Κατοχύρωση της φέτας στην Ιαπωνία. Συνάντηση Τσίπρα με Παπαδημητρίου- Αποστόλου - OlaDeka

Κατοχύρωση της φέτας στην Ιαπωνία. Συνάντηση Τσίπρα με Παπαδημητρίου- Αποστόλου

Ο υπουργός Οικονομίας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την κατοχύρωση της ελληνικής ονομασίας της φέτας στην Ιαπωνία. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη CETA έχει ξεκινήσει προσπάθεια αναθεώρησης των συμφωνιών για το εθνικό μας τυρί

Για την κατοχύρωση της ελληνικής ονομασίας προέλευσης της φέτας στην Ιαπωνία, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθύμιζαν ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη μάχη διεκδίκησης της ονομασίας προέλευσης της φέτας, καταγγέλλοντας σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί με τον Καναδά και την Νότια Αφρική. Αμέσως υπήρξε δέσμευση για την έναρξη διαλόγου αναθεώρησης των συμφωνιών αυτών.

“Ως αποτέλεσμα των επίμονων κυβερνητικών ενεργειών ήρθε η κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης στην περίπτωση της Ιαπωνίας, ύστερα από τη συνεχή πίεση τόσο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεδομένης της εξέλιξης αυτής, η Ελλάδα πλέον έχει ένα παραπάνω πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν για τις επόμενες συμφωνίες”, ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

«Όταν ξεκινήσαμε αυτή την διαπραγμάτευση είχαμε βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο ουσιαστικά να χάσουμε την ονομασία προέλευσης, και το θεωρούσανε μάλιστα και ως δεδομένο ότι θα τη χάσουμε. Και νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν κανείς διαπραγματεύεται με σχέδιο, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και δεν δέχεται ό,τι η άλλη πλευρά του παρουσιάζει ως δεδομένο και επιμένει, καταφέρνει να πετυχαίνει νίκες. Νομίζω, ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», υπογράμμισε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζετιαι ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά (γνωστή έως CETA) έδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο τη δυνατότητα σε όσους παραγωγούς στον Καναδά παρήγαγαν τυρί με την ονομασία “φέτα” και είχαν κατοχυρώσει αυτό το δικαίωμα στην καναδική αγορά μέχρι τις 18 Οκτωβρίου του 2013 να συνεχίσουν να το κάνουν κανονικά. Μάλιστα, οι περισσότεροι τέτοιοι παραγωγοί είναι ελληνικής καταγωγής και άσκησαν τις ανάλογες πιέσεις.

Όσοι παραγωγοί μετά το 2013 ξεκίνησαν να παράγουν φέτα ή όσοι νέοι θέλουν να μπουν τώρα στην παραγωγή της, οφείλουν να αναγράφουν ρητά στις συσκευασίες των προϊόντων τους, πως δεν πρόκειται για τη γνήσια φέτα (που παράγεται με συγκεκριμένο τρόπο, σε συγκεκριμένο γεωγραφικό μέρος και με συγκεκριμένη αναλογία αιγοπρόβειου γάλακτος) αλλά για ένα τυρί απομίμησης της φέτας.

Οι συγκεκριμένες συσκευασίες θα αναγράφουν επεξηγηματικές εκφράσεις προς το καταναλωτικό κοινό όπως , “τύπου φέτας”, “στυλ φέτας”, και “είδος φέτας”.

Πέραν της φέτας ανάλογο καθεστώς θα ισχύσει και για τα ευρωπαϊκά τυριά Asiago, Gorgonzola, Fontina και Munster.

Οι τότε αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιώργος Σταθάκης είχαν επιχειρηματολογήσει υπέρ της συμφωνίας και την είχαν στηρίξει στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ σε αντίθεση με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που την καταψήφισαν, διαφωνώντας με τις προβλέψεις που αφορούσαν εργασιακά ζητήματα. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ όμως είχαν ψηφίσει τη CETΑ, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο στόχαστρο των παραγωγών φέτας, αλλά και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria