Eθνικός διαγωνισμός καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2016 - OlaDeka

Eθνικός διαγωνισμός καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2016

Τον εθνικό διαγωνισμό οικολογικών και καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2016 προκήρυξε για 6η συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ).

O διαγωνισμός έχει στόχο να υποστηρίξει τους νέους Έλληνες φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων ενώ αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική, την καινοτόμο σκέψη και την ευρηματικότητα αποτελώντας φυτώριο ιδεών για τη βιομηχανία.

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό Ecotrophelia θα πρέπει να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα διατροφής (τροφίμων ή ποτών), τα οποία θα παρουσιάζουν στοιχεία οικολογικής καινοτομίας ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η ύπαρξη ενός τελικού προϊόντος, που δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά και το οποίο θα τεθεί σε γευστική δοκιμή.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί) των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας ενώ η διοργάνωση δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν προϊόντα τα οποία θα έχουν προκύψει από τη συνεργασία τους με εταιρείες τροφίμων και ποτών.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται αποκλειστικά μέσω ομάδων, δύο έως δέκα ατόμων, που προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα.

Επιπλέον, επιτρέπεται οι ομάδες να είναι μικτές, να αποτελούνται δηλαδή από φοιτητές όλων των βαθμίδων, και να καθοδηγούνται από έναν επιβλέποντα.

Οι νικητές του Εθνικού Διαγωνισμού θα συμμετάσχουν σε δεύτερη φάση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών “SIAL” στo Παρίσι, στις 16-20 Οκτωβρίου 2016.

Εκεί θα διαγωνιστούν όλες οι νικήτριες ομάδες που θα έχουν αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι:

  •  Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016: Αποστολή τεχνικού φακέλου με συμπληρωμένα τα υποχρεωτικά στοιχεία.
  •  Δευτέρα 30 Μαΐου 2016: Αποστολή αναλυτικού τεχνικού φακέλου.
  • Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016: Τελετή απονομής βραβείων.

Χρηματικά Βραβεία

  1. Το ECOTROPHELIA χρυσό βραβείο, που περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 1.200€ και τη συμμετοχή της ομάδας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «SIAL» στo Παρίσι, στις 16-20/10/2016, με τα έξοδα μετάβασης και διαμονής να καλύπτονται από τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
  2. Το ECOTROPHELIA αργυρό βραβείο, που περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 800€.
  3. Το ECOTROPHELIA χάλκινο βραβείο, που περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο αξίας 500€.

Τιμητικά Βραβεία

  1. Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης.
  2. Βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μαρκετινγκ & Εμπορίας.

Οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο προϊόν διατροφής (τρόφιμο ή ποτό), που θα πρέπει να πληροί τα κάτωθι κριτήρια:

  • Να μην κυκλοφορεί στην αγορά έως την ημέρα του διαγωνισμού.
  • Να προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και να απευθύνεται στους καταναλωτές.
  • Να είναι εμπορεύσιμο προς λιανική πώληση και / ή προς διάθεση σε εστιατόρια και / ή προς διάθεση σε υπηρεσίες εστίασης.
  • Να είναι καινοτόμο σε ένα ή περισσότερα σημεία συγκρινόμενο με ανάλογα προϊόντα, που υπάρχουν στην αγορά. Η καινοτομία μπορεί να σχετίζεται με την ιδέα και / ή τις τεχνολογικές πτυχές και / ή τη σύσταση και / ή τη συσκευασία, κλπ.
  • Να λαμβάνει υπόψη την οικολογική-καινοτομία (eco-innovation), αναφορικά με τα βασικά συστατικά (προέλευση, βιολογικά ή/και με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, κλπ), ή/και στη συσκευασία (ανακυκλώσιμη, κλπ) ή/και στην παραγωγική διαδικασία (εξοικονόμηση ενέργειας, χρήση ανακυκλωμένου νερού, κλπ), ή/και στη διανομή-logistic (νέες υπηρεσίες, μικρές εφοδιαστικές αλυσίδες, κλπ).
  • Να διακρίνεται για τις οργανοληπτικές, διατροφικές ή άλλες ιδιότητές του.
  • Να μπορεί να αναπαραχθεί σε βιομηχανικό επίπεδο με βάση την περιγραφή του φακέλου (συστατικά, παραγωγική διαδικασία, κόστος παραγωγής, βιομηχανική επένδυση, κλπ).
  • Να είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς, που ισχύουν (διαδικασία, πρόσθετα και συστατικά, συσκευασία, διαφήμιση, ασφάλεια).
  • Να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμο (ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, σχέδιο μάρκετινγκ, συσκευασία, logistics, κλπ).
  • Να παρουσιάζει πλήρη συνοχή ως προς όλα τα παραπάνω κριτήρια.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τα έντυπα του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΣΕΒΤ (www.sevt.gr ).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria