Διατροφικό σκάνδαλο με τοξικά αβγά - OlaDeka

Διατροφικό σκάνδαλο με τοξικά αβγά

Μαζικά αποσύρονται τα αβγά από τα ράφια στην Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο λόγω των φόβων ότι είναι τοξικά. Έλεγχοι που έγιναν έδειξαν υψηλά επίπεδα του εντομοκτόνου fiproni.

Περίπου 180 αγροκτήματα έκλεισαν προσωρινά στην Ολλανδία και άνοιξε έρευνα καθώς οι αρχές παλεύουν να εξακριβώσουν την έκταση του σκανδάλου.

Πάνω από ένα εκατομμύριο αυγά με προορισμό την Γερμανία ανακλήθηκαν στα ολλανδικά σύνορα στις αρχές της εβδομάδας.

Έλεγχοι στα περιττώματα, το αίμα και τα αυγά των πουλιών έδειξαν υψηλά επίπεδα του fipronil, ένα συνηθισμένο προϊόν κατά άπτερων εντόμων όπως ο ψύλλος, η ψείρα ή το τσιμπούρι, αλλά απαγορευμένο για την χρήση σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υψηλής τοξικότητας ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, τον θυρεοειδή αδένα και τα νεφρά, εάν καταναλωθεί σε ικανές ποσότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία και τη Γερμανία προχωρούν στη μαζική απόσυρση παρτίδων αβγών από τα ράφια τους, με το ύψος της ζημιάς να ανέρχεται ήδη σε «πολλά εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με τη συνδικαλιστική ένωση των πτηνοτρόφων της Ολλανδίας, που έχουν υποστεί πλήγμα από αυτή την υπόθεση των μολυσμένων από εντομοκτόνο αυγών.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία κάλεσαν την εταιρεία Chickfriend,που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της διάδοσης της κόκκινης ψείρας, ενός παρασίτου επικίνδυνο για τα πουλερικά και τα πτηνά. Η εταιρεία αυτή χρησιμοποίησε fipronil στα προϊόντα της.

Η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων, των τσιμπουριών απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για την διατροφική αλυσίδα, όπως τα κοτόπουλα.

Σε μεγάλες ποσότητες, το φιπρονίλ θεωρείται «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι επικίνδυνο για τα νεφρά, το ήπαρ και τον θυροειδή.

Η ολοένα κι αυξανόμενη ανησυχία στην Ολλανδία εξαπλώνεται και στη Γερμανία που εισήγαγε από την Ολλανδία εκατοντάδες χιλιάδες μολυσμένα αυγά.

Οι γερμανικές αρχές κινητοποίηθηκαν προκειμένου να προλάβουν το ξέσπασμα μιας διατροφικής κρίσης.

Γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σταμάτησαν την εμπορία των μολυσμένων αβγών. Οι καταναλωτές που αγόρασαν τα αβγά αυτά προτού αποσυρθούν από την αγορά καλούνται από τις αρχές να επισκεφθούν τον ιστότοπο (www.lebensmittelwarnung.de) προκειμένου να ενημερωθούν για τις παρτίδες που δεν πρέπει να καταναλώσουν.

Επιπλέον «μια τηλεφωνική συνδιάσκεψη με αντικείμενο τη διαχείριση της κρίσης» πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των αρχών σε πολλές περιοχές της Γερμανίας και της γερμανικής κυβέρνησης, επισήμανε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Σμίτ.

Χθες η γερμανική ένωση KAT, στην οποία εντάσσονται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αυγών στη Γερμανία έκαναν λόγο για 100 πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία που χρησιμοποίησαν την τοξική ουσία και που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, 4 στη Γερμανία και ενός στο Βέλγιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της επισήμανε ότι «παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση» θεωρώντας «πρωτεύοντα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία», σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου Άνα Κάισα Ιτκόνεν που μίλησε σε δημοσιογράφους σήμερα.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία» με τις χώρες που επλήγησαν, «τα εκτροφεία ταυτοποιήθηκαν και τα μολυσμένα αβγά αποσύρθηκαν από την αγορά» συνέχισε η ίδια που υπογράμμισε ότι η «κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο».

Στο Βέλγιο, η ομοσπονδιακή Αρχή για την ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας ξεκίνησε έρευνα «σε συνεργασία με την εισαγγελία» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι καμία παρτίδα από τα μολυσμένα αβγά δεν εισήχθη προς πώληση στην χώρα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria