Άκου Armani... - OlaDeka

Άκου Armani…

Η απάντηση του Mark Oaten (CEO της IFF) στον Armani μετά την ανακοίνωση του Ιταλικού οίκου που αναφέρει ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον γούνα

Στα γεράματα του ο Giorgio Armani αποφάσισε να γίνει υποκριτής. Ο μεγάλος οίκος ανακοίνωσε χθες ότι σταματά να χρησιμοποιεί αληθινή γούνα στις συλλογές του. Αυτό κάποτε θα ήταν ακόμη ένα πλήγμα κάτω από τη ζώνη στον κλάδο της γουνοποιίας, που οι εκπρόσωποι του θα δέχονταν αγόγγυστα σαν να πρόκειται για χτύπημα της μοίρας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που προσπάθησα και από ραδιοφωνικούς (CFM 97.5) και από τηλεοτικούς σταθμούς (FLASH tv) να πείσω τους προέδρους και τους παρατρεχάμενους ότι η σιωπή και η ηττοπάθεια δεν οδηγεί πουθενά αλλού εκτός του αφανισμού. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να αλλάξει αυτή η ντροπιαστική και άγονη νοοτροπία και με πρωτεργάτες όπως ο Alan Herscovici και το καταπληκτικό Fur is Green για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο όπου οι γουνοποιοί μέσω των εκπροσώπων τους, έχουν φωνή.

ALAN-HERSCOVICI
Ο αγαπημένος μας Alan Herscovici

Δείτε την άμεση απάντηση της IFF  δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Mark Oaten που λίγες μόνο ώρες μετά τις υποκριτικές δηλώσεις armani, «βομβαρδίζει» τον γνωστό οίκο με σοβαρά και αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτήματα:

«Αν και ο Armani δεν χρησιμοποιεί πολύ γούνα, μένω έκπληκτος από το ότι έχει κάνει μια δημόσια δήλωση κατά της γούνας.

Ισχυρίζεται ότι ο λόγος είναι για αυτή την απόφαση αφορούσε στην προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος.

Συμφωνώ απολύτως ότι η βιωσιμότητα θα πρέπει να υπερισχύει των βραχυπρόθεσμων εταιρικών στόχων και θα ήθελα ως εκ τούτου να αναφέρω πως διαφωνώ με το ότι η απομάκρυνση από τα εκτρεφόμενα γουνοφόρα είναι μια καλή μέθοδος για την επίτευξή της.

Η Γούνα είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο βιώσιμα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μάρκες ένδυσης.

Τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων ανακυκλώνουν τα απορρίμματα τροφίμων από άλλες βιομηχανίες και μπορούν να παρέχουν οργανικούς αντικαταστάτες των χημικών λιπασμάτων, ενώ τα ενδύματα με φυσική γούνα συνήθως διαρκούν 20-30 χρόνια ή περισσότερο αν τακτικά ο κάτοχος το προσκομίζει σε εξειδικευμένους γουναράδες για remodelling, το οποίο επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους σημαντικά.

Στο τέλος της ζωής του, το ένδυμα με φυσική γούνα θα αποσυντεθεί γρήγορα και φυσικά.

oaten-panagiotou-smixiotis-lagiotis
Ο CEO της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας (IFF) με τους Νίκο Παναγιώτου, Μάκη Λαγγιώτη και Πέτρο Σμιξιώτη

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι περιβαλλοντικές πτυχές της γούνας είναι αυστηρά συμμορφούμενες, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές καλύπτουν τη διαχείριση των αποβλήτων και τη χρήση χημικών ουσιών. Αυτό σημαίνει ότι η ρυθμιζόμενη βιομηχανία γούνας θέτει τα καλύτερα πρότυπα στον κόσμο, όταν πρόκειται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του είδους της εκτροφής.

Οι συνθετικές γούνες, από την άλλη πλευρά, είναι μακριά από την «ασφαλή εναλλακτική λύση», που ορισμένες ομάδες πίεσης (lobbbying) μπορεί να μας κάνουν να πιστέψουμε. Η ψεύτικη γούνα, που περιλαμβάνει πολυακρυλικά, απαιτεί την εξαγωγή και την κλασματοποίηση του πετρελαίου, μετά τη μετατροπή του σε ίνες και στη συνέχεια έρχεται η μαζική παραγωγή σε προϊόντα.

Αυτά δεν είναι μόνο εξαιρετικά ενεργοβόρα και επιζήμια για τα τοπικά οικοσυστήματα, αλλά παράγουν και εξαιρετικά δυσάρεστες χημικές ενώσεις.

Επιπλέον, τα ψεύτικα – συνθετικά ενδύματα γούνας είναι ξεκάθαρα «μόδα μιας χρήσης» και σπάνια θα διατηρούνται για περισσότερο από ένα-δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να καταλήγουν μαζί με τις πλαστικές σακούλες στους σκουπιδότοπους, όπου θα μπορούσαν να παραμείνουν για αιώνες.
Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, φοβάμαι πως είναι το ότι ο Αρμάνι δεν σέβεται τις επιλογές των καταναλωτών και την δυνατότητα να αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Ρώτησε ο Armani την η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών του σε περιοχές όπως η Ευρώπη και η Ασία και του είπαν ότι δεν θέλουν τα προϊόντα γούνας; Νομίζω πως όχι.
Ολοκληρώνοντας θα έλεγα σχετικά με τον Armani: Εάν είναι πραγματικά πρόθυμοι υπέρμαχοι της βιωσιμότας και της αειφορίας, να συμμετάσχουν σε διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, να έρθουν σε επαφή μαζί μας στην IFF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Γούνας). Η απομάκρυνση από τη γούνα μπορεί πρόσκαιρα να δώσει στη μάρκα κάποια βραχυπρόθεσμη δημοσιότητα, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση, μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Και μακροπρόθεσμο είναι το θέμα της βιωσιμότητας, που αποτελεί το πιο σοβαρό διακύβευμα.»

 

 

 

Πέτρος Σμιξιώτης

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria