Το ελληνικό μέλι έχει την τιμητική του - OlaDeka

Το ελληνικό μέλι έχει την τιμητική του

Την τιμητική του έχει σήμερα, Σάββατο, το ελληνικό μέλι, με τη γιορτή μελιού η οποία διοργανώνεται στην Καβάλα από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καβάλας και το Φυσιολατρικό Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής.

Στη γιορτή αυτή προσφέρονται στους επισκέπτες δωρεάν μέλι και γλυκά παράγωγα εδέσματα από τους παραγωγούς της περιοχής και διενεργείται παράλληλα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με χορευτικά από τους γύρω νομούς, παρουσίαση για τη μέλισσα από φοιτητές και μαθητές Λυκείου και δωρεάν παραδοσιακό γλέντι για όλους τους επισκέπτες.

Η συμβολή του μελιού στην ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, η μελισσοκομία στην Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά, δυναμικό οικονομικό κλάδο, με ανοδική πορεία. Η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και η φήμη τους, στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς, αποτελούν εχέγγυα για τη ανάπτυξή της. Στην Ελλάδα παράγονται ετησίως, περίπου 15.000-17.000 τόνοι μέλι και μικρές ποσότητες από τα υπόλοιπα προϊόντα ης κυψέλης. Το μέλι που παράγεται προέρχεται ως επί το πλείστον από τις μελιτώδεις εκκρίσεις μελιτογόνων εντόμων που παρασιτούν στα πεύκα (πευκόμελο) και στα έλατα (μέλι ελάτης), κατά 70%.

Το υπόλοιπο μοιράζεται ανάμεσα στο μέλι νέκταρος θυμαριού (10%), μέλι ποικίλης ανθοφορίας κάμπου, π.χ. βαμβακόμελο (10%) και μέλι ποικίλης ανθοφορίας ημιορεινών και ορεινών περιοχών, π.χ. μέλι ερείκης ή καστανιάς (10%). Η αξία των προϊόντων που παράγονται από την άσκηση της μελισσοκομίας αντιπροσωπεύει το 1,8% της συνολικής αξίας της ζωικής παραγωγής και το 0,55% του συνολικού ακαθάριστου αγροτικού εισοδήματος. Όμως η αληθινή αξία της άσκησης της μελισσοκομίας σε μία χώρα, όπως πρόσφατα έγινε προσπάθεια να υπολογιστεί στις ΗΠΑ, φτάνει τα 5 δισ. δολάρια.

Ποια είναι αυτή;

-Διατήρηση της βιοποικιλότητας της χλωρίδας και της πανίδας. Το 65% των φυτών συνολικά και ιδιαίτερα το 86% των δασικών ειδών επικονιάζονται από μέλισσες.

-Παραγωγή φρούτων, καρπών, σπόρων.

-Μέσω της επιβίωσης των φυτικών ειδών, π.χ. αγριοτρίφυλλων, βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, αύξηση συνολικά της γεωργικής παραγωγής.

-Μέσω της επικονίασης και της παραγωγής κτηνοτροφικών φυτών, ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, παραγωγή κρέατος, γάλακτος και αυγών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria