Δημήτρης Βαενάς στα Φρουτονέα: «Αναγκαία η αναδιάρθρωση των Ομάδων Παραγωγών & των καλλιεργειών και η στήριξη της οικογενειακής εργασίας» - OlaDeka

Δημήτρης Βαενάς στα Φρουτονέα: «Αναγκαία η αναδιάρθρωση των Ομάδων Παραγωγών & των καλλιεργειών και η στήριξη της οικογενειακής εργασίας»

Ο Παραγωγός και Πρόεδρος Α.Σ. Ορεινών Μήλων ΟΡ.ΜΗ. Βιτσίου-Καστοριάς, κος  Δημήτρης Βαενάς, επισημαίνει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον αγροτικό τομέα, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ελληνικής γεωργίας και να προστατευθεί η εργασία του παραγωγού.

Οργάνωση: Θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρέπει να χαραχθεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα εστιάζει στην οργάνωση του αγροτικού κόσμου, μέσα από δυνατούς και υγιείς Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών, έτσι ώστε να περιοριστεί ο ρόλος των μεσαζόντων, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να εξαλειφθεί το λαθρεμπόριο στα αγροτικά προϊόντα.

Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών: Για την αναδιάρθρωση θα πρέπει να δημιουργηθούν ζώνες φύτευσης και να δοθούν κίνητρα και αντικίνητρα, ώστε να υπάρχει «έλεγχος» για το τι θα φυτευτεί και σε ποια περιοχή. Είναι σημαντικό να σταματήσει η άναρχη φύτευση.

Η φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών: Στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό μέτωπο, είναι σίγουρο ότι ο αγροτικός κόσμος θα δυσκολευτεί πάρα πολύ στο να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Άρα τα αποτελέσματα των αλλαγών αυτών θα είναι τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υπολογίζει η κυβέρνηση. Δεν λέμε να ΜΗΝ πληρώσουμε. Απλά, να πληρώσουμε αυτό που μας αναλογεί.

Στήριξη της οικογενειακής εργασίας: Ανέκαθεν, το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής εργασίας στηριζόταν στα χέρια της ίδιας της οικογένειας. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίσει το κράτος μέσα από την πολιτική που θα χαράξει ή θα υιοθετήσει για τον αγροτικό τομέα, να εξασφαλίζει στην ελληνική αγροτική οικογένεια αξιοπρεπή διαβίωση – και όχι να την οδηγεί στην εξαθλίωση. Να δίνονται κίνητρα – μέσα από προγράμματα και όχι μόνο – ώστε τα παιδιά μας να παραμένουν και να αναπτύσσουν τις αγροτικές μας εκμεταλλεύσεις. Μέσα από αυτό θα πετύχουμε και την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Λειτουργία Μητρώου Αγροτών: Θα πρέπει να λειτουργήσει το Μητρώο Αγροτών και να ξεκαθαρίσουμε για το ποιος είναι πραγματικά αγρότης και είναι σε θέση να παράγει. Δεν είναι δυνατόν να μπορεί ο οποιοσδήποτε και ανά πάσα στιγμή, από την μια μέρα στην άλλη, να μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του Αγρότη, δηλαδή να παράξει προϊόν, χωρίς να έχει καμία γνώση και χωρίς να έχει περάσει κανέναν έλεγχο για το πώς θα το παράξει και στη συνέχεια να διαθέσει αυτό το προϊόν προς πώληση. Είναι εγκληματικό.

Αποζημιώσεις – Επιδοτήσεις: Η αποζημίωση θα πρέπει να δίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία καταστροφής στην παραγωγή, ούτως ώστε ο παραγωγός να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της καλλιέργειάς του. Είναι το «εισόδημα» το οποίο έχασε ο παραγωγός και για το οποίο έχει πληρώσει μέσω ΕΛΓΑ. Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να γίνουν ξανά το εργαλείο εκείνο που θα βοηθήσει τους αγρότες να γίνουν πιο παραγωγικοί. Άρα, η επιδότηση θα πρέπει να δίνεται για το προϊόν που παράγουμε και ΜΟΝΟ όταν αυτό αποδεικνύεται μέσα από νόμιμα τιμολόγια.

Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Βαενάς είναι αγρότης-μηλοπαραγωγός στο Τοιχιό Καστοριάς και Πρόεδρος του Α.Σ. Ορεινών Μήλων (ΟΡ.ΜΗ.) Βιτσίου – Καστοριάς.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria