Τα βιοκαύσιμα κάνουν τα τρόφιμα πιο ακριβά - OlaDeka

Τα βιοκαύσιμα κάνουν τα τρόφιμα πιο ακριβά

Η ζήτηση για βιοκαύσιμα τα οποία προέρχονται από βρώσιμες καλλιέργειες όπως είναι ο φοίνικας και φυτικά έλαια έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων και για αυτό πρέπει να περιοριστεί όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα.  Εδώ και 15 περίπου χρόνια η Ευρώπη και η Αμερική υποστήριξαν μια πολιτική στροφής στα βιοκαύσιμα με σκοπό να μετριάσουν τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Για το σκοπό αυτό υιοθετήθηκε το 2003 και η σχετική οδηγία για τα βιοκαύσιμα.

Το 2015 η ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει την κριτική που δέχθηκε για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και την αποψίλωση των δασών αποφάσισε να βάλει ένα πλαφόν της τάξεως του 7% στη χρήση των βιοκαυσίμων που βασίζονται σε καλλιέργειες τροφίμων.

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη εξετάζει την κατάργηση ή όχι αυτού του πλαφόν μετά το 2021 καθώς υπάρχουν αντιδράσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να κατεβάσει το παραπάνω ποσοστό στο 4% και να το ρίξει στο 2% μέχρι το 2032.

H νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου από τη Cerulogy για λογαριασμό των ΜΚΟBirdLife και Transport & Environment υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς. Αν γίνει αυτό, όπως σημειώνει, η τιμή του φοινικέλαιου θα είναι κατά 8% χαμηλότερη και οι τιμές των δημητριακών παγκοσμίως θα πέσουν κατά 0,6%.

Όπως αναφέρεται η αυξανόμενη ζήτηση για βιοντίζελ είχε τον υψηλότερο αντίκτυπο στις τιμές των φυτικών ελαίων στην ΕΕ, όπως το φοινικέλαιο, η σόγια και ο ηλίανθος, οδηγώντας σε αύξηση κατά 171% των τιμών στην ΕΕ.Επιπλέον, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ελαιούχοι σπόροι της ΕΕ παρουσίασαν αύξηση κατά 25%.

Σημειώνεται ότι η αυξημένη ζήτηση για βιοκαύσιμα έχει ως παράπλευρη απώλεια τα δάση του πλανήτη, που κόβονται για να μετατραπούν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, όχι όμως για τα ίδια τα βιοκαύσιμα αλλά για τα τρόφιμα που προηγουμένως εκτόπισαν από τα χωράφια οι ενεργειακές καλλιέργειες… Είναι η Έμμεση Αλλαγή Χρήσης Γης (ILUC) που προκαλεί εν τέλει αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria