Ο oρεινός οικισμός του Bergun είναι – όπως πολλά τέτοια χωριά στην Ελβετία – εξαιρετικά γραφικός. Το τοπίο συνθέτουν μικρά λευκά σπίτια που δένουν αρμονικά με τους καταπράσινους δενδρώδεις λόφους και τα πανέμορφα βουνά. Κάθε λίγο μια λαμπερή κόκκινη αμαξοστοιχία κερδίζει τη θέση της μέσα στο τοπίο.
Αντίθετα με το ειδυλλιακό περιβάλλον, η πόλη του Bergun υιοθέτησε πρόσφατα μια πράξη εσωστρέφειας. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, οι χωρικοί ψήφισαν έναν νόμο που απαγορεύει την τουριστική φωτογραφία.
Ποιος είναι ο λόγος; «Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι όμορφες φωτογραφίες διακοπών στα κοινωνικά μέσα κάνουν τον χρήστη δυστυχισμένο επειδή δεν μπορεί να βρεθεί εκεί», ανέφερε το τουριστικό γραφείο του χωριού σε μια δήλωση που μεταφράστηκε από το The Local.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους έξω από την κοινότητα μας, δυστυχισμένους από τη κοινή χρήση των φωτογραφιών του γραφικού τοπίου μας στα social media», πρόσθεσε αργότερα ο δήμαρχος Peter Nicolay.
Μετά την ψηφοφορία, το χωριό προχώρησε γρήγορα με το σχέδιο και όρισε τέλη πέντε φράγκων (περίπου 5 ευρώ) για τους παραβάτες φωτογράφους. Το τουριστικό γραφείο αφαίρεσε φωτογραφίες από το Twitter και το Facebook και άρχισε να τις κατεβάζει από την επίσημη ιστοσελίδα. Εγκατέστησαν ακόμη και ένα σήμα «No Photography», σε μια γραφική τοποθεσία.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κάνετε κάποιον να θέλει να κάνει κάτι από το να του πείτε ότι δεν μπορεί να το κάνει. Η ανακοίνωση είχε τεράστια δημοσιογραφική κάλυψη, από πρωτοσέλιδα της The Sun («Το ελβετικό χωριό που απαγορεύει στους τουρίστες να τραβήξουν φωτογραφίες καθώς είναι ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ για το Instagram») μέχρι τους International Business Times («Ελβετικό χωριό απαγορεύει τις κάμερες με στόχο να προωθήσει online την ευτυχία»)
Το διαφημιστικό κόλπο δούλεψε, ωραία και όμορφα. Τρεις μέρες μετά την ψήφιση της απαγόρευσης, η απόφαση ανατράπηκε.
«Η κοινότητα δεν πίστευε ποτέ ότι αυτή η πρωτοβουλία θα δημιουργούσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ», ανέφερε ο δήμαρχος σε νέα δήλωση. «Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Bergun».