμογή καλών πρακτικών και οικολογικών καινοτομιών μείωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων τροφίμων και τη δυνατότητα μεταφοράς αυτών των πρακτικών στις δικές τους παραγωγικές μονάδες και διαδικασίες.

ECOWASTE4FOOD1

Η επίσκεψη ξεκίνησε την 16η Ιανουαρίου (1η ημέρα επίσκεψης) με την υποδοχή των επισκεπτών από τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη στο Πανεπιστήμιο του Seinajoki, ο οποίος παρουσίασε τη Φινλανδική Περιφέρεια και έκανε μια εισαγωγή στο πρόγραμμα της Cross-Visit επίσκεψης. Ακολούθησε παρουσίαση από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Seinajoki όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με προκλήσεις διαχείρισης των απορριμμάτων τροφίμων, με τα προβλήματα που απορρέουν από την αύξηση των απορριμμάτων τροφίμων, με πρακτικές και τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη μείωση τους καθώς και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων και την κυκλική οικονομία. Η 1η μέρα έκλεισε με την παρουσίαση της οικολογικής καινοτομίας Omenahaus η οποία αξιοποιεί τα περισσευούμενα φρούτα από μικρές οικογενειακές φάρμες.

ECOWASTE4FOOD2

Η 2η μέρα επίσκεψης περιλάμβανε επισκέψεις σε οικολογικές καινοτομίες της Περιφέρειας Νότιας Οστροβοθνίας. Αναλυτικότερα, περιλάμβανε τις εξής επισκέψεις:

  • 1η επίσκεψη: στο δημοτικό σχολείο του Neiro στον Δήμο του Ilmajoki όπου παρουσιάστηκε το δημοτικό πρόγραμμα μείωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων τροφίμων το οποίο επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των μαθητών και στην παροχή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.
  • 2η επίσκεψη: στην επιχείρηση Atria, την μεγαλύτερη εταιρία κρέατος και τροφίμων στην Φινλανδία, στη Ρωσία, στην Εσθονία και στις Σκανδιναβικές χώρες η οποία εφαρμόζει μια στρατηγική μείωσης των υπολειμμάτων της παραγωγής μέσω της παρακολούθησης των απορριμμάτων και της επανάχρησης τους είτε στην παραγωγική διαδικασία είτε σε συνεργασία με άλλες εταιρίες.
  • 3η επίσκεψη: σε επιχείρηση παραγωγής κραμβέλαιου στο Alavus η οποία μετατρέπει τα υπολείμματα της παραγωγής της σε ζωοτροφή ή σε καύσιμο υλικό.
  • 4η επίσκεψη: σε εστιατόριο που συμμετέχει στην πρωτοβουλία για διάθεση των περισσευούμενων γευμάτων σε χαμηλότερη τιμή μέσω της εφαρμογής ResQClub μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα απορρίμματα τροφίμων.

ECOWASTE4FOOD3

Η 3η και τελευταία ημέρα περιλάμβανε την επίσκεψη σε τοπικό γυναικείο συνεταιρισμό της Νότιας Οστροβοθνίας όπου παρουσιάστηκαν τα προγράμματα εκπαίδευσης των πολιτών για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων.

Οι cross visit επισκέψεις σε περιοχές του έργου θα συνεχιστούν  τον μήνα Μάρτιο και Απρίλιο, 2018, με τις προγραμματισμένες επισκέψεις στην Περιφέρεια PACA στη Νότια Γαλλία και στην Επαρχία Ντέβον στην Νότια Αγγλία.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο ECOWASTE4FOOD μπορούν να βρεθούν στο https://www.interregeurope.eu/ecowaste4food/.

ECOWASTE4FOOD4

ECOWASTE4FOOD5

ECOWASTE4FOOD6

ECOWASTE4FOOD7

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria