Η αναγέννηση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα - OlaDeka

Η αναγέννηση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Αγγελική Μπάμπε

Ευτυχώς για τους λάτρεις του κρασιού, η Ελλάδα βρίσκεται στο αποκορύφωμα μιας οινολογικής αναγέννησης που μοιάζει με εκείνη που είχε συμβεί στη Νότια Ιταλία και την Ισπανία κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών. Κάποιες από τις ιταλικές ποικιλίες που αναγεννήθηκαν είναι η ποικιλία Barolo, Barbaresco και Chianti. Οι αντίστοιχες ισπανικές είναι οι Rioja και Jerez. Στην Ελλάδα, ολόκληρη η χώρα αποτελείται από σπουδαίες ποικιλίες και γι’ αυτό, τις τελευταίες δεκαετίες ευφυείς, μορφωμένοι και φιλόδοξοι οινοποιοί έχουν στόχο να βελτιώσουν και να αυξήσουν την παραγωγή οίνου στην Ελλάδα. Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι όμως δεν αρκεί. Το σπουδαιότερο στοιχείο για την επιτυχία είναι ο σεβασμός της γης και των γηγενών ποικιλιών, που από μόνα τους δείχνουν τον τρόπο να παραχθεί το καλό ελληνικό κρασί. Πάμε να δούμε παρακάτω ποιες ελληνικές περιοχές μπορούν και παράγουν το καλύτερο ελληνικό κρασί.

Η Νάουσα, σε απόσταση μόλις δυο ωρών από την Θεσσαλονίκη, είναι μια περιοχή που δίνει κατ΄ αποκλειστικότητα το Ξινόμαυρο. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στους εξής παραγωγούς: Μπουτάρης, Τσανταλής, Κυρ. Γιάννη. Επίσης, η Νεμέα είναι μια εξίσου σπουδαία περιοχή που δίνει υπέροχα αρωματικά κρασιά με σταθερή οξύτητα της ποικιλίας Αγιωργίτικο, η οποία αποτελεί ίσως την πιο σπουδαία ελληνική ποικιλία. Στο κέντρο της Πελοποννήσου συναντάμε την Μαντινεία. Μια περιοχή που δίνει λευκά κρασιά και εστιάζει αποκλειστικά στα όμορφα λουλούδια του Μοσχοφίλερου και δίνει εκλεκτά αρωματικά κρασιά με φρέσκια οξύτητα. Πολύ γνωστή για το κρασί της είναι και η Σαντορίνη. Το μαύρο ηφαιστειακό έδαφος προσφέρει πολύ ξηρά κρασιά της ποικιλίας Ασύρτικο, μια ποικιλία που δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει περισσότερο σε άλλη γη. Και κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την Σάμο. Στη γη της ευδοκιμεί το Μοσχάτο, εκτός αυτού όμως διαθέτει και ένα αξιόλογο οινοποιείο, το Συνεταιρισμό Σάμου. Στη Σάμο παράγονται ωραία ξηρά κρασιά αλλά η προσοχή στρέφεται κυρίως στη παραγωγή γλυκών κρασιών.

Με τη αύξηση της παραγωγής κρασιού αλλά και της ζήτησης έχουν ανοίξει αρκετές νέες κάβες και καθώς το διαδίκτυο είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, έρχεται και η online κάβα όπου μπορείς πλέον να παραγείλεις κρασιά online και να τα φέρουν στο σπίτι σου. Εσύ ποιο κρασί θα δοκιμάσεις σήμερα;

Αγγελική Μπάμπε

Lithos Digital

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria