Κτίριο Προφήτη Ηλία - Δεν είναι μόνο το πρόστιμο - OlaDeka

Κτίριο Προφήτη Ηλία – Δεν είναι μόνο το πρόστιμο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ oladeka.com

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα για πολλούς. Για άλλους ήταν αναμενόμενη. Η ιστορία ξεκινά το 2013 όταν ο Σύνδεσμος Γουνοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας» κατασκευάζει το κτίριο στο οποίο φιλοδοξεί να στεγάσει τις διάφορες δραστηριότητες του.

Μία από αυτές τις δραστηριότητες είναι η διοργάνωση εκθέσεων γούνας. Λίγο αργότερα όμως, η πολεοδομία της περιοχής δέχεται μία εμπεριστατωμένη καταγγελία η οποία ελέγχει – καταγγέλλει με αξιοσημείωτη τεκμηρίωση τη νομιμότητα του συγκεκριμένου κτιρίου. Ανάμεσα στα άλλα αμφισβητεί τη δυνατότητα διεξαγωγής εκθεσιακών δράσεων σε ένα κτίριο που δηλώθηκε εξ αρχής ως βιοτεχνικό. Πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό έγινε λόγω του ότι η ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) της περιοχής στην οποία ανεγέρθη το κτίσμα, δεν επιτρέπει εκθεσιακούς χώρους. 

Στη συνέχεια βέβαια και ενώ η πρώτη άδεια αφορούσε σε βιοτεχνικό κτίριο, η χρήση του κτιρίου άλλαξε στην πράξη σε εκθεσιακό κέντρο αφού ως τέτοιο προορίζονταν και έτσι θα επιδοτούνταν από αναπτυξιακό νόμο και άλλα προγράμματα. Εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Έχουμε ένα εκθεσιακό χώρο σε περιοχή όπου απαγορεύεται από την ΖΟΕ. Η λύση θα ήταν όπως καταλαβαίνει κανείς, να αλλάξει η ΖΟΕ αφού δεν μπορεί να αλλάξει ιδιότητα και χρήση το κτίριο. Αυτό όμως γίνεται μόνο με έναν τρόπο: Τροποποίηση της ΖΟΕ γίνεται μόνο με προεδρικό διάταγμα…Όσους ρωτήσαμε μας έδωσαν την ίδια απάντηση: «Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;)

Το αποτέλεσμα αυτής της τεκμηριωμένης καταγγελίας ήταν να επιβληθεί ένα πρόστιμο 120.000 ευρώ. Προσέξτε, ακόμη η πολεοδομία δεν έχει διαπιστώσει εκθεσιακή λειτουργία μετά την αυτοψία της. Δηλαδή οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις καταγγελόμενες παρανομίες όσον αφορά την εκθεσιακή χρήση. Βρέθηκαν όμως οι κατασκευές των περιπτέρων χωρίς βέβαια εμπορεύματα και εκθέτες.

ΤΟ…ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Μετά από αυτά, οι υπεύθυνοι του Προφήτη Ηλία στην προσπάθεια τους να αντιδράσουν στο πρώτο αυτό πρόστιμο, καταθέτουν ένσταση. Μόνο που στην ένσταση αυτή, αυτοκαταγγέλονται! Δηλαδή «καρφώνουν» τον εαυτό τους και σε επίσημο έγγραφο που καταθέτουν στην πολεοδομία δηλώνουν ότι το κτίριο τους το χρησιμοποιούν ως εκθετήριο (ενώ η ΖΟΕ επιτρέπει μόνο βιοτεχνική χρήση!) Αυτό δηλαδή που δεν είδαν οι υπάλληλοι της πολεοδομίας στον έλεγχο (την εκθεσιακή χρήση και λειτουργία) το αναφέρουν οι ίδιοι στην ένσταση τους.

Από εκεί και πέρα οι αρχές δεν έχουν περιθώρια. Ο εισαγγελέας ακολουθώντας πιστά τη νομοθεσία καλεί ανθρώπους του συνδέσμου αλλά και της πολεοδομίας και ερευνά την υπόθεση ζητώντας την εφαρμογή του νόμου.

Στο «παραπέντε» γλιτώνει ο Προφήτης Ηλίας την ακύρωση της 41ης έκθεσης. Ένας  θεός ξέρει πως αποφεύχθη η «τραγωδία» τον περασμένο Μάιο.

Ο χρόνος περνά και η εισαγγελία παραμένει σε εγρήγορση περιμένοντας αποτελέσματα σύμφωνα πάντα με ότι προστάζει η νομοθεσία του Ελληνικού κράτους. 

Έρχεται λοιπόν η στιγμή της παραμονής του περίφημου «Fur Festival». Για μία ακόμη φορά έρχεται η ξεκάθαρη εισαγγελική παρέμβαση και η πολεοδομία είναι υποχρεωμένη να πράξει τα αυτονόητα.  Ο έλεγχος πραγματοποιείται την δεύτερη μέρα του Festival δηλαδή την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου. Ο έλεγχος διεξάγεται κατά τη διάρκεια του Festival για να καταστεί δυνατή η διαπίστωση της αλλαγής χρήσης εν τοις πράγμασι.

Εκεί  οι υπάλληλοι της πολεοδομίας διαπιστώνουν και καταγράφουν επισήμως όλα όσα μετά από λίγες μέρες δηλαδή την Τρίτη 8 Νοεμβρίου θα οδηγήσουν στις δραματικές αποφάσεις. 

Το πρόστιμο ύψους 1.250.000 ευρώ βέβαια είναι όπως μας δήλωσε χθες στέλεχος του Προφήτη Ηλία, «δυσθεώρητο, απίστευτο και μη βιώσιμο» κάτι σαν το Ελληνικό χρέος σε άλλες αναλογίες.

ΚΑΙ ΝΑ ‘ΤΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ…

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο δραματικό με το επόμενο μέτρο που περιλαμβάνει η απόφαση και δεν είναι άλλο από εκείνο της σφράγισης και του κλεισίματος του κτιρίου.

Και οι δυο αποφάσεις εκκρεμούν βέβαια μέχρι να συζητηθούν στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) εφόσον προηγηθούν ενστάσεις εντός του νόμιμου χρονικού ορίου. Οι συγκεκριμένες προθεσμίες είναι για το μεν πρόστιμο 30, ενώ για το κλείσιμο και το σφράγισμα του κτιρίου 15 ημέρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ μας  οι υπεύθυνοι του Προφήτη Ηλία δηλώνουν αισιόδοξοι για την τελική έκβαση της υπόθεσης…

Από την άλλη, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίση του ΣΥΠΟΘΑ (εάν και όταν κατατεθούν οι ενστάσεις). Βέβαια θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δικαιωθούν από το ΣΥΠΟΘΑ χωρίς τεκμηρίωση των ενστάσεων τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει από το ρεπορτάζ.

«Δεν βλέπω να μπορεί να κάνει κάτι το ΣΥΠΟΘΑ γιατί δεν υπάρχει τρόπος…» ήταν η απάντηση ενός νομικού που ρωτήθηκε από το oladeka.com. 

Το σίγουρο είναι ότι το όλο θέμα συνιστά εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη απ΄ όποια οπτική και αν το βλέπει κανείς και είναι σοβαρό χτύπημα στην τοπική οικονομία. 

Μήπως θα πρεπε όμως να προηγηθεί πιο προσεκτική προσέγγιση του όλου ζητήματος από τα θεμέλια; 

Περιμένουμε με αγωνία

update

Δείτε τι μας δήλωσε κάποιος συμπολίτης μας  που γνωρίζει και έχει ασχοληθεί με το ζήτημα. Καταθέτουμε την άποψη του όπως μας την απέστειλε για την πληρότητα του ρεπορτάζ:

“Αναφορικά με το θέμα του ΣΓΚ θα σου έλεγα να δεις το ΦΕΚ 3009/Β/2011 σχετικά με την άδεια καταλληλότητας εκθεσιακού κέντρου.

Με βάση αυτό, μια εκθεσιακή εκδήλωση μπορεί να διοργανωθεί σε οποιασδήποτε μορφής κτίριο (κλειστό γήπεδο, ξενοδοχείο ακόμη και βιοτεχνικό) εφόσον για τον χώρο αυτόν έχει εκδοθεί η άδεια καταλληλότητας.

Τέτοια άδεια έχει εκδοθεί από την ΤΥ του Δήμου Άργους για το κτίριο του ΣΓΚ. Αν όσα σου περιγράφω πράγματι ισχύουν (κατά την άποψή μου, ισχύουν) η διαπίστωση και η όλη διαδικασία του προστίμου είναι στον αέρα.”

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria