Παντού πουλάνε ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ Μέλι, Δείτε πως θα Καταλάβετε τη Διαφορά με ΑΥΤΟ το απλό Κόλπο - OlaDeka

Παντού πουλάνε ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ Μέλι, Δείτε πως θα Καταλάβετε τη Διαφορά με ΑΥΤΟ το απλό Κόλπο

Αναμφισβήτητα, το μέλι είναι ένα από τα πιο υγιή συστατικά του πλανήτη! Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ο τύπος των βιταμινών και η ποιότητά τους εξαρτάται από τον τύπο των λουλουδιών που χρησιμοποιούνται στη μελισσοκομία. Συνήθως, το μέλι περιέχει βιταμίνη C, ασβέστιο και σίδηρο. Αν δείτε, επίσης, πόσες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία περιέχει η ζάχαρη ή άλλες πηγές, θα τις θεωρήσετε ελάχιστες έως ασήμαντες. Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά και ως φυσικό αντισηπτικό σε παραδοσιακά φάρμακα. Επίσης, βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και θωρακίζει τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος ή καρδιακή νόσος.

Αλλά, δυστυχώς, λόγω της υψηλής τιμής του, οι άνθρωποι συχνά αγοράζουν το φθηνότερο που βρίσκουν στα σουπερμάρκετ, ή αυτό που έχει διαφημιστεί περισσότερο. Και μερικές φορές αυτό που φαίνεται καλύτερο και πιο “γυαλιστερό” μέσα απ’ τη συσκευασία, είναι το χειρότερο. Γιατί πολύ πιθανόν αυτό να μην είναι αγνό μέλι αλλά αλλοιωμένο. Πως γίνεται αυτό; Για να χαμηλώσει η τιμή, αυτός ο τύπος μελιού έχει υποστεί διάφορες επεξεργασίες.

fakehoneu

Μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσίευσε μία ομάδα ειδικών στο Food Safety News, ανακάλυψε ότι πάνω από το 76% όλων των τύπων μελιού στα σουπερμάρκετ είχε υποβληθεί σε μία διαδικασία που λέγεται υπερδιήθηση. Τι σημαίνει αυτό; Αυτή η διαδικασία φιλτραρίσματος αφαιρεί τις προσμίξεις όπως ίχνη κεριού αλλά και τη γύρη, και είναι πολύ κακό αυτό. Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ειδικοί στο μέλι λένε πως η διαδικασία αυτή είναι “σημαντική” προκειμένου να αποφευχθεί η “κρυσταλλοποίηση” και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους. Το κακό είναι ότι πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι η γύρη είναι εξαιρετικά σημαντική και επωφελής για το σώμα μας. Και το αλλοιωμένο μέλι δεν την περιέχει!

Οι ειδικοί λένε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετε να αγοράζετε μέλι που έχει υποστεί αυτή τη διαδικασία, είναι αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τη χώρα προέλευσής του. Για παράδειγμα το κινέζικο αλλοιωμένο μέλι, είναι συνήθως αναμειγμένο με παράνομα αντιβιοτικά και μέταλλα.

Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν τύποι μελιού που έχουν αναμειχθεί με γλυκόζη, και όπως και τα άλλα θεωρείται κακής ποιότητας. Το νοθευμένο μέλι συχνά πωλείται στα σούπερμαρκετ, κι έτσι θα πρέπει να ξέρετε πώς να το ξεχωρίζετε:

  • Αν το μέλι δεν “κρυσταλλώσει” μετά από λίγο καιρό, τότε είναι μία καλή ένδειξη νοθείας, αφού το γνήσιο μέλι θα “κρυσταλλώσει” αν τοποθετηθεί στο ψυγείο.
  • Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες. Αν περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, να το αποφύγετε.
  • Προσθέστε μερικές σταγόνες ιώδιο σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια προσθέστε λίγο μέλι. Αν το μέλι σας γίνει λίγο μπλε, τότε έχει συνδυαστεί με άμυλο καλαμποκιού.
  • Προσθέστε μερικές σταγόνες ξύδι σε μείγμα νερού- μελιού. Αν δείτε αφρό, το μέλι σας έχει νοθευτεί.
  • Μπορείτε να κάψετε το μέλι με φώσφορο ή με ένα σπίρτο, κι αν αυτό αναφλεγεί, τότε είναι γνήσιο μέλι.
  • Τοποθετήστε μία κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό. Σε περίπτωση που το μέλι δεν διαλυθεί, είναι γνήσιο. Το νοθευμένο ή αλλοιωμένο μέλι διαλύεται στο νερό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria